Tudtok olyan aprósüti, keksz receptet, amik dobozban akár 2-3 hétig elállnak és puhák maradnak? (tudásbázis)
Csak így sikerült idehozni, ma reggel találtam rá - még nem sütöttem meg, de jónak tűnik. (Igaz, hogy szerintem hatalmas mennyiség, de írja is, hogy le lehet fagyasztani és később kisütni, de ha kisütötted, sokáig eláll.)
A héten kipróbálom!
Bögrés skót vajas keksz
Rupáner-konyha2014. szeptember 27. szombatHozzászólások (0) 389
DSC041951
Ez az édesség az én egyik gyengém, pedig nem rajongok a kekszekért, mégis kivételt képez, mert megtestesíti mindazt, amit a száraz társai általában nem: szinte harapnunk sem kell, már bele is omlott a szánkba, és már olvad is ki belőle a selymes, vajas-vaníliás íz, és a barna cukor melaszos varázsa.
Nincs napszakhoz kötve, hogy mikor lehet fogyasztani, jó kávé, tea mellé, desszertnek, reggelire, vagy csak azért, mert a dobozt a pulton felejtettem, és nem bírok úgy elmenni mellette, hogy ne nyitogatnám. Ha pedig megunom az ingázást a konyhába, és belátom, hogy egy-két szem nem elég akkor, hipp-hopp szokott dobozostól a nappaliban landolni, és onnan már általában csak feltöltődni engedjük vissza a konyhába, természetesen csak miután teljesen kiürült. Én ajándéknak is szoktam készíteni, egyszerűen egy sütőpapírba csomagolom, átkötöm egy szatén szalaggal és máris kész.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre :-)
Hozzávalók:
- 45 deka szoba hőmérsékletű margarin vagy vaj
- 1 bögre porcukor
- 5 bögre liszt
- 2 teáskanál vaníliaaroma, vagy vaníliarúd kikapart belseje
- fél kávéskanál só
1. A szoba hőmérsékletű vajat habosra verem a porcukorral egy mixer segítségével, majd hozzáadom a vaníliát és a sót.
2. Elkeverem, hozzáadom a lisztet, kézzel összegyúrom. Fontos, hogy kézzel, mert így érzem, ha összeáll a tészta, ami ha megtörtént, semmi esetre nem szabad továbberőltetni, nehogy a vaj megolvadjon és szétessen a tésztánk.
3. Kb. 3 cm átmérőjű hengereket csinálok a tésztából, majd barna cukorba hempergetem. A cukrot érdemes, peremes tálcára szórni, akkor nem peregnek szanaszét a cukor szemecskék.
4. Ezután a fagyasztóba teszem, hogy könnyebben tudjam szeletelni, és ne deformálódjon annyira a keksz. Az sem baj, ha fagyos lesz egy kicsit, sőt! Mélyhűtőben tárolható, amikor pedig kedvünk van, egyszerűen elővesszük, félfagyosan felszeleteljük, legalább egy centis szeletekre és már mehet is a sütőbe.
5. Most is ugyanígy teszek, centis vastagságúra felkarikázom őket, sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem, durván két centis közökkel és 180 fokon sütöm kb. 15 percig.
6. Akkor jó, ha a keksz aljának már van egy kis aranyszíne, és még egy icipicit nyersnek tűnik. Ez azért van, mert a vaj, ahogy hűl, még szilárdulni fog valamennyit, és akkor lesz igazán tökéletes az állaga.
Jó étvágyat! :-)
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! :-)
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
DSC04195
DSC04190
Szia! vaniliás kifli :) ipari mennyiséget szoktunk belőle csinálni karácsony körül, hogy kitartson az ünnepek végéig.
De nagoyn hasonló a linzer tészta is, szerintem a linzerek, islerek is jól elállnak.
Ez is eláll sokáig. Meg az összes kekszféle, és az összes teasütemény féle..
Pl: linzer, néró, citromos keksz, stb.
Én ezt probáltam, nekem valamiért túl omlós lett,de az íze finom ;-)
További ajánlott fórumok:
- Keresek egy receptet...
- Tud valaki jó saláta receptet? Egyszerű dolgokból, most csinálnám és csak átlagos dolgok vannak itthon...
- Hajápolás, szépségápolás a természet erejével (fogjunk össze, gyűjtsünk receptet egymásnak, de semmi bolti termék!)
- Ki tud finom gesztenye torta receptet ajánlani?
- Milyen jó krumplis pogi receptet ismertek?
- Keresek egy krumplis receptet...Ismeritek?