Van egy jó fügelekvár recepted? (beszélgetés)
Ma reggel lattam egy hatalmas fát munkába menet, fele kihajlik az utcára. Rengeteg kb. 3-4 cm-nyi bogyó van rajta, ez is zöldnek látszott. Mint a zöld dió.
Lehet, hogy vannak később érő fajták.
Barátaink balatoni telkén beérik mindig, náluk kóstoltam először. Sokat nem lehet belőle enni 🙂 Cukor helyett el tudom képzelni egy sütiben.
Ott van, a kert lehető legnaposabb részén. Itt az Alpokalján nem terem a dinnye sem. Paradicsom befőzésre szeptemberben, meg egy csomó semmikor, elviszi a hóharmat.
Már azon is hüledezni szoktunk, hogy másutt cukkini mérgezést kapnak, itt még csak virágzik.
De szép a fügefa valóban, érdekes levelei vannak.
Sajnos nem is lesz. De a lombjával legalább díszít.
A te fügéd abba csoportba tartozik (kaprifikusz), amelyiknél fügedarázs szükséges a beporzáshoz. Kineveli a fügét nagyobb cseresznye méretűre, aztán elfonnyadnak és leesnek. Itt csak a közönséges füge (adriai) érik be megtermékenyítés nélkül.
Napos, fagyvédett helyre kell ültetni.
Nálunk Dél-Mo-on minden évben terem. Tavaly a melóhelyen kollégák már ingyen osztogatták annyi volt.
Én fűszeresebben készítem. kb. 2-2,5 kg fügéhez teszek 1 vaníliarudat, 1 db fahéjat, 1db citromnak a levét , ízlés szerint gyömbért, ebből én keveset teszek bele. Kóstolgasd, ha ízesíted, mennyit bír el az ízlésed. Igaz cukros a füge, de van aki még cukrot is tesz bele.
Amikor már zselésedik kb. 3/4-1 óra üvegbe töltöm, fejjel lefelé állítom kb. 5 percre. Utána egy fagyasztós kosárban, (amiben a millerit cuccokat viszem haza) hagyom kihűlésig, plédben. Tartósítószert nem szoktam bele tenni, még nem romlott meg.
Tesóm hozott csemetét kb. 10 éve Horvátországból. Mostanra terem. Zöldet, ami beérés nélkül zölden lepotyog. Kb. 3 méteres a fa. Kicsit lassú 😁
Szóval ehető még nem volt rajta.
Én szoktam. Megszokás.
De füge lekvárt nem készítek, semmilyen formában sem szeretem a fügét.
Én arra jutottam, hogy félig aszalva, úgy lefagyasztva nagyon finom csemege télen. Félbe vágva rakom aszalótálcára, van hogy a tetejüket megszórok kevés fahéjjal.
Friss fügét nem érdemes fagyasztani mert ha kienged laza, vizenyős, és rossz ízű lesz. Teljesen megaszalni se érdemes, mert kemény, élvezhetetlen lesz.
Tavaly vettem kis cuki üvegeket, karácsonykor gasztro-ajándék része volt a kis fügelekvár. Palacsintába is nagyon finom. Aszaltunk is, de úgy nem lett az igazi.
A zömét megesszük nyersen.
Nálam csak írásban maradt ki a botmixer, én is átnyomkodom, kb a felét, hogy kissé darabos is legyen. Szerintem nem is tudnád átszűrni, nem menne át a szitán. Igaz milyen finom? 😀
Szafi szénhidrátcsökkentett palacsinta lisztkeverékét szoktam sütni, ezt töltöm fügelekvárral.
További ajánlott fórumok:
- Oszd meg kedvenc receptedet:) Kezdő és haladó háziasszonyoknak
- Van tej- és gluténmentes süti vagy torta recepted?
- Kedvenc limonádéd? Esetleg van recepted is?
- Kakaós kuglofot sütnék, van esetleg vmi jó recepted?
- Ha van olyan recepted, amit már évek óta készítesz, és megjelenik valahol más elkészítési móddal, ki szoktad próbálni?
- Mini kakaós csigákat szeretnék sütni van hozzá kelt tészta recepted?