Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Tojást mivel lehet fertőtleníteni (szalmonella ellen)? fórum

Tojást mivel lehet fertőtleníteni (szalmonella ellen)? (tudásbázis)


2012. júl. 12. 17:38

A tojást önmagában nem kell fertőtleníteni...

Pici vizes ruhával áttörölni, hűvösen hagyni és ennyi.

Keletkezik rajta egy vékony, szinte láthatatlan réteg, amelynek kb. az a szerepe, mint az embernél a könny a szemen...

A szalmonella akkor üti fel a fejét, ha nem megfelelően használják fel az étel készítésekor, illetve az optimális tárolási időt túllépik. Lásd nyáron madártej, majonéz, stb.

Az ember se iszik hipót, hogy fertőtlenítse a bélrendszerét... :D

16. minna1
2012. jún. 26. 09:38
Felhasználás előtt Flóraszeptes szivaccsal folyó víz alatt, ha nagyon piszkos, kefével kell lemosni. Így nem szívja fel a vegyszert a héja.
15. d879a0c5b4 (válaszként erre: 14. - Reahand)
2009. aug. 11. 16:24

Jáájjj, tényleg :S

Én csak az első hozzászólásodra figyeltem :$


Akkor víz :)

14. Reahand (válaszként erre: 13. - D879a0c5b4)
2009. aug. 11. 16:12

Meacska:

Köszönöm, de én "házi" módszerekre gondoltam, pl. a mamától kapott (háztájiban tojt) tojás fertőtlenítésére, nem nagyüzemben...:)

2009. aug. 8. 10:51

Szalmonella minden csirkében van.

Ma már vannak ellene előírások (legalábbis húshibrid csirke esetén biztos, de gondolom tojótyúknál is). Mintát kell vinni bevizsgáltatni az ürülékből, ha találnak benne szalmonellát, akkor pápá, azokból a csirkékből, amik abban a helységben vannak, már nem jut egy se a boltokba.

Védekezés ellene: vakcina.

2009. aug. 7. 20:49
Most már tényleg nem tudom, hogy mit gondoljak ... Én is úgy tudtam, hogy a szalmonella a tojás héján van, azt kellene fertőtleníteni. Na de ha a fertőtlenítő meg beleszivárog a tojásba?!
2009. aug. 7. 18:24
Én úgy tudtam, hogy nem szabad megmosni egyáltalán a tojást, csak letörölni valami ronggyal. Még felhasználás előtt se kell lemosni, mert ahogy valaki nagyon jól írta korábban, a tojás héja lélegzik, azaz mikor megmosod, a kis pórusokon sajna bejutnak azok a fránya koli, szalmonella és egyéb bacik. Szóval sose mossuk meg a tojást lányok, még közvetlenül használat előtt se, csak töröljük le róla a kaksit, ha van rajta. De a bolti tojásokon nem is szokott lenni.
10. csutika100 (válaszként erre: 6. - Zebracsikó)
2009. aug. 2. 08:24

A tojást felhasználás elött kell mosni, mert a mosott tojás hamarabb romlik.

A domesztoszt beszívja a tojás és megeszed a felszívódott fertötlenitőt.

9. f64f0d9a69 (válaszként erre: 7. - Nenne67)
2009. aug. 2. 06:39

Teljesen igazad van! A tojás beszívja azt amiben áztatjuk.

Én hideg folyóvíz alatt mosom meg. Ha nagyon nem szép, körömkefével megsikálom.

8. nenne67 (válaszként erre: 2. - Reahand)
2009. aug. 2. 05:19

Egyébként MelisUK,és Sylvia81 nagyon jól írta,h a tojást közvetlenül felhasználás előtt kell megmosni,enyhén langyos vízben.A gyerekeknek meg egyáltalán nem ajánlatos(főleg így nyáron) olyan ételt adni,amiben nyers tojás van :-( Pedig az én finom tiramisumban is az van :-(((((

Jó főzést,nekem már kész az ebéd :-))

7. nenne67 (válaszként erre: 6. - Zebracsikó)
2009. aug. 2. 05:13
Az én édesapám úgy tanította: Ö szakács (is)volt,h a tojás héja ugyan úgy lélegzik mint a bőrünk.Ezért olyan finom pl. a húsvéti sonka levében főtt tojás.Tehát ha Te 5 percig Domestosos vízben áztatod,akkor nem csak a héját(ahol a szalmonella "dögök" vannak),hanem a belsejét is fertőtleníted...
2009. aug. 1. 22:56
én enyhe domestosos vízbe szoktam tenni, úgy 5 percre a tojásokat. Utána öblítem, letörlöm és teszem a hűtőbe.
5. Sylvia81 (válaszként erre: 4. - Sylvia81)
2009. aug. 1. 22:48

Bocsi, javítok: nem a héjában, hanem héján! Kívülről! ;)



Remélem, tudtam segíteni... :)

2009. aug. 1. 22:47
Esetleg, ha MelisUK módszere nem nyugtat meg, közvetlenül felhasználás előtt mosd meg a héját. Sose előbb, mert van rajta valami természetes védőréteg, és az lejön mosáskor. A szalmonella pedig sose a tojásban van, hanem a héjában. Ha félsz tőle, ne egyél lágytojást. Mire keményre fő, elpusztulnak a szalmonella-dögök is. :)
2009. aug. 1. 16:52

:D

Nem kell a házi tyúktojást semmivel se fertőtleníteni, csak letörölni a sz.rt róla és kész.

Akkor lehetsz szalmonellás a tojástól, ha pl készítesz sok főtt tojásos szendvicset, nem fogynak el, nem teszed be a hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten tartod és mondjuk este vagy másnap eszel belőle. A lényeg az lenne, hogy ahogy elkészül a tojás, fogyasszuk is el, vagy ha mégsem, akkor kerüljön a hűtőbe, de ott se tároljuk sokáig.

2009. aug. 1. 16:45
Sziasztok. Így kánikula idején mindig előkerül a szalmonella kérdéseis, aminek egyik legjobb táptalaja a tojás. Szerintetek mivel lehet a házi tyúktojást fertőtleníteni?
2009. aug. 1. 16:43
Tojást mivel lehet fertőtleníteni (szalmonella ellen)?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook