Tökös-mákos-túrós tiroli rétes recept
60 perc
A Tökös-mákos-túrós tiroli rétes hozzávalói:
A tésztához:
50 dkg liszt
30 dkg margarin
2 dl tejföl
2 db tojássárgája
A lekenéshez:
olvasztott zsír
A tökös-mákos töltelékhez:
1/2 kg gyalult tök (fagyasztott is lehet)
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor
3 evőkanál tejföl (púpozott)
1 csomag vaníliás cukor
A túrós töltelékhez:
25 dkg túró
10 dkg porcukor
1 dl tejföl
5 dkg mazsola
1 db citrom
1 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál búzadara
A lekenéséhez:
1 db tojás felverve
A Tökös-mákos-túrós tiroli rétes elkészítési módja:
1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd két részre vágjuk. Egyenként vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, és lekenjük olvasztott zsírral. Ezután feltekerjük a rövidebb felénél kezdve, mint a bejglit. Folpack-ba csomagoljuk, és felhasználásig a hűtőbe tesszük (legalább 1-2 órát pihenjen). 2. A tökös-mákos töltelékhez kinyomkodjuk a tököt, majd egy tálban összekeverjük a darált mákkal, a porcukorral, a tejföllel és a vaníliás cukorral. A túrós töltelék hozzávalóit is összekeverjük egy tálban. 3. A tésztákat kinyújtjuk, és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 centiméterenként bevagdossuk. Középre halmozzuk a tölteléket, és visszahajtogatjuk a széleket (először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék). 4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét villával több helyen megbökjük, hogy a gőz távozhasson süléskor. Megkenjük felvert tojással, és 200 fokra melegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
Nagyon finom, gyors rétes. A tésztába se só,se cukor nem kell.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Miss Angel, 2017. ápr. 1. 13:33
A tökös-mákos-túrós tiroli rétes elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.