Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tud valaki olyan fonott kalács receptet, ami hatalmasra dagadva kijön a tepsiből és kitölti az egész tepsit? fórum

Tud valaki olyan fonott kalács receptet, ami hatalmasra dagadva kijön a tepsiből és kitölti az egész tepsit? (tudásbázis)


2010. febr. 27. 11:29

Sirály etetés lett belőle végül. :D


Tegnap a párom beszélt a nagymamájával, ő csinálta régen azt az isteni kalácsot, amit én is próbálok összehozni, elkérte tőle a receptet. Ha jól sikerül, akkor megosztom veletek.


Az egyetlen kelt tésztám, ami tökéletes, az a pizza tészta, az tényleg nagyon jól sikerül.

2010. febr. 26. 11:05

vagy aranygaluskát!


De még számtalan módon fel lehet használni!


Összetörve, rá meggy, aztán csokis pudig, majd ismételgetve! Majd a tetejére puding és meggy!

Ja picikét be kell locsolni vagy tejjel vagy a meggy levével!

19. Mayalina (válaszként erre: 18. - MelisUK)
2010. febr. 26. 11:00

Jaj!

Ki ne dobd!Csinálj belőle mákos gubát!

Arra pont jó lesz szerintem!

2010. febr. 26. 10:07

Megcsináltam a kalácsot, valahogy a tészta túl kemény lett, pedig pontosan követtem a receptet, nem bírt mindent magába szívni, pedig - összesen - egy órán keresztül gyúrtam. Így beidegesedtem és leöntöttem róla a maradék lisztet az aljáról, de ahogy gyúrtam, csak réteges lett, így egy kis olajat öntöttem rá, majd még tejet, így meg tökre cupákos lett a széle, ezért beliszteztem és hagytam a fenébe, úgy odatettem kelni a radiátorra. Gyönyörűen megkelt, összefontam, úgy is kelesztettem, hatalmas lett, szemeket gyönyörködtető. Aztán a sütés közben valami mégis történt, nem tudom mi, de nem lett jó, sárgás lett a tésztája és egyáltalán nem omlós. Ma reggelre meg kővé vált az egész, pedig le volt takarva, szóval megy a kukába.

Ezek a kelt tészták nekem sose jönnek be, nem tudom mit tudok ennyit bénázni vele. Bármi mást megsütök és gyönyörűek is lesznek - még jó, hogy a munkahelyemen kelt tésztás dolgokat nem kell sütnöm. :P A manager még a fizetésem emelését is kéri a nagy főnöktől, mert olyan jól sütök, de szégyen nem szégyen, ez a kelt tészta dolog akkor sem megy valami okból kifolyólag...

2010. febr. 25. 23:49
Jelentem, a kalácsom még mindig puha! :-)
2010. febr. 24. 22:51

Kakaós fonott kalács

Hozzávalók:

1,20 kg liszt

0,15 kg cukor

0,10 kg vaj

0,05 kg élesztő

0,05 kg mazsola

0,015 kg só

4 db tojássárgája

0,65 l tej

izlés szerint kakaó


Elkészítés:

A tejet felmelegítjük kiveszek belőlle 2dl-t és belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kávéskanál cukrot, mely ha feloldódott, annyi lisztet teszünk hozzá, amennyi fakanállal könnyen keverhető.

Ezt a félsűrű kovászt meleg helyre tesszük keleszteni.

Begyúrás előtt a tojást cukorral, vajjal, sóval, keverjük ki, majd beleöntjük a liszthez a már megkelt kovászt is, és jól kidolgozzuk. Befejezés előtt kiveszem a haramadát és kakaóporral jól kigyúrom.

Pihentetés után a tésztát feldaraboljuk, megfonjuk, tojással bekenjük. Sütés e1őtt 10-15 perccel ismét megkenjük.


képet teszek az adatlapomra!!

2010. febr. 24. 21:35

Én langyos cukros tejcsivel kentem meg a tetejét végül.

ISTENI LETT! :-)

Mikor kivettem a sütőből, mégegyszer megkenegettem a langyos cukros tejjel, és így hagytam hülni egy kicsit.

Sokat nem várhattam, mert a párom már nagyon várta, hogy megkóstolhassa. :-)

14. Pankakukac (válaszként erre: 13. - Mayalina)
2010. febr. 24. 19:31

Tojás sárgájával lehet kenegetni, de nagyon kell vigyázni, mert ez hamar sötétedik rajta és nem túl esztétikus szerintem, amikor sokkal sötétebb a teteje, mint az alja!

Majd számolj be, hogy milyen lett!!!

És én is kedvet kaptam, lehet meg is csinálom:-)

2010. febr. 24. 18:53

Halihó!

Én összegyúrtam Pankakukac receptjét.

Most nekiállok kicsit kinyújtani, és fonott formát adni neki.

Kérdésem az, hogy sütés közben kell-e kenegetni valamivel?

Ha igen mivel, és milyen gyakran?

12. 35491a860f (válaszként erre: 11. - Hirtelencsiga)
2010. febr. 24. 14:50
Én ilyenkor télen, mindig a radiátorra teszem kelni a tésztát és elég rövid időn belül a duplájára dagad. A fánk tésztám villámgyorsan ledobta magáról a kelesztőtál tetejét. :D
2010. febr. 24. 12:22

Sziasztok!

Éppen tegnap este sütöttem kalácsot. A férjem meg is ijedt, mert majdnem kijött a tepsiböl és nagyon finom, könnyü lett. :-)

A recept:

60 dkg liszt,

4 dl tej,

4 ek cukor,

5 dkg élesztö,

15 db édesítö tabletta,

1 ek olaj,

pici só,

citromhéj,

mazsola,

1 tojás (külön fel kell verni a fehérjét, majd belekeverni a sárgáját és így kell a többihez adni).

Én mindig beteszem a mikróba kelni a tésztát. Nem kell bekapcsolni, hogy melegítse, de ott biztosan zárt helyen van és sokkal gyorsabban kel.

Ebböl az adagból 4 cipó jön ki és tényleg nagyon finom!

Ja, és ha kakaósat is csinálok, akkor Nesquik kakaót adok hozzá, ettöl biztosan nem lesz keserü.

Jó sütögetést és jó étvágyat!

10. Pankakukac (válaszként erre: 9. - MelisUK)
2010. febr. 24. 10:42

Látod azt, hogy hogyan kel, nagyon szépen feljön. Nagyban függ attól, hogy meleg helyen keljen és minden alapanyag langyos legyen, amit használsz.

Bevallom, én kakaósat nem szoktam sütni, úgyhogy nem tudom mennyi kakaó kell hozzá, de érzésből csinálnám, nem túl sok kakaóval, mert mint tudjuk, erősen keseríthet a kakaó.

9. MelisUK (válaszként erre: 6. - Pankakukac)
2010. febr. 24. 10:29

Köszi szépen, holnap ki is próbálom.

Mennyi ideig szoktad keleszteni?

Mennyi kakaót teszel a kakaós feléhez kb? Csak úgy öntöd, igaz?

Az a legszebb, hogy időnként pékként dolgozom, holnap reggel is 6-ra megyek sütni, de kalácsot sehol nem kell sütni és a netről leszedett receptek egyike se jött be, nem az, mint amire vágyom, jól dagadó kalács kell. :D

Köszi még egyszer.

8. MelisUK (válaszként erre: 4. - Cservenák Vali)
2010. febr. 24. 10:27
Leírod a kuglóf receptjét? Köszi szépen, ki fogom próbálni.
7. 9c8432d068 (válaszként erre: 6. - Pankakukac)
2010. febr. 24. 10:26
Hálás köszönetem. :))))
6. Pankakukac (válaszként erre: 5. - 9c8432d068)
2010. febr. 24. 10:16

Persze!

Íme:

1 kg liszt

15 dkg margarin

10 dkg cukor

3 dl tej

4 dkg élesztő

1 dkg só

4 tojás sárgája

Ezeket jól össze kell dolgozni.

Csak vigyázat, mert ez hatalmas adag!!! Szerintem a fele is elég. Én az egészet akkor szoktam bedagasztani, ha lekváros kifliket, vagy mondjuk túrós batyut is készítek.

Jó étvágyat hozzá!!!

5. 9c8432d068 (válaszként erre: 3. - Pankakukac)
2010. febr. 24. 10:07
A receptet is leírnád,ha megkérünk?
2010. febr. 24. 10:05
Én is szintén sőt a kuglóf receptje is nagyon jó nekem mindig nagyon jól sikerül és szinte 10-15 cm-re is kijök a formából.
3. Pankakukac (válaszként erre: 2. - MelisUK)
2010. febr. 24. 10:03
Kelt kalács. Én ebből szoktam az adventi koszorút is, gyönyörű nagyra dagad és csodaszép. Mindemellett nagyon finom.
2010. febr. 24. 09:57
Előre is köszönöm a válaszokat.
2010. febr. 24. 09:57
Tud valaki olyan fonott kalács receptet, ami hatalmasra dagadva kijön a tepsiből és kitölti az egész tepsit?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook