Ti miket főztök ill. mi lesz a menü a 4 napos húsvéti hosszú hétvégén? (beszélgetés)
Sajnos a mi tágabb családunk 3 háztartásból tevődik össze, így természetes, hogy idén a családi ünnep elmarad. Mindenki saját otthonában igyekszik megszépíteni.
Mi ketten leszünk, semmi extra. Rápihenünk az eddigi munkára, jó lesz.
Nincs túlságosan ünnepi hangulatom, a menün nem is gondolkodom, hisz lehet, h nem is találkozom a Családdal.
Van kèt házi sonkánk (vőm kèszítette), ehhez veszek zöldsègeket, zsúrkenyeret. Tojás már van, kb 20 db.
Szendvics az lesz.
El akartunk utazni, de abból sem lesz semmi.
Ha meg jön az ihletem, azèrt mèg írok ide.
Régi recept ugyan de nem túl bonyolult,és izletes.
A sonka nemcsak a’la natur kerülhet fel az ünnepi asztalra: csomagoljunk bele szűzérmét. A rozmaringgal és fokhagymával fűszerezett szűzérmét füstölt sonkába kell bebugyolálni, ami megvédi a kiszáradástól, és plusz aromát is ad neki.
Csak ki kell vennem a fagyóból. Kienged, átforralom, másnapra ismét alszik.
Igaz, hogy húsvétra tartogattam, de azt hiszem, kiveszem már ma, holnap átforralom, és akkor már a következő néhány napra kevesebb gondom lesz a napi betevőmre. :))
Tyúkhúslevest tervezek, húsleveses mindenki nálunk.
A vőm kèszített füstölt sonkát, combot, kaptam kèt szèp darabot, már kinn figyelnek az erkèlyen.
Mi vasárnap reggel szoktunk együtt reggelizni: sonka, torma, sonkatekercs, tojás, tojáskrèm, franciasaláta, kaszinótojás.
Sült oldalast gondoltam mèg, vagy töltött húst.
Sütök egy krèmest is, mert szülinapot is ülunk.
A sonkából szendvics is fog kèszülni zsúrkenyèrrel, azt szoktuk vinni magunkkal a kertbe.
Csak szèp idő legyen.
🌷
Ferdinánd kalács receptjèt láttam a tv-ben, lehet kipróbálom, mire ideèr a Család, jó meleg kaláccsal várhatnám Őket.
Péntek,az halászlé napja,az biztos.Szombat fött sonka,tojás,torma.Vasárnap csak ketten leszünk a férjemmel,a nagy családi összejövetel hétfőn lesz.
Húsleves,meggymártás,főtt husi,rizs,töltött hús,töltött tojás.francia saláta,valamilyen torta,még nem tudom.
Vasárnap, míg a pászkát, tojást, sonkát, bort meg nem szentelték nem is volt szokás az ünnepi étkezés.
A böjt is eddig tart, úgy tudom.
Semmit, nem fogok belegebedni es 4 napot a konyhaban martirkodni 😀
Szokasos hetvegi menü lesz, szerintem penteken 2 napra elég zöldségleves es vmilyen fozelék, mondjuk lencse. Vasárnap meg fozok 2 napra elég vmilyen krémlevest es hozzá spagettit.
Ha lesz kedvem, sütök egy teljes kiorlesu sajtos rudat. Amugy meg kirandulunk, jstszoterezunk es a kertben leszunk a konyha helyett, ha szeo ido lesz.
Kártya-csatára készítettem:
3-5 kg darálthúst begyúrtam kolbásznak, majd apró kis golyókat formáztam, csípős! őrölt paprikába beleforgattam, fogpiszkálót bele, és megsütni akár olajban, akár csak tepsiben sütőben.
Tökéletes sör/bor korcsolya.
Szinte nem is győztem sütni, olyan gyorsan fogyott. :))
Pénteken halászlé lesz házi pogácsával, mióta az eszemet tudom nálunk Nagypénteken mindig halászlé van.
Szombat valami laza, csirkemell, rizs, talán szecsuáni szósszal (majd megálmodom).
Vasárnap raguleves, majd sültek (rántott husi, kacsa - ha kapok libát akkor az is - comb, rántott karfiol, gomba) köretek, saláták. Meg valami süti. Ezt még nem tudom.
Meg persze mindezek mellett a sonka, tojás, retek, hagyma, torma, fonott kalács. Elengedhetetlen.
Hétfőn vendégvárás lesz, "még kitalálom milyen" falatkák, mini fasírt. Sós aprósüti, a szokásos diós-málnalekváros linzer sütim, amit ipari mennyiségben kell készíteni, mert szerintem valaki csak ezért jön.
Ital: házi pálinka (ez rengeteg van itthon) és tegnap hoztunk isteni finom vörösbort. Csak hogy tudják az elfogyasztott jószágok, hogy nem a kutya ette meg őket.
Gyerekeknek gyümölcsteák, limonádé, ki mit kér.