Vajas csokoládékrém készítése (beszélgetés)
A fenséges oroszkrémet is leírom majd este, ha érdekel..
Ha valakit érdekel, majd este leírom a fenséges citromkrémet is, vagy a többit, de lassan mennem kell.
A cukrász recept szerint:
Az tény, hogy a vajkrém úgy készül, hogy azonos mennyiségű fondantot azonos mennyiségű vajjal, margarinnal ki kell keverni, majd a felolvasztott étcsokit a tejszínnel összeforralni, hagyni kihűlni, majd mégegyszer összeforralni, hogy a csoki ne fehéredjen majd ki, mégegyszer kihűlni hagyni, és akkor összedolgozni a már kész vajkrémmel.. Hűtőben hagyni kihűlni, majd mégegyszer összedolgozni, és akkor kész, mehet a sütibe..
A párizsi krém, vagy trüffel, vagy rokokó attól függ, hogy mekkora a tejszín és csoki mennyisége..
Az egyikbe azonos mennyiségű tejszín azonos mennyiségű étcsokival,
a másikba: két rész étcsoki egy rész tejszín,
a 3.-ba: egy rész étcsoki két rész tejszín..
Régen tanultam, de egészségügyi okok miatt nem fejezhettem be.
A cukrász könyveimet meg kölcsön adtam valakinek, akik most tanulja..
Elvileg, hogy mennyi tejszín, és mennyi csoki legyen, mindenkinek az ízlése szerint kell eldönteni, hogy édes legyen, vagy kissé kesernyés, ha több az étcsoki..
A napokban gondoltam az orosz krém tortára és most látom Nálad,ki is próbálom majd a napokban!!!Szuperek a képek
Csokikrém
2db tojássárgája/a fehérjét gyűjteni szoktam a fagyasztóban krémeshez/,
25dkg cukor/20-at teszek/
1 vaníliás vagy csokis főzős pudingpor/Dr....
3 ek liszt
1 ek holland kakaó
6 dl tej
Ebből krémet főzök,és még langyosan 20dkg vajat apródonként géppel belekeverek.A receptben 25dkg margarin van.
Lehet úgy is,hogy kihagyni a kakaót és 10dkg olvasztott csokit belekeverni,de nekünk jobban ízlik kakaóval.Ezzel töltöttem legutóbb a dobos tésztáját.
Én most újítottam a dobos tésztáját,ennél maradok.
5dkg margarin,én vajat használok
6db tojás,
25dkg cukor
25dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
Piskótát csinálni,a vajat felolvasztva kell beletenni,váltakozva a liszttel.
Kerek tortaformába önteni,a receptben 200fok volt írva,húsz percig,de nekem nem volt elég.Hústűvel szoktam megnézni.
Könnyen el lehetett vágni öt felé.Az ötödiket nem tettem rá,csak amikor ráöntöttem a cukormázat,és el is daraboltam.
A krém 20dkg margarin 20dkg vaníliás porcukorral kikeverve,és 2 kanál tejben felolvasztott 15dkg csokoládét tenni bele.Én csokikrémmel töltöttem.
Szia felvettelek!!!
Szuper a naplód és a háttered is.
Olvasgatni fogom!!!!
megcsináltam a naplómat, de még csak az alaprecepteket fogom leírni egyenlőre!:)
Oké lányok örülök, hogy megy a sütögetés, csak így tovább.
okés majd figyelem,de jobb ha itt szólsz,hogy be tudjam jelölni kedvencként.
Sok sikert!!!!!!
rendben, majd igyekszem...:) de szerintem csak a hétvégén tudom megnyitni a naplót, mert most elég elfoglalt vagyok!
Nem baj kép nélkül is jó,de így írd ahogy itt mert érthető és nem bonyolult.
jól van, örülök neki!:) majd talán csinálok egy naplót... csak nincs mindegyik munkámhoz kép...
amúgy nem lett volna baj, hogy a csokimassza sűrű...:)
Kipróbáltam a krémet igaz kevesebb mennyiségből,de nagyon finom.
A csoki masszához kellett egy kis tejet adjak,mert nem volt folyós.
Később olvastam,hogy a tésztát is feltetted,azt is kipróbálom.gyümölcs darabokra kentem és kekszet tettem rá,most várom egy kicsit szilárduljon.
Nagyon ügyes vagy,ha indítasz naplót a tortáidról értesíts,mert érdekel.Nagyon jól leírod és számomra érthető a recept
az a lényeg, hogy nagyon sűrű legyen az a alap, amit a margarinhoz teszel, és szerintem nem lesz ikrás. Mert akkor szokott ilyen lenni, ha mondjuk diós vajkrémet csinálsz, abba kell ugye rum ízesítésnek, egyszerre öntöd bele, és nem tudja "felvenni" a margarin a sok nedvességet, de ha apránként, akkor felveszi, lehet a te alapodat is felvette volna ha így kevered bele, nem tudom...:)
Szia! Nagyon köszi a segítségedet. Szerinted mitől vizes a margarin, és mit lehet vele kezdeni, hogy nem legyen az. A margarinhoz, akkor én sok lisztes krémet tettem? Talán attól nem lett szép egynemű az állaga? Úgy gondoltam én, hogy kevesebb lisztes krémmel nagyon margarinos lesz a krémem!!!! Akkor nem jó gondoltam!! Ugye?
7 tojássárgát 4dkg cukorral, és fél dl olajjal kikeversz habosra (olajat apránként keverd hozzá!), a 7 tojásfehérjét elkezded felverni, ha már fehéredik, hozzádod a 10dkg cukrot, és addig habosítod, amíg meg nem áll az ujjadon a minta. egy kevéssel intenzív mozdulatokkal elkevered a sárgáját, aztán hozzáadod a többi fehérjét is, és óvatosan elkevered. Ugyanilyen óvatosan hozzákevered a 14dkg lisztet 3 részletben, és 6 felé osztod. Kerek lapokat kensz belőle, és aranybarnára sütöd (200°C 8-10perc). Még melegen vágj alá!
Ha még kérhetnék a dobosnak milyen piskótája van mert nem tudtam olyan ízűt csinálni,mint a bolti.
4 egész tojást 20dkg cukorral, és 2 vaníliás cukorral folytonos keverés mellett addig hevíted, amíg nem csípi az ujjad, és a cukorszemcsék fel nem oldódtak. Vigyázz, hogy le ne kapja az alját! Ha mégis, akkor szűrd át! Ekkor leveszed a tűzről, és kihülésig habbá vered. Majdnem fehér lesz. Fontos, hogy teljesen hűljön ki a keverés közben a krém. Ekkor mehet hozzá a hűtőből kivett 23dkg vaj, ezt is elkevered. Ekkor elég ikrásnak fog tűnni, de nem baj, ne ijedj meg. A 10dkg csokit felolvasztod mikróba, belekevered a 20dkg kakaóport, és belecsurgatod keverés közben a tojásos alapba. Nagyon finom, és ez a tradicionális dobosnak a receptje!:)
Azért írhatnál egy jó kis receptet én szeretem a kihívásos dolgokat.Naplódba nem találtam.
szia! tényleg akkor szokott ikrás lenni a krém, ha túl "vizes"... én úgy szoktam, hogy a pudingot 2,5dl tejben megfőzöm a cukorral, és azt adom hozzá a margarinhoz, de persze a margarin jó, ha szobahőmérségletű! és külön nem is szoktam kikeverni a margarint. ezután tedd hozzá a szitált kakaót. ja és cukrász vagyok!:) Amúgy ennél finomabb csokikrémet is tudok neked ajánlani, bár az kicsit nehezebb!
Pedig szerintem jó a recept.Esetleg nem habosabbat szeretnél?Mert azt tojást is adnak hozzá.
Köszi mindenkinek a választ, segítséget. Azt nem tudom megmondani, hogy milyen ízűek a darabok, mert nagyon kicsik. Lehet, hogy a cukrászok ezt úgy mondják ikrás a krém. Én alaposan géppel kikevertem a hozzávalókat, így nem hinném, hogy a kidolgozás lenne a probléma. Eddig azt hittem a margarinnal van a probléma, de mint írtam most nem „hagyományossal” csináltam. Olvastam valahol ha sok a víztartalom a margarinban akkor ikrásodik ki. Nagyon nem tetszik mikor ilyen a krémem. Szinte a kakaót vékony csíkokban látom a krémben.
sajnos segíteni nem tudok, de egy jó receptet én is szívesen vennék! Úgy szeretnék egy igazi finom csokitortát készíteni!
mert én nem liszttel csinálom:_(
A darabok vaj ízűek vagy inkább a tejes masszáé?
A tejes massza akkor nem keverted ezzel is elég ideig,ha meg vaj akkor nem volt elég "habos"
sok a tej én 3 dl tejben főzők 1 pudingot !!
További ajánlott fórumok: