Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Ti hol veszitek a tiszta konyha sót? fórum

Ti hol veszitek a tiszta konyha sót? (tudásbázis)


29. globus (válaszként erre: 28. - ,zumba)
2023. jún. 4. 10:20

Én is ezt használtam, amíg el nem tűnt a polcokról.

Rendelni nem fogok, eszünk azt, ami kapható. Változó, de leginkább az olcsó asztalit.

28. ,zumba (válaszként erre: 25. - 55416fb8e2)
2023. jún. 4. 10:15
Mi is ezt használjuk. Nem hófehér, nem olyan mint a porcukor, de tiszta.
27. ágica... (válaszként erre: 26. - Burrit0)
2023. jún. 4. 04:04
A só az egyik legfontosabb dolog a szervezetednek! Pont nem szabad leszarni! Egyensúlyt tart fent! Ha káros anyagokat kurnak mellé, akkor van gond!
26. Burrit0 (válaszként erre: 1. - Ágica...)
2023. jún. 4. 03:49

Nalam egy "aztali so" kiszereles egy ev alatt fogy el. Pont lesz.rom, mibol, honnan van.


En hust eszek hussal meg zsirral, meha ram jon a zoldsegeves. A koleszterinem mindig azon a fixen van, mint a nagyanyame is volt. Kiceit magas, de nem maszik.

O soval viszont ki lehet kergetni a vilagbol.

Ha "angol" karat eszek, amit nem en csibaltam, vagy nem iszok 3x annyi vizet, mint szoktam, fejrajast kapok.


Sozott az alap, sozott marinade, es utana megsoźuk. Ez nem embernek valo.

25. 55416fb8e2 (válaszként erre: 1. - Ágica...)
2013. aug. 11. 16:17
adalekmentes erdelyi sot szoktam vasarolni, csomosodasgatlo sincs benne, teljesen tiszta. azt hiszem, tassi a markaja
24. ágica... (válaszként erre: 23. - Highlander73)
2013. aug. 11. 14:33
Elszomorító dolgok ezek. :S És mennyi mindenről nem is tudjuk, hogy rombolják a testünket.:(
2013. aug. 7. 18:17

A csomósodásgátlók sem jók ám!Ezt is előszeretettel adják a sóhoz!Mi is ez?

Idézem:

A kálium-ferro-cianidban a cianid-ion vashoz van kötve, és a kötés olyan erős, hogy maga a vegyület kis mennyiségben nem mérgező ugyan (határérték 20 mg/kg termék), de hevítés hatására erősen mérgező anyag keletkezik a bomlás során. Ezért olyan sóval, melyben ilyen csomósodásgátló szer van, nem készítenék semmiféle ételt, ami sűtőbe kerül, akkor sem, ha a sütőben max. 250 fok van, és az anyag bomlási hőmérséklete - normál körülmények között - ennél lényegesen magasabb.

2013. aug. 7. 15:13

Mármint a Himaláyára nincs ráírva h jódozott.

Egyébként gyógyszerész ismerősömet kérdeztem, h kell áttérni a tiszta NaCl-ra, és ő javasolta h keverjem a közönséges, 'piszkos', boltban kapható konyhasóval. Így először 1/3 NaCl 2/3 konyhasó keveréket használtam, majd fele-fele arányban, most a 2/3 NaCl 1/3 konyhasónál tartok és azt hiszem, ennél is maradok.

21. Tejespite (válaszként erre: 5. - Honeywald)
2013. aug. 7. 15:10

A Himalaya sóval vigyázzatok! Valóban nagyon jó, sokféle ásványi anyagot tartalmaz, stb. Én is vettem háromfélét, apró szemcséset, nagy szemcséset és 'szikladarabokat' amit fürdővízbe ajánlatos tenni. Mindenütt csak a jót írták róla, gondoltam, jót teszek a családomnak és magamnak ha ilyet használunk. Aztán olvastam a K-mal szennyezett sókról keringő híreket, és a NaCl normális konyhasó előnyeit. Mivel nem mindig hiszek el elsőre dolgokat, (sokszor azt hirdetik nagyon jónak, ami jobban eladó v aminek erősebb e lobbi-háttere) megnéztem a google segítségével a sók összetételét. Nincs ráírva h jódozott, viszont a táblázatban látható, h a napi szükséglet 418 %-a van benne jódból. Két másik sónál ez 30 %, kettőnél pedig nyomokban van csak. Ezt másoltam ki:

Himalája só: vas vegyületekkel színezett kősó, egyes mérések szerint kritikusan magas jód tartalommal (nem tartalmaz "84 nyomelemet" jelentős mennyiségben)

Akkor már tudtam, h pajzsmirigy betegségem van, és TILOS jódozott sót fogyasztanom. Igaz, ez nem jódozott só, viszont alapból őrült magas a jódtartalma. Sokan vannak akik nem is tudják, h nem ajánlott plusz jódot bevinni a szervezetbe. Nem vagyok a Himalaya só ellen, de nem árt óvatos lenni, vagy utánanézni, h tényleg lehet ekkora jódtartalommal adott esetben fogyasztani. Nálunk nagyon lassan fogy mert kiderült a menyemről is h pm-es és ő is az a fajta, akinek kerülni kell a jódbevitelt és már csak a férjem használja ha vmit külön eszik.

20. zebracsikó (válaszként erre: 1. - Ágica...)
2013. aug. 7. 15:05
A Herbaházban.
2013. aug. 7. 14:57
(A kálium-klorid okoz szív és érrendszeri problémákat, a nátrium-klorid csak igen nagy mennyiségű fogyasztásnál okoz gondot. A kálium nehezen ürül a szervezetből a nátrium könnyen. A szervezet a fokozottabb nátrium bevitelére fel van készülve, a káliuméra viszont nincs. A táplálékkal nemhogy kevés, hanem túl sok kálium kerül be a szervezetünkbe. A lenti táblázatokból bárki kiszámolhatja, hogy mennyi káliumot visz be a táplálékkal a szervezetébe már akkor, amikor még meg sem sózta az ételt. Ha figyelembe veszi az orvosilag elfogadott Ringer-oldatot. Ha napi 10 gramm nátrium-kloridot viszünk be a szervezetünkbe, akkor mindössze 0,33 gramm kálium-kloridot ehetnénk. Kálium kloridból pedig ennek a többszörösét fogyasztjuk el a sózatlan táplálékainkkal is.)
2013. aug. 7. 14:49
2013. aug. 7. 14:42
Ez az a jódvegyület, amit gyógyszerekben is adnak a pajzsmirigy-betegeknek.
16. Vikyci (válaszként erre: 14. - Remoni)
2013. aug. 7. 14:40
És a jódot simán jód formájában teszik bele?
2013. aug. 7. 14:37

[link]


Ne szaladgáljatok.

14. Remoni (válaszként erre: 12. - Vikyci)
2013. aug. 7. 14:36
A közönséges konyhasó kémiai képlete NaCl, vagyis nátriumklorid. Nincs benne kálium sehol.
2013. aug. 7. 14:36
Sajnos nem, mert káliummal van "fertőzve". :/
12. Vikyci
2013. aug. 7. 14:32
Én nem tudom, nem értek ehhez, de pont ma vittem ki a céges étkezőbe egy kiló sót, amire az volt írva, hogy tengeri só és kálium jodid. Most akkor ez se jó??
2013. aug. 7. 14:32
bio boltban nem lehet már kapni. Legalább is nálunk.
2013. aug. 7. 14:23

Lehet törlik, de innét lenet rendelni NaCl-t.

[link]

2013. aug. 7. 14:18
Szolnok
8. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 1. - Ágica...)
2013. aug. 7. 14:16
Ha budapesti vagy, a Kálvin tér és a Vásárcsarnok között van a parajdi sópince, ott árulnak sót is.
7. ágica... (válaszként erre: 4. - Highlander73)
2013. aug. 7. 14:15
Egyik patikában kaptam.Ott mondták, hogy nem adhatnak el, de kivételt tesz. 100g-ért fizettem 111ft.:/ Miért kerül többe a tiszta só,mint a drága káliummal mérgezett só. :( Jó persze, tudom, költői volt a kérdés,de bosszantó..:(
2013. aug. 7. 14:15
Nekem is hozzák 540 Ft/ kg, de neten is lehet rendelni, csak az a baj, hogy min. 25 kg-t szállítanak ki, most próbálok a környéken összeszedni annyi embert, hogy rendeljek egy ilyen tételt.
2013. aug. 7. 14:13
himalája sót veszek bioboltban. teljesen megéri!
2013. aug. 7. 14:11
bioboltokban van-600ft/kg
2013. aug. 7. 14:10
2013. aug. 7. 14:10
A patikában nem adhatnak el, a boltokban nem láttam tiszta sót.
2013. aug. 7. 14:09
Egészséges só - káliummentes só . Ti hol veszitek a tiszta konyha sót?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook