Túrógombóc - gríz nélkül recept
A Túrógombóc - gríz nélkül hozzávalói:fél kg túró (lehetőleg házi)
4 ek. tk tönkölyliszt (nem csapott, nem púpozott)
2 tojás kettéválasztva
egy nagy csipet só
5 dkg teavaj
10 ek. tk.zsemlemorzsa/Korpovit keksz darálva
xilit
nat.joghurt
A Túrógombóc - gríz nélkül elkészítési módja:
Egy nagyobb lábosban vizet forralunk. Közben a vajat egy teflonserpenyőben felforrósítjuk, és kis lángon átpirítjuk rajta a zsemlemorzsát/darált Korpovit kekszet. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót és a tojássárgáját és jól összedolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáadjuk a túróhoz. Az első felét jó alaposan kell, a másodikat kissé óvatosabban, de homogén legyen a massza. A masszából nedves kézzel nagyobb diónyi gombócokat formázunk, és óvatosan beleeresztjük a lobogó vízbe. Kb. egy perc után már indultak is felfele a gombócok, ezután még kb. 5 perc kellett a lobogó vízben ahhoz, hogy kész legyenek, ekkor szemmel láthatólag kissé meg is nőttek. Óvatosan kivesszük őket és meghempergetjük a zsemlemorzsába/kekszbe. Tálalásnál xilites nat.joghurtot tettem rá.
Én fél adagból csináltam, abból 10 db lett.
Nem volt zsemlemorzsám, úgyhogy a darált kekszből készítettem "morzsát". Nem sok különbség volt, nekem nagyon ízlett.
(Kép az adatlapomon!!!)
Kategória: Receptek candidásoknak receptjei
A receptet beküldte: ttimeaa, 2011. szept. 16. 16:08
A túrógombóc - gríz nélkül elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.