Vajas borjúgaluska recept
A Vajas borjúgaluska hozzávalói:25 dkg borjúhús (legjobb a borjú diója)
2 dl víz
8 dkg vaj (az eredeti recept többet használ, de könnyen túl zsíros lesz)
10 dkg liszt
2 tojás
só, bors, szerecsendió
Szósz:
3 dkg vaj
2 kisebb salotthagyma
1, 2 vargánya
1 nagy marék trombitagomba
1.5 dl húsleves
fél dl fehérbor
1,5 dl tejszín
A Vajas borjúgaluska elkészítési módja:
A vizet a vaj felével és egy csipet sóval felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a lisztet, és elkeverjük, hogy teljesen egynemű legyen. Ezután erős lángra visszatesszük, és folyamatosan kavargatjuk, míg az összes víz elpárolog és a tészta összeáll. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. A borjúhúst vágjuk egész apróra - jobb esetben késsel, még nagyobb szerencse, ha a hentes ezt elvégzi helyettünk a bárdjával. Az apróra vágott húst aztán mozsárban pürésítjük, hozzáadjuk a kihűlt tésztát, összedolgozzuk. Beletesszük a maradék vajat, ezzel is simává dolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, majd apránként a felvert tojásokat is. Most jön a neheze: egy spatula segítségével szitán átpasszírozzuk a masszát. Letakarjuk, és felhasználásig hűtjük. Eközben elkészítjük a szószt: a gombát megmossuk, megszárítjuk. A vajon megpároljuk a hagymát, hozzátesszük a gombát, kicsit átpirítjuk. Hozzáadjuk a húslevest és a bort, kicsit besűrítjük, sózzuk, borsozzuk. Végül beleöntjük a tejszínt, megvárjuk, míg felforr, majd 1-2 perc után levesszük a tűzről, nem kell, hogy nagyon sűrű legyen, mert sütés közben még koncentrálódni fog. Ezután jön a galuskaformázás: kanállal vagy a kezünkben galuskát formálunk a kihűlt masszából - ebből a mennyiségből 3, 4 darabot. Forró, sós vízben pár percig posírozzuk a galuskákat, majd kivajazott tűzálló tálba tesszük, a szósszal leöntjük őket. 170 fokon kb. 35 percig sütjük, amíg felemelkednek és megpirulnak.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. júl. 10. 08:04
A vajas borjúgaluska elkészítési módja és hozzávalói.