Figyelem! Nincs a böngésződben engedélyezve a JavaScript futtatása, enélkül a honlapunk több fontos funkciója használhatatlan lesz számodra (köztük olyan fontos részek is, mint amilyen a Menüben navigálás, Keresés, a Bejelentkezés, illetve egyéb interakciók. A JavaScriptet a böngésződ beállításai között engedélyezheted.
Tudja valaki, hogy miből volt a régen fehérítőnek használt "kékítő"? (tudásbázis)
Köszönöm, igazad van,ezt az optikai fehérítést már olvastam,valószínű, hogy ez a magyarázat.
Ruhafesték, mosószóda, szódabikarbóna, nálunk a gyógynövényesnél láttam. Illetve Pécsen egy háztartásiba, a Nagy Lajos király utján van. Nyilván máshol is van. Én még ott vettem, nemrég tea kellett és ott volt kirakva. És valóban ruhafesték is van.
Nem vagy műveletlen... :-)
Színező,és csak régi "háztartási" boltokban lehet (talán) rábukkanni,olyan helyeken,ahol régi papírzacsis csomagolású ruhafestéket is árulnak még.
Elve:a besárgult fehér ruhadarabok "sárga" színét a kékítő hatása (színkeverés) optikailag fehéríti.
Ez a mosóporok fő elve is.
Egyébként fehér ruhákhoz a legtökéletesebb a Biopon citromos mosópor,60 fokon gyönyörű lesz.
Tudom, hogy "műveletlen" vagyok, de mi az a párizsi kék, meg berlini kék? :) Lehet ma ilyet kapni?
Ez aranyos :)
Gyógyszertárba kérdeztem...furcsán néztek rám,náluk nem kapható.
Úgy tudom,hogy a fahamu kilúgozott oldata volt,de nagyon régen használják a hidrogén-peroxidot is fehérítésre.
a mostani fehérítők is úgy fehérítenek, hogy kékítenek, nem? adnak egy csepp kékes árnyalatot a ruhának, ettől lesz hófehér.
ez érdekes, mert a szódabikarbóna nem fehérít. talán reakcióba lép a mosószereddel, és valahogyan oxigén szabadul fel... nem tudom.
Szerintem külön vásárolni elég lehetetlen lesz. Amúgy a fehérítőkben, fehér anyagokhoz való mosószerben optikai fehérítő néven gyakorlatilag ez van.
Búzavirágból :)
Ez persze csak vicc, de ez volt az üveg cimkéjére rajzolva. Anyukám rendszeresen kékítőt használt a textilpelusok utolsó öblítővizébe. És nem is volt olyan rég, röpke 30-35 éve :DD
Lehet még ilyent egyáltalán kapni?
Fehérnemű mosásánál használt szer oly célból, hogy az idővel megsárguló fehérnemű a Kékítő -vel ismét fehér színt nyerjen. Kékítő -nek berlini kéket, párisi kéket, ultramarint, indigót, indigókarmint és kék-, illetőleg ibolyás színű kátrányfestőanyagokat használtak.
a kékítőt leginkább berlini és párisi kéknek indigóval való elegyítése által készítik.
azt nem tudom, de az igen, hogy amióta szódabikarbónát teszek a fehér ruhák mosoporához látványosan fehérebbek a fehérnemük... is
metróba 1 kg kiszerelésben van 170 ft kb.
adagoló kanállAL: 2-3 egy fehéritésre , a mosogéppbe
Tudja valaki, hogy miből volt a régen fehérítőnek használt "kékítő"?
További ajánlott fórumok: Tudja valaki, hogyan lehet hozzájutni elsőkézből(nem kereskedőkön keresztül)angol gyűjtésű használt ruhákhoz nagyobb tételben? Tudja valaki, hogy a használt bútorokat, ruhákat hol lehet leadni vagy eladni? Ki tudja, hogy most mennyi szocpolt adnak 1 gyerek után használt lakás vásárlásakor? Tudja valaki, hogy Kolonics György által használt izom fájdalmat késleltető tapasz az mi? Honnan tudjam, hogy az üvegtál, ami itthon van, az hőálló vagy sem? Még sosem használtam, és nem tudom, süthetek-e benne. Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?