Van összefüggés a rendszeres mozgás és a menstruáció között? (tudásbázis)
Sziasztok,
megmondom őszintén,mikor megláttam ezt a fórumot, úgy gondoltam, áh hülyeség....
erre ma rá kellett jönnöm,hogy van igazság benne...
múlt hónapban 3nappal korábban jött meg,mint a szokásos 28nap, most meg 4nappal korábban... Azóta változtattam sport, és esti nem evés ill napközben kevesebb kaja.
kezdeti ellenállásom után köszönöm a fórum válaszait :)
Időnként előfordulhatnak kisebb-nagyobb csúszások, ez nem feltétlenül kóros.
De van ilyen összefüggés: a nagyon intenzív sportolás - mint strsszor - stresszreakciót vált ki, ez olyan hormonális változást okoz, aminek hatására az ún. gonadotróp hormonok (amik a peteérést és a nemi hormon termelését szabályozzák, ezek az FSH és az LH) termelése csökken. Ez megnyilvánulhat akár a peteérés és így a mentruáció hiányával (amenorrhoea), vagy csak kicsit elhúzódóbb a ciklus, esetleg kórosan elhúzódó (oligomenorrhoea).
De mint írtam, ez az igen intenzív sportra vonatkozik, ez leginkább a profikat érinti.
Az más kérdés, ha az intenzív sport (vagy akár a megváltozott - csökkent energiatartalmú - étrend) olyan mértékű fogyást eredményez, ami szintén befolyással van az említett hormonokra, de az eredmény ez esetben is a ciklus zavara lehet.
Fordított irányú (ciklusrövidülés), ill. más jellegű (vérzés minősége, mennyisége, időtartama; fájdalom; stb.) összefüggésekről nem tudok mit mondani, mert nem foglalkoztam a kérdéssel.
Akkor nem csodálom. Azért ha eddig nem mozogtál és most ennyit, meg változtattál az étrendeden, akkor az nagy változás. Viszont a mozgás és a megfelelő étkezés fontos.
Tényleg csak annyit tudok mondani, hogy most 3-4 mensiig figyeld és írd fel, hogy mikorra nem várod és, hogy ahhoz képest mikor jön meg. Ennyi idő alatt a szervezetednek hozzá kellene szoknia az életmódváltáshoz.
Nekem a rendszeres mozgástól 90%-ban elmúltak a görcseim :-D
1 hetes csúszásokat nem tapasztaltam.
Viszont amikor citromos vizet ittam, akkor 3-4 napot késett.
További ajánlott fórumok:
- Az is lehet PCOS beteg, akinek rendszeresen van menstruációja?
- Folyamatos menstruáció összefüggésben lehet a szénhidrát mentességgel?
- Lehet egy nőnek akkor is peteérése, ha nincs rendszeres menstruációja?Tapasztalatok?
- Lehet összefüggés a herpesz és a menstruáció között?
- Citromlé, menstruáció eltolás összefüggése?
- Ki hány kalóriát fogyaszt, rendszeres, aerob mozgás mellett?