Mini kakaós csigákat szeretnék sütni van hozzá kelt tészta recepted? (tudásbázis)
Nekem van 1tuti kelttészta receptem.Mindenfélének nagyon bevállt{kalács, kifli, bukta, csiga}
1kg liszt, 2dl étolaj, 3evőkanál cukor, 1tojás,félliter tej, 5dkg élesztő, 1evőkanál só.
jól kidolgozott nem szükséges keleszteni azonnal felhaszálható.De én kelesztem 20 percet és bőven megkel.
nagyon finom omlós, több napig friss marad.
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 2 ek. olaj, csipet só, 1 ek. cukor, kb. 2- 2.5 dl tej
Töltelék: 10 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg porcukor, 2 ek. kakaó
Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben megfuttatjuk. Az összes tésztához valót összekutyuljuk, ha kevés bele az élesztős tej, teszünk még bele langyos tejet (nekem ált. összesen 2 dl kell), megkelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, vagy margarinnal, megszórjuk a kakaós porcukorral, összetekerjük,és ujjnyi vastag csigákra vágjuk. A tepsiben a tetejüket megint megkenjük egy kis olvasztott vajjal, és egy negyed-, vagy félórát hagyjuk kelni (különben kemény lesz). Közepes hőfokon sütjük, mielőtt kivennénk a sütőből, megöntözzük egy kis vaníliás cukorral ízesített meleg tejjel.
Kelt tészták sütésénél én a sütő aljába teszek egy kislábosban vizet is, hogy a tészta ne legyen száraz. Ezt a sütit folyamatosan figyelni kell, mert elég hamar oda tud égni.