Új ptk. avagy házasság kontra bejegyzett élettársi viszony! (beszélgetés)
Sziasztok. Most tájékozódtam a házastársi viszonyról (kedvezményezett megjelölés céljából, egészségpénztár). Ami kiderült a neten lévő irományokból:
2009. júl.1-től azonos neműek bejegyeztethetik élettársi viszonyukat (az esküvőt nem engedélyezik, így ez maradt nekik)
2009. dec.1től a nő-férfi párok is bejegyeztethetik magukat.
5 feltétele van annak, hogy mondhasd magadról, hogy élettársi viszonyban vagy:
* együtt élnek;
* közös háztartásuk van;
* érzelmi és gazdasági közösség áll fenn köztük.
A bírói gyakorlat két további feltételt is vizsgálni szokott:
* fennáll-e a felek között szexuális kapcsolat (bár ez nem feltétele az élettársi kapcsolatnak);
* a felek harmadik személyekkel szemben vállalják-e minden vonatkozásban az összetartozásukat.
Tehát jól értem, hogy dec.1-ig hivatalos cuccok nélkül megjelölhető vagyok kedvezményezettnek?
Én sem, pusztán családomban megtörtént eset után bátorkodtam véleményt nyilvánítani.
Igaz, az már több éve volt, hogy most hogy van, azt nem tudom.
Szerintem valamit nagyon félreértettél:))))
Az ,hogy én úgy gondolom,hogy semmi különbséget nem találok a házasság és az élettársi viszonyban ,kivétel az esküvői szertartást meg a hacacárét,avval nem degradáltam le semmit.
A hacacáré egy szép magyar szó,ami remekül fedi a lagzi fogalmát,meg azt ,hogy örömünnepet ülnek a házasság alkalmából.:))
Ok :o)
Tényleg nem lehet egyszerű bármit is bizonyítani..
Régebben volt ilyen, de úgy tudom mostmár 15 évre emelték és azért nem olyan egyszerű a dolog, hogy egy lakcímen lakjon két ember.
Az élettársi közösségnek is vannak feltételei, amiknek meg kell felelni. Csak sajna nem olyan egyszerű a bizonyításuk :)
Sejtem :o)
Jóvanna,tényleg nem tudom otthon mi zajlik ilyen téren :)
azt érezni fogod, ha rád ugrom :o))
semmit sem kell bejelenteni, ez nem az ÁVH :o)).
egyneműek nem köthetnek házasságot a magyar törvények szerint, ezért nekik kitalálták a törvényes élettársi viszont. ezen meg kiakadtak néhányan.
Bocs, hogy közbeszólok, de én is így tudom.
Élettársi kapcsolatban 5 év után közös a vagyon, kivéve, ha papírod van róla, hogy kizárólag a tiéd.
Nem vagyok napra kész a paragrafusokban, de régebben így volt.
Ezért divat mostanában házasságkötés elött házassági szerződést írni, mert ott sem csak a közösen szerzett javak osztódnak!!
Ha lelép aki nem a lakás, az házasságban sem kap semmit :))
Ha meg az lép le akié a lakás, annak élettársiban is jár :))
Ja és úgy tudom ez az 5 éves izé már nincs
persze. ideköltözik a lakásomba, majd 5 év után viszi a felét :o)). te, ez még viccnek is baromi rossz ;)
ugyan már, még házasságban is csak a közösen szerzett vagyon osztódik.
Nahát, vannak emberek, akik ilyet tesznek a házasság szentségével? Komolyan degradálják a szent köteléket élettársi viszonnyá?? pfújjjj!
LOL
Gratulálok!
Akkor ti már ülhettek Ezüstizét;)
Én sem tervezek ilyesmit, közel 25 év után.
Békésen éldegélünk, felőlem mások azt csinálnak, amit akarnak :)
Lejjebb azért volt egy két keményebb véleménynyilvánítás arról, hogy így könnyebb, felelőtlenebbek, sőt erkölcsileg sem elfogadott…
A saját tapasztalatom, így bő 9 év után, hogy papír nélkül sem lenne könnyebb kilépni. Nem mintha tervezném:D
Uff.:D
Akkor én is mondhatom, hogy a házasok meg minket "támadnak".Mert azt mondják, hogy az élettársak azért nem házasodnak, mert kényelmi szempontból jobb, hogy bármikor le lehet lépni...
Nekem meg ez a ledegradáló;) Na erre meg csak azt mondom, hogy mindenki magából indul ki;)
De Emőci írta jól, mindenkinek magánügye.
Abban egyetértek veled, hogy a házasság az az együtélés nem ugyanaz, ha az lenne, akkor az emberek össze is házasodhatnának.
Az meg, hogy egy esküvő kihozható majdnem igyen egy vicc, és te is tudod. Mi májusra tervezzük az esküvőt lagzi sem lesz, csak egy 2 órás fogadás, de még így is nagyon sok.
Viszont meg tudom érteni azokat, akik mondjuk hivatalos élettársi viszonyban szeretnének élni. Édesanyám kétszer ment férjhez, kétszer mondta az, hogy igen ez a férfi életem szerelme, vele akarok megöregedni. Nem jött össze. Most már évek óta van egy barátja szeretik egymást, de Anya soha nem állna már oltár elé. Nekik ez tökéletes megoldás lenne.
:D
Az élettársi kapcsolatban élők sem költöznek össze hamarabb, mint azok akik utána össze is házasodnak;)