Van itt olyan profi 0953 adóbevallást kitöltő, aki tud segíteni? Lásd lent. (tudásbázis)
Sziasztok!
Kérlek segítsen aki tud, egy ismerősőm eladott egy lakást és vett helyette másikat. a különbözet 1,8 m Ft az új lakás volt olcsóbb, ezért szerintem egyéb jövedelme keletkezett, de nem hisz nekem.
Lehet, hogy tévedek ha tudtok segítsetek.
Köszönettel:
Azon a nyomtatványon nem is fogod megtalálni. A 0953NY jelű nyomtatványt azoknak kellett kitölteni, akik kérik, hogy a bevallásukat az APEH készítse el. Ennek a határideje azonban lejárt február 15-én.
Nem akarok megbántani senkit, mert nyilván nem érthet mindenki mindenhez, de azért illene elolvasni a kiküldött nyomtatványokat, kitöltési útmutatókat, mielőtt kérdezünk...
Neked le kell töltened az APEH honlapjáról a 0953-as bevallást, a súgót (kitöltési útmutató) és a keretprogramot. (Ha ez nem megy, akkor az APEH ügyfélszolgálatain lehet kérni nyomtatványt kitöltési útmutatóval együtt.)
A felsőoktatási tandíjra befizetett összeg utáni adókedvezményt a tavalyi bevallásban a 0853-01-es lapon kellett feltüntetni, gondolom az idén is ott kell keresni a megfelelő sort.
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem! 0953-Ny nyomtatványt küldött nekem az apeh, de nem találom rajta azt, hogy hol lehet visszaigényelni a tavaly befizetett tandíjam 30%át...
Köszönöm a választ:-)
Akkor csak a páromnak kell egy példány nyilatkozatot küldenem és semmi mást vele ha jól értettem.
Nekem csak a nyugdijjam van.
Hüpp-hüpp. :-(
Köszönöm a segítségedet. :-)))
Nem! Amennyiben nem volt más jövedelmed, csak a rokkantnyugdíj, akkor nem kell adóbevallást készítened.
Amennyiben volt adóköteles jövedelmed, amit be kell vallanod, akkor megcsinálhatod te magad a bevallást, vagy megbízhatod az APEH-ot, hogy ő készítse el. Az utóbbi esetben kell egy nyilatkozatot küldened az ő részükre. A jövedelmedről kapott igazolásokat nem kell elküldened (fénymásolatban sem).
Tulajdonképpen igen, nem összevonandó jövedelemadó alá esik a tőzsdei hozam adója, így azt be kell fizetned.
Amennyiben az összevonandó adóban visszaigénylésed lenne (mert például a nyugdíj mellett dolgozol és a munkáltatód több adóelőleget vont volna le évközben, mint amennyi a tényleges adó), akkor természetesen csak a különbözetet kellene befizetned. De mivel az összevonandó adód összege nulla, így a 47 014 Ft-ot (vigyázz, forintra kell befizetni, nem szabad kerekíteni!) kénytelen vagy befizetni az APEH-nak.
Sziasztok! Nem kifejezetten a témához tartozó, de egy fontos dologban tudna-e valaki segíteni:
Részmunkaidős köztisztviselőként kapok márciusban bttó. 24.500,- Ft eseti keresetkiegészítést. /Nem rendszeres jövedelem egyéb munkavégzéshez kapcsolódó juttatás,m.viszonyból származó nem rendsz.kereseti elem,a kereset része./ Rehabilitációs járadékhoz, kell az eg. károsodást megelőző 4 hónap keresete /mi ez esetben a kereset fogalma?/ illetve igazolni kell a jogosultság hónapjának 2010. márciusi keresetet, amelyben benne van ez a bizonyos eseti keresetkieg. Ha a mostani fizetésemhez ezt hozzácsapom, akkor átlépem a két kereset közötti 30 %-ot és nem kapok semmit! Nem tartanám igazságosnak, hogy ez az alamizsna tönkretegye a 2,5 évi ellátásomat. Lemondhatok-e róla? Felosztható ez a 2x24.500,- Ft hónapokra?Bocs, ha körülményes voltam,de hát ilyen a mi egész jogrendszerünk.
Sziasztok!
Rokkantnyugdíjasnak kell bevallást küldenie? Eddig nem töltöttem ki semmit de elszámolást kaptam,adócsomagot nem. Segítsen valaki kérlek.
Azt tudtam, hogy a 70 000 nem kapom meg, de azt gondoltam, hogy a 47 000 így elengedik.
Azért nem engedik el, mert tőzsdéből származó jövedelem?
Na most azt hiszem, el foglak keseríteni egy kicsit. Tudomásom szerint a lakáscélú hiteltörlesztés kedvezményét, ami max. 120 e Ft, akkor tudnád igénybe venni, ha lenne összevonandó jövedelemadó alá eső jövedelmed és akkor is csak a fizetendő adó erejéig. (Tehát ha például neked csak 50 ezer forint adót kell fizetned, akkor sem fogják a különbözetet, a 70 e-t kiutalni neked, az összes adó nulla lesz.) A nyugdíj után természetesen nem adózol, így ezt a kedvezményt nem tudod érvényesíteni.
Igaz ugyan, hogy a tőzsde által lett még jövedelmed, de az külön adózó jövedelemnek számít, annak az adóját, az említett 47 ezer forintot be kell fizetned.
Neki futok még egyszer.
Nyugdíjam van, de tőzsdézek, 235 069 Ft hozamom volt, ebből jár az APEH-nak 47 000Ft /20%/.
De van Lakáscélú hiteltörlesztés kedvezményem, ami max. 120 000Ft a visszaigényelhető
Most...
Ezt most nem értem. Azt írod, hogy nem volt adóköteles jövedelmed.
1. Ha a nyugdíjon kívül nem volt más jövedelmed, akkor nem kell adóbevallást csinálni.
2. Ha csak a nyugdíj van jövedelemként, miért kellene az Apeh-nak fizetnie neked 120 ezer forintot?
Az APEH-nak kellene felém utalni 120 000 Ft,
nekem 47 000 Ft-ot az APEH felé.
De nem volt adóköteles jövedelmem.
A 120 000Ft-ből csak 47 000 Ft kapok?
Tehát én nem fizetek?
Ez az első olyan év, amikor önadózó vagyok,
azért vagyok ennyire tájékozatlan.
Köszönöm, sokat segítettél eddig is.
Még egy kérdésem lenne.
Ha visszaigényelhetek kb.120 000Ft-t, /lakáskölcsön/,
és van 47 000 Ft adótartozásom /tőzsde/ , ilyenkor
hogy van?
Akkor az biztos jól számolja ki, hidd el. Az összes fizetendő adódból (nem tudom, hogy milyen jövedelmeid vannak még a nyugdíjon kívül) a nyugdíjra eső adó levonható, ez szerepel a 31-es sorban.
Vagyis a 27-es sorból le kell vonni a 31-es sort.
Ha gondolod írd meg privátban a konkrét számokat és kiszámolom neked. Most mennem kell, lejárt a munkaidőm :-))
További ajánlott fórumok:
- Szja adóbevallásban tudna valaki segíteni?
- Önadózóktól szeretenék kérdezni, az idén küldtem az első adóbevallásomat...az alábbiakban tud valaki segíteni?
- Tudnátok segíteni Gyes adóbevallásával kapcsolatban!?
- Tud valaki segíteni a 08M30-as adóbevallás kitöltésében?
- Tudna valaki segíteni abban, hogy tudom kinyomtatni máshol az interneten megcsinált adóbevallást, ha nincs otthon nyomtatóm?
- Részmunkaidős állás - adóbevallás kérdésben tud valaki segíteni?