Ti mivel és hány fokon vízkőtelenítitek a mosógépet? (tudásbázis)
Az expressz vízkőoldót hol szoktad venni? Ezt lehet használni felültöltős mosógépekben is? Hogyan szoktad használni? Simán csak beleöntöd a dobba, vagy esetlegesen oda teszed, ahová a mosószert?
Bocsánat, ha butaságot kérdezek, de én még most próbálnám először...
Negyedévente 1 liter 20%-os ecettel 90 fokon átmosom a gépet.
Mosáshoz én mosóport használok - nem fizetek folyékony mosószerért, ami lényegében nagyrészt víz. A mosóport kevés langyos vízben teljesen feloldom, és úgy öntöm az adagolóba, nekem még soha nem maradtak szemcsék a ruhában...Ezen kívül kb. 1 evőkanál mosószódát is teszek a mosószer adagolóba - ez utóbbit 100 Ft-os boltban fedeztem fel nem is olyan régen. Ja, és az Ökomag is ott kopácsol a dobban. :)
Azt tapasztaltam, hogy múltkor is és most is amikor vízkőtelenítettem a mosógépet, utána olyan savanyú szaga volt, és kellett pár mosás, mire elmúlt. Ez mitől lehet?
Előző alkalommal dm-ben kapható termékkel és most pedig ecettel csináltam...nem értem.
Előtte is csináltam már ezzel a dm-es dologgal, és akkor nem volt semmi különös.
A szöszgyűjtőt kiürítettem...
HAJDÚ Minimat. Szerintem még most is érdemes használtat venni, mert azokat a gépeket egy életre gyártották, és nem arra, hogy 5-8 évente végy egy másikat. Az első 15 évben bőven meg tudtam számolni egy kezemen, hányszor kellett szerelőt hívni. Utoljára az került 3000 forintomba, hogy egy felelőtlenül zsebben hagyott hullámhajcsat keresztbe állt a szivattyúban.
Ha egy-egy alkalommal szerelőt kellett hívni – ennyi igénybevétel után azért egy-egy csapágy megadja magát - és megkérdeztem a szerelőt még a diagnózis előtt: ha nem lenne javítható, vagy túl drága lenne az orvoslás, mit tanácsol, melyik típust vegyem, őszintén megmondta: egyiket sem javasolja. Azt is elmondta mindegyik, aki megfordult nálam, hogy felkopna az álluk, ha ilyen gépeket gyártanának, nem lenne munkájuk. Gyakorlatilag az elmúlt 15-20 évben bejött márkákból élnek! Nem utolsó sorban azért, mert az új technológia miatt a gépek egyszerűen nem szedhetők szét, vagy ha igen, csak vastagon fogó ceruzájú márkaszervizek speciális szerszámaival. (Nem mondom, az újak között is ki lehet fogni jót, de ahhoz oltári mázli kell. A barátnőm csoda, új masinája 2-3 éve pontosan 1 nappal az egy éves garancia lejárta után romlott el 8000 forintért.)
Az új gépek energia meg víztakarékossága meg csak duma. Igaz, az én gépem 2-3-szor annyi vizet használ, mint az újak, viszont a ruhákat nem gyűri össze, a vasalót ki tudja hány éve vettem kézbe! És lehet okosan mosni: pl. az utolsó öblítővizet fel lehet használni a következő mosás első vizének, a közbülső vizekkel meg le lehet önteni a WC-t, fel lehet mosni a teraszokat.
Na, ez jó hosszú lett.
A legegyszerűbb, legolcsóbb megoldást mondom nektek 10 év "szakmai" tapasztalattal:). A férjem szerelő!
Expressz vízkőoldó, 1 l bele, ami felültöltős annak a műanyag részeit ecsettel mintha festenél be kell vele kenni. Átmosatni 60 fokon ruha nélkül, és kész. ÉVENTE 1X ELÉG!
Az 1979-ben vásárolt mosógépemet félévente tisztítom (ruha nélkül) főzőprogrammal: felváltva 10 dkg trisóval tisztítómosás, fél év múlva 1 l 20%-os ecettel vízkőtelenítés.
2 pelenkás gyereket szolgált ki, utána 7 emberre mostam vele évekig rendszeresen, még hypót is használtam benne.
Semmi baja azon kívül, hogy a majdnem 30 év alatt kicsit megkopott a külseje. Semmilyen új masináért nem adnám oda!
Calgont soha nem látott és nem is fog, mert az egy oltári nagy szélhámosság.
90 fokos üres mosást szoktam, 1 deci ecettel.
de szoktam, 90 fokos türcsi mosást 1 evőkanál ecet és mosószer.
Utána MINDIG tisztísd ki a szűrőt!!!!
Ha felültöltős, akkor a dobon látszik, hogy matt a vízkőtől. Az elöltöltőst nem tudom. Nálunk nagyon kemény a víz, és havonta ecetezem.
Egyébként melyik jobb? Az elöl- vagy a felültöltős?
Szia!
Nem marad ecetszag utána.Én is egy évben megcsinálom párszor 90 fokon,20%-os ecettel.Viszont én csak egy liter ecettel csinálom az átmosást.Az lehet,hogy nem elegendő?Lenntebb olvastam,hogy vki 3 litert használ.
Az ecetnek nem lesz maradandó szaga a következő mosásnál? Vagy pontosan hogy néz ez ki a gyakorlatban?
Köszi!
Én vettem párszor a dm-ben vizkőtlenítőt, azzal kellett végigfuttatni egy mosást, nem volt drága, de kétségkívül az ecet olcsóbb és biztosan a legjobb!
További ajánlott fórumok:
- Mivel érdemes a mosógépet tisztítani?
- Milyen mosógépet érdemes venni?
- MOSÁS-Mit, mivel együtt, hány fokon mosol?
- Ti az automata mosógépet mivel tisztítjátok a vízkőtől, és milyen gyakran mossátok át?
- A hímzett terítőt hogyan és mivel kell keményíteni, hány fokon mossam, hogy a minta eltűnjön róla?
- Mivel mossam át a mosógépet?