Tojást mivel lehet fertőtleníteni (szalmonella ellen)? (tudásbázis)
A tojást önmagában nem kell fertőtleníteni...
Pici vizes ruhával áttörölni, hűvösen hagyni és ennyi.
Keletkezik rajta egy vékony, szinte láthatatlan réteg, amelynek kb. az a szerepe, mint az embernél a könny a szemen...
A szalmonella akkor üti fel a fejét, ha nem megfelelően használják fel az étel készítésekor, illetve az optimális tárolási időt túllépik. Lásd nyáron madártej, majonéz, stb.
Az ember se iszik hipót, hogy fertőtlenítse a bélrendszerét... :D
Jáájjj, tényleg :S
Én csak az első hozzászólásodra figyeltem :$
Akkor víz :)
Meacska:
Köszönöm, de én "házi" módszerekre gondoltam, pl. a mamától kapott (háztájiban tojt) tojás fertőtlenítésére, nem nagyüzemben...:)
Szalmonella minden csirkében van.
Ma már vannak ellene előírások (legalábbis húshibrid csirke esetén biztos, de gondolom tojótyúknál is). Mintát kell vinni bevizsgáltatni az ürülékből, ha találnak benne szalmonellát, akkor pápá, azokból a csirkékből, amik abban a helységben vannak, már nem jut egy se a boltokba.
Védekezés ellene: vakcina.
A tojást felhasználás elött kell mosni, mert a mosott tojás hamarabb romlik.
A domesztoszt beszívja a tojás és megeszed a felszívódott fertötlenitőt.
Teljesen igazad van! A tojás beszívja azt amiben áztatjuk.
Én hideg folyóvíz alatt mosom meg. Ha nagyon nem szép, körömkefével megsikálom.
Egyébként MelisUK,és Sylvia81 nagyon jól írta,h a tojást közvetlenül felhasználás előtt kell megmosni,enyhén langyos vízben.A gyerekeknek meg egyáltalán nem ajánlatos(főleg így nyáron) olyan ételt adni,amiben nyers tojás van :-( Pedig az én finom tiramisumban is az van :-(((((
Jó főzést,nekem már kész az ebéd :-))
Bocsi, javítok: nem a héjában, hanem héján! Kívülről! ;)
Remélem, tudtam segíteni... :)
:D
Nem kell a házi tyúktojást semmivel se fertőtleníteni, csak letörölni a sz.rt róla és kész.
Akkor lehetsz szalmonellás a tojástól, ha pl készítesz sok főtt tojásos szendvicset, nem fogynak el, nem teszed be a hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten tartod és mondjuk este vagy másnap eszel belőle. A lényeg az lenne, hogy ahogy elkészül a tojás, fogyasszuk is el, vagy ha mégsem, akkor kerüljön a hűtőbe, de ott se tároljuk sokáig.
További ajánlott fórumok:
- Mivel lehet a homokozóban levő homokot fertőtleníteni?
- Mivel kell fertőtleniteni a libatollat, ha párnába rakom?
- Kaptunk ajándékba 1 babakocsit. Az előző tulajnak sok macskája van. Mivel fertőtleníthetem ki?
- Ki mivel takarítja a sütő belsejét? Valami olyan tisztítót keresek, ami fertőtlenít is, de nem túl erős vegyszer!
- Hogyan/mivel fertőtlenítsem az autósülés huzatát?
- Zöldségeket, gyümölcsöket mivel lehet fertőtleníteni?