Ti hol veszitek a tiszta konyha sót? (tudásbázis)
Én is ezt használtam, amíg el nem tűnt a polcokról.
Rendelni nem fogok, eszünk azt, ami kapható. Változó, de leginkább az olcsó asztalit.
Nalam egy "aztali so" kiszereles egy ev alatt fogy el. Pont lesz.rom, mibol, honnan van.
En hust eszek hussal meg zsirral, meha ram jon a zoldsegeves. A koleszterinem mindig azon a fixen van, mint a nagyanyame is volt. Kiceit magas, de nem maszik.
O soval viszont ki lehet kergetni a vilagbol.
Ha "angol" karat eszek, amit nem en csibaltam, vagy nem iszok 3x annyi vizet, mint szoktam, fejrajast kapok.
Sozott az alap, sozott marinade, es utana megsoźuk. Ez nem embernek valo.
A csomósodásgátlók sem jók ám!Ezt is előszeretettel adják a sóhoz!Mi is ez?
Idézem:
A kálium-ferro-cianidban a cianid-ion vashoz van kötve, és a kötés olyan erős, hogy maga a vegyület kis mennyiségben nem mérgező ugyan (határérték 20 mg/kg termék), de hevítés hatására erősen mérgező anyag keletkezik a bomlás során. Ezért olyan sóval, melyben ilyen csomósodásgátló szer van, nem készítenék semmiféle ételt, ami sűtőbe kerül, akkor sem, ha a sütőben max. 250 fok van, és az anyag bomlási hőmérséklete - normál körülmények között - ennél lényegesen magasabb.
Mármint a Himaláyára nincs ráírva h jódozott.
Egyébként gyógyszerész ismerősömet kérdeztem, h kell áttérni a tiszta NaCl-ra, és ő javasolta h keverjem a közönséges, 'piszkos', boltban kapható konyhasóval. Így először 1/3 NaCl 2/3 konyhasó keveréket használtam, majd fele-fele arányban, most a 2/3 NaCl 1/3 konyhasónál tartok és azt hiszem, ennél is maradok.
A Himalaya sóval vigyázzatok! Valóban nagyon jó, sokféle ásványi anyagot tartalmaz, stb. Én is vettem háromfélét, apró szemcséset, nagy szemcséset és 'szikladarabokat' amit fürdővízbe ajánlatos tenni. Mindenütt csak a jót írták róla, gondoltam, jót teszek a családomnak és magamnak ha ilyet használunk. Aztán olvastam a K-mal szennyezett sókról keringő híreket, és a NaCl normális konyhasó előnyeit. Mivel nem mindig hiszek el elsőre dolgokat, (sokszor azt hirdetik nagyon jónak, ami jobban eladó v aminek erősebb e lobbi-háttere) megnéztem a google segítségével a sók összetételét. Nincs ráírva h jódozott, viszont a táblázatban látható, h a napi szükséglet 418 %-a van benne jódból. Két másik sónál ez 30 %, kettőnél pedig nyomokban van csak. Ezt másoltam ki:
Himalája só: vas vegyületekkel színezett kősó, egyes mérések szerint kritikusan magas jód tartalommal (nem tartalmaz "84 nyomelemet" jelentős mennyiségben)
Akkor már tudtam, h pajzsmirigy betegségem van, és TILOS jódozott sót fogyasztanom. Igaz, ez nem jódozott só, viszont alapból őrült magas a jódtartalma. Sokan vannak akik nem is tudják, h nem ajánlott plusz jódot bevinni a szervezetbe. Nem vagyok a Himalaya só ellen, de nem árt óvatos lenni, vagy utánanézni, h tényleg lehet ekkora jódtartalommal adott esetben fogyasztani. Nálunk nagyon lassan fogy mert kiderült a menyemről is h pm-es és ő is az a fajta, akinek kerülni kell a jódbevitelt és már csak a férjem használja ha vmit külön eszik.
Lehet törlik, de innét lenet rendelni NaCl-t.
További ajánlott fórumok:
- Hogy veszitek rá magatokat a tornára?
- Ti is úgy veszitek észre hogy a Karácsony már nem arról szól amiről kéne?
- Hogy veszítek észre, hogy a férfi csak bókol nektek, vagy tetszetek neki?
- L-Carnitine: Ti csak edzés előtt veszitek be vagy naponta többször is?Tapasztalat?
- Mi a véleményed, az 1-3 éveseknek készült üveges "bébikajáról"? (..ha veszitek-eszitek, ha nem)
- Ti mennyiért veszitek a kenyeret?