Toroskáposzta (beszélgetés)
Ez igazi tájjellegű étel,és erre mondják "ahány ház annyi szokás".
Én felteszem főni a savanyú káposztát és amikor megfő,kihül,akkor át mosom és úgy csavarom ki,úgy rakom apránként a húshoz és így sül meg.
Tulajdonképpen felsütöm a káposztát a hússal együtt.Mi így szeretjük.
Csináltam már névnapra vagy születésnapra is, és a rokonaim nagyon dícsérték, hogy milyen finom.
Tőlünk nem messze más községben ,az ismerőseim pörköltnek csinálják a húst és abba rakják bele a savanyított káposztát és egy kicsit összesütik vele.Nekik ez a toroskáposzta.
Aztán mikor elmondtam nekik,hogy mifelénk hogy készül,kipróbálták és azt mondták,hogy valóban sokkal jobb így:)
Nagyjából felénk is így készítik. Mi a savanyított káposztát előbb átmossuk a létől, kicsavarjuk, majd kevés zsíron kissé megpirítjuk.
Ismerek olyat is, hogy tepsiben süti a hússal együtt.
Én általában lapockából készítem a toroskáposztát.
A lapockát feldarabolom nagyobb darabokra hagymával,fokhagymával ,egy kis vizzel,pecsenye húsnak megsütöm,zsírral vagy olajjal pótolom ,mert nem olyan zsíros hús a lapocka.A savanyított káposztát megfőzöm,jól kicsavarom.
A húsokból kiszedek egy pár darabot,és a megmaradt húsos zsírban összesütöm a káposztával. Sózom,borsozom ,egy kis pirospaprikát is szórok rá.Végül az előzőleg kiszedett húsokat is hozzákeverem.
Anno nálunk a disznótorokban is így készült /ezen a tájon/ a toroskáposzta.Én így tanultam a szüleimtől.Nagyon finom ,és el lehet tenni a megmaradt adagot a fagyasztóba.
Inkább, ahogy Csemár írja: lapockát, tarját venni hozzá és egy kis db-ka füstölt oldalast, ami megadja buchéját, és olyan toros káposztád lesz, hogy 7 nyelven beszél!
Egyébként a fehér pecsenye eléggé száraz hús, a káposztába egy kicsit zsírosabbat, szaftosabbat szoktunk tenni.
De ha megsütöd szeletenként mindet, és utána akár párosával csomagolva vissza fagyaszthatod! És legközelebb már csak annyiszor 2 db-ot kell kiolvasztanod, átmelegítened, ahányszor ráéhezel.
Én biztosan így csinálnám. Akár az újévi sültként is előveheted majd akkor. De te tudod.
Fehérpecsenyét,,mondhatni vétek a torosba tenni:)
De végül is ha így akarod mehet.
A fagyasztóból elővett étel megfőzve/sütve újra fagyasztható!
A többihez nem tudok hozzászólni, mert ki nem állhatom a káposztát.
Sziasztok!
Van egy fehérpecsenyém (fagyasztott) és két csomag savanyított káposztám.
Nem szeretném szeletenként vagy egészben megsütni a pecsenyét ezért arra gondoltam, hogy torost csinálok belőle. Azt újra le tudom fagyasztani már készen.
Jó lesz ez így mehet a fehérpecsenye torosba?
Köszönöm a válaszokat!