Vajon mik lehetnek a helyes megoldások? (tudásbázis)
Tárgyas ragozás:
mesélem,
meséled,
meséli,
meséljük,
mesélitek,
mesélik.
Legalábbis szerintem.:)
na a többi kérdés remélem, megy a végén
most megyek, kikapcsolom a gépet
örültem, hogy segíthettem :D
értem, hát elég érdekes akkor is, nem hallottam még ilyesmiről, bárkit meg lehet tanítani attól függetlenül, mennyire van nyelvérzéke
Amúgy értem a miértjét, fel akarják mérni, mennyire vannak meg a magyar nyelvtan alapjai, illetve van-e bármennyi nyelvérzéke. De ha ezekből egyet sem tud, akkor azért nem lesz neki könnyű... :S
szerintem C
de ez egy agyament feladat, már bocs :D
megkérdezhetem, hova, és milyen korban kell ez a feladatsor?
9. Íme egy új nyelv: 1. ek kum chuchu – jön a vonat; 2. ek namas chuchu – a vonat nagy; 3. nek kum niva chuchu – a vonat nem jön; 4. ek chuchu – ez egy vonat. Hogy mondaná azt, hogy „Ez nem egy vonat”? *
(A) nek chuchu niva
(B) ek niva chuchu
(C) nek niva chuchu
(D) ek chuchu niva
Itt melyik lenne a jó?
nem, mert
Mit állítunk? Azt, hogy elülteti. ez az állítmány
Ki ülteti el? A vállalkozó.
Milyen vállalkozó? A kertépítő vállalkozó. ez már határozószó
érted? :)
1. alany: vállalkozó
2. állítmány: elülteti
3. időhatározó: holnapra
4. módhatározó: sikeresen
5. tárgy: virágot
8/1. Keresse meg a mondatban a következő mondatrészt! (3 pont): „ A szomszédunkban lakó nagyon idős kertépítő vállalkozó holnapra talán sikeresen elülteti az összes virágot a legjobb barátom szüleinek kertjében.” 1. Alany: *
8/2. Keresse meg a mondatban a következő mondatrészt! (3 pont): „ A szomszédunkban lakó nagyon idős kertépítő vállalkozó holnapra talán sikeresen elülteti az összes virágot a legjobb barátom szüleinek kertjében.” 2. Állítmány: *
8/3. Keresse meg a mondatban a következő mondatrészt! (3 pont): „ A szomszédunkban lakó nagyon idős kertépítő vállalkozó holnapra talán sikeresen elülteti az összes virágot a legjobb barátom szüleinek kertjében.” 3. Időhatározó: *
8/4. Keresse meg a mondatban a következő mondatrészt! (3 pont): „ A szomszédunkban lakó nagyon idős kertépítő vállalkozó holnapra talán sikeresen elülteti az összes virágot a legjobb barátom szüleinek kertjében.” 4. Módhatározó: *
8/5. Keresse meg a mondatban a következő mondatrészt! (3 pont): „ A szomszédunkban lakó nagyon idős kertépítő vállalkozó holnapra talán sikeresen elülteti az összes virágot a legjobb barátom szüleinek kertjében.” 5. Tárgy: *
Én itt elakadtam, hogy lehet egy igét többes számba tenni? Azt csak tárgyakkal lehet, nem?
de egy kis logikával
MI mesélünk
TI meséltek
ŐK mesélnek
a meséljetek már felszólító módban is van...
7/5. Alakítsa a mesél igét a következők szerint! tárgyas ragozású alak *
Na ezt nem tudom
7/1. Alakítsa a mesél igét a következők szerint! többes szám *
Pl meséljetek ez jó ugye?
ez érdekes, én a "fa tetejéről"-t együtt helyhatározónak venném
de akkor ezek közül leginkább a B
egyértelműen D
elolvastad már? erre vagy igennel vagy nemmel lehet csak válaszolni, ez pedig eldöntendő
5. A következő mondatban találja meg a mondatrészek helyes sorrendjét, ahogy a mondatban egymás után állnak! Elszállt a fa tetejéről a rigó. *
(A) állítmány, tárgy, birtokos jelző, alany
(B) állítmány, birtokos jelző, helyhatározó, alany
(C) állítmány, minőség jelző, tárgy, alany
(D) állítmány, alany, helyhatározó, birtokos jelző
Itt a D kizárva