TŰZIFA mázsában vagy köbméterben (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: TŰZIFA mázsában vagy köbméterben
Ésszerű önvédelmi gondolat, mondjuk talán szakember vagyok? A fa mázsára való értékesítése, több hátrányt rejt magában. Nyilván az első, ha a nedvesség tartalma magas. Mi van ekkor. Több dolog együttes hatása a vásárló hátrányára. 1. ha a kelleténél magasabb a nedvességtartalma, akkor kevesebb hasznos tömeget kapunk. 2. a nedves fának jóval alacsonyabb a fűtő értéke(MJ/kg). A túl nedves fánál ez akár leeshet 6-7MJ/kg-ra is. A száraz: 15-16MJ/kg. Miért? az égés folyamán a vizet el kell párologtatni, vagy ez elkerülhetetlenül bekövetkezik. ez a párologtatáshoz szükséges hőmennyiség veszteségként jelentkezik, nem a kazán, vagy kályha fém részeit melegíti!!! Párolgás hőt von el a rendszertől!
Tehát ugyanazon fát kevesebb térfogattal és nagyobb nedvességtartalommal kapjuk. dupla árverés. Aztán égetéskor. Nem akar égni, mert csak a felesleges vizet párologtatja. Nagyobb huzatot kell adni a kazánnak, vagy kályhának. de a a túl sok beáramló levegő az égéshőt jelentősen lehűti. mintha hideg tűz lenne.
Tehát a mázsára vásárolt tűzifa nyilván magas nedvességtartalmú (nehezebb is), ezért nagyobb bevételt remélnek érte és meg is kapják az átvert embertől. Adott esetben 300% bukta is lehet!!!
Tűzifát ha kalodába raksz.
1 köbméter a legnagyobb jóindulattal minimum másfél köbös kalodába fér bele.
Ha már fel van dobálva a platóra, rengeteget számít milyen hosszúra van darabolva.
pl. Egy ducato platón 33cm-es gukliból egy köb alig van megpúpozva. Ha 25-es guglit dobsz fel, alig fér fel a platóra az egy köb.
Készre vágott tűzifát ezért nem szabad venni.
Amit írsz, az pedig nem eltérés. Csupán képtelenség lenne szálanként kiköbözni a méterfát, és egyszerűbb egy átlagot venni, mekkora kalodába fér bele.
Mérőszalaggal csak rönköt lehet köbözni. Vékonyabb átmérő, és a hossz. Ezt hivatalos erdészeti rönk köböző táblázatban ki lehet keresni fafajtánként, mennyi pontosan. Ezt a fát nem érdemes tűzifának megvenni, mert ahhoz már drága, és általában minimum 3 méteres rönkökről van szó.
Az erdészeteknél méterfában érdemes gondolkodni. Ezt méteres hosszban árulják, és 1mx1mx1,75m kirakva számít 1 köbméternek. Ha erdészetnél van megvásárolva, ezt korrektül ki is köbözik.
Minden más megoldásnál átverhető az ügyfél, és át is verik, mert nincs pontos mérési lehetőség összevágott tűzifa esetén, és ha úgy fest korrekt a mennyiség, akkor keményfa helyett puhafa van az autón, és sorolhatnám. Engem is próbáltak átverni így. Messziről láttam a kocsit tolatni be az udvarba, láttam a mennyiség megvan. Tudom mekkora platóra mennyi fa fér fel. Mikor mellém ér éreztem a nyár fa jellegzetes illatát. Kérdeztem mi van a kocsin? Mondja hogy tölgy gyertyán, bükk. Mondom mutasson egy tölgyfát. Kérdezi asztalos vagy mi? Mondom az. Pakoljátok vissza, és húzzatok innen ezzel a szarral.
Az a baj, hogy az átverés a tüzelőanyaggal (is) nagyon régi történet.
Zöldfülű koromban átvettem 10 mázsa fát. Mikor apám meglátta a kupacot, kínjában felröhögött: lányom, ez jó, ha megvan 5 mázsa. (Akkor esett le a tantusz, hogy miért akartak volna megvetetni velem plusz 4 mázsát.) Nem voltam rest: szereztem egy mázsát, s lemértem: 5,5 mázsa volt. Azonnal hívtam a TÜZÉP ellenőrét. Ő azon volt kiakadva, hogy megmozgattam a fát, mivel elmondtam, hogy lemértem. Ránézésre közölte, hogy az 7 mázsa. Mondtam, hogy ne tréfáljon. „Kiegyeztünk” 6,5 mázsában azzal, hogy a hiányzó 3,5 mázsát pótolják. Még így is át lettem (volna) verve egy mázsával. Eljött a nap, bikinire vetkőztem. A fiúk élvezettel hordtak be állításuk szerint 3,5 mázsát, majd ("menetrend szerint") közölték, hogy maradt a kocsin 2 mázsa, x forintért megvehetem. Bólintottam, hogy hordhatják befelé. De akkorra már legurítottam 2 kupicával - majd’ meghaltam, úgy utáltam a pálinkát, de kellett a bátorság. Plusz erősítésnek (be voltam tojva, mert tudtam, mire készülök) áthívtam a szomszéd fiatalembert, aki az ajtó mögül figyelte az eseményeket. Mikor végeztek, kapun kívülre tereltem a jóembereket, ráfordítottam a kulcsot és fizetés helyett a képükbe röhögtem. Azóta se láttam olyan dühödt, vérben forgó szemeket...
Hát bizony nehézkes lenne.
Én találkoztam olyan fával (hirtelen kellett, és csak kugliban volt, abból is a nagyobb átmérő), hogy belevágtam a baltát, szétfröccsent belőle a víz.
Lekopogom, nem tartozunk azon kereskedők közé, akik nem tudják eladni a tűzifát. Őszintén remélem, hogy ez marad is így.
Egyébként Romániából közel sem áramlik be úgy a fa, mint mondjuk két három évvel ezelőtt.
A kérdés, hogy miért lesz a m3-ből mázsa. Holott a mázsálás plusz feladat, ellenőrzése vevői oldalról szinte lehetetlen.
Ugrás a teljes írásra: TŰZIFA mázsában vagy köbméterben
További ajánlott fórumok:
- Honnan lehet olcsón tűzifát rendelni?
- Milyen a tökéletes tűzifa? Szerintetek melyik a legjobb?
- Létezik olyan, hogy a fenyőfa magában nem jó tüzifa?
- Farontók a tűzifában. Van valakinek tapasztalata? Fontos lenne.
- Amit a tűzifáról tudni érdemes
- Az uniós élelmiszer segélycsomagokat lakásonként vagy személyenként adják? Kiknek jár az uniós tűzifából?