Túrós karfiol recept
A Túrós karfiol hozzávalói:1 kg-os szép tömör karfiolfej,
20 dkg tehéntúró,
3 dkg liszt,
1 dl tej,
6 dkg vaj,
2 dl tejföl
15 dkg darált sonka vagy főtt füstölt hús,
5 dkg reszelt sajt,
só,
késhegynyi reszelt szerecsendió.
A Túrós karfiol elkészítési módja:
Sós vízben, egészben majdnem puhára főzzük a karfiolt, és levétől lecsurgatjuk. Közben 1 dkg lisztből 2 dkg vajjal és a tejjel besamelt főzünk, kihűtjük, és simára keverjük az áttört túróval, közéadjuk a darált sonkát. A karfiolt úgy vágjuk ketté, akár a zsemlét, és alsó felét kivajazott tűzálló tálra terítjük. Rásimítjuk a túrós-sonkás tölteléket, erre borítjuk a karfiol tetejét, hogy eredeti formáját visszakapja. A maradék 2 dkg vajból a 2 dkg liszttel világos rántást készítünk, felengedjük 2 dl karfiol főzővízzel, néhány percig állandóan keverve forraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt szerecsendiót. Ha kell, sózzuk, de a karfiol a főzővíztől sós. Ezzel öntjük le a megtöltött karfiolt, és tetejét reszelt sajttal hintjük meg. A forró sütőben szép pirosra sütjük.
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: ea9bff1b44, 2008. nov. 3. 15:58
A túrós karfiol elkészítési módja és hozzávalói.