Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » PCOS vagy nem PCOS fórum

PCOS vagy nem PCOS (beszélgetés)

ma 15:39
Még annyit, hogy a magas TSH eredmény a gyógyszerek előtt volt és a doki is mondta, hogy magas. Gyógyszer után 1,62ra már lement.
10. Titti_34 (válaszként erre: 9. - Ágio8405)
ma 15:37

Jogos, írok privátba. :D Még szokom a rendszert.

Bár én névtelenül is szerettem olvasgatni mások eredményét. De köszönöm a felajánlást.

9. Ágio8405 (válaszként erre: 8. - Titti_34)
ma 12:18

Ha sikerül akkor meg jön az örök aggódás, csak mindig más miatt. Ez az anyák sorsa 🤷‍♀️😬

Sajnos simán lehet hogy mind kettőtöknél van gond. Jobb kizárni hogy nála nincs. A tsh-s magas volt. Sajnos elavult a refhatár. Ha erre az orvosod azt mondta nem rossz akkor nagyon nem megfelelő orvos. Sajnos kevés a hozzáértő endokrinolgus Pcos, pajzsmirigy ügyben. Ajánlom dr Naszody Pétert Kecskeméten. Tsh 1,5-ig jó termékeny korú nöknél, max 2. Babához eleve 2 alattit mondanak. A terhelésed nem vészes. De a görbe nincs meg. Az inzulin csak felfelé megy. Az alacsony cukraid pont a nem megfelelő inzulin szabályozás miatt van. Amh is utal Pcos-re. 39 fölött azért ez alacsonyabb már egészséges nőknél. De ez amúgy a kisebb gond csak ez is egy eredmény ami erősen utal a Pcos-ra. Viszont simán lehet hogy nincsenek cisztáid de ettől még a nem megfelelő hormonális háttér miatt nem megfelelő minőségű a peteérés. Ha csak úgy randon csinálsz ovu tesztet mutat negatívat? Nekem pl sokszor full pozitív volt mert alapból magas volt az fsh a Pcos miatt. Pedig peteérésem és ciklusom sem volt hónapokig. Most is pl régóta érzem az ovut van ciklusom is, igaz hol 31 nap hol 50, de mégsem esek újra teherbe. 🤷‍♀️(nem tartom a növényi étrendet) írhatsz amúgy privit is ha gondolod ha van kérdésed szívesen válaszolok ha tudok.

8. Titti_34 (válaszként erre: 6. - Ágio8405)
ma 11:02

Kedves Ágio8405,

Jó sok kérdés, köszönöm szépen.Jó ezekről ilyen részletesen beszélni.

Azt is jó olvasni, hogy nálatok is összejött a baba. Azt gondolom, ha nálunk is sikerül összehozni, akkor a küzdelmek eltörpülnek a boldogság mellett és csak örülünk. :)

Nekem ezek voltak a cukros eredményeim: Glükóz 0: 4,4 mmol/l, Glükóz 60:4,5; Glükóz 120: 4,0; Inzulin 0: 3,93 mmol/l, Inzulin 60: 20,53; Inzulin 120: 26,32; HOMA index: 0,8

Rákszűrésre rendszeresen járok, mindig azt mondják, minden rendben van. Tegnap én is ennek olvastam utána, hogy a hüvelyi ultrahangon elvileg látszódnának, ha lennének petefészek ciszták. :/

Hormonokból (2. és 21. napi vérvételek) látszódott, hogy van peteérés, ovulációs teszttel is lett pozitív eredmény, mondjuk ciklus 17. és 18. napjára, amit kérdeztem orvostól, hogy nem késői-e, de az mondták, hogy még lehet jó. Bár persze jobban örülnék, ha rendes ciklusom lenne, ciklus közepéhez közelebbi éréssel.

Néztünk mindenféle hormont, első alkalommal azt mondta az orvos, hogy nem pajzsmirigy probléma de egy kis turbó miatt ír fel gyógyszert azokra az eredményekre is, most a második körben, pedig arra a kérdésre, hogy „de biztos nem pajzsmirigy alul vagy túlműködés?” azt a választ kaptam, hogy „de arra is kap gyógyszert”. Szóval most nem tudom. Bogarászom az eredményeim újra.

(I.21. napos: TSH: 3,82 mIU/l, LH: 13,53, Progeszteron:15,92; II. 21. napos: Progeszteron:48,02, Prolaktin: 362,29 mIU/l)

Az AMH értékem: 6,77 ng/ml, a normális felső határához közeli érték (labor szerint 0,07-7,35 között még jó). Erről is azt olvastam, hogy se a túl alacsony, de a túl magas sem annyira jó.

Párommal beszéltük, hogy elmenjen-e ő is vizsgálatra, eddig nem ment, mert én mondtam, hogy nálam van probléma és ha az én szervezetem beáll és nála rendben van minden, akkor valószínű összejön a baba, de most ő is megy majd kivizsgálásra. Azt olvastam a párok 20%-ánál mindkettő félnél van valami gebasz.

7. Titti_34 (válaszként erre: 5. - Sargadinoszaurusz)
ma 10:53

Szerencsés, hogy elsőre sikerült. Nagyon jó ilyet is hallani. :) Az is szuper, hogy ilyen tudatosan odafigyelsz magadra/magatokra.

Nálam is azt mondta az orvos, hogy terhesség első három hónapjában is még szednem kell a gyógyszereket, hogy rendbe legyen minden. Csak már tartanánk ott. :D

6. Ágio8405 (válaszként erre: 1. - Titti_34)
ma 09:26
3 pontos Cukor és inzulin terhelésed volt? Milyen eredményekre mondta hogy annyira jó? Azt előre nem lehet tudni lenne-e terhességi diák vagy nem. Van akinek tényleg jók az eredményei mégis lesz. Az mindenképp árulkodó hogy a nerckforminra javult a ciklusod. Hüvelyi uh-od nem is volt? Kezd azzal és a nőgyógyász látni fogja. Ciklus követés hormonnal, ultrahanggal nem volt? Meg kéne nézni van-e peteérésed, ovulaciod. Teljes pajzsmirigylabor volt? Az inzulin rezisztencia és a pajzsmirigyalulműködés kéz a kézben jár. Van hogy a Pcos okozza a pm alulműködést, van hogy a pm a Pcos-t. Az durva ha a fogamzásgátló mellett nem volt pontos a cikusod. Ilyet nem is nagyon hallottam még. Pedig 17 éve forgok Pcos körökben. Én onnantól Pcos voltam hogy megjött az első mensim. Soha nem volt pontos ciklusom, de a pár év fogamzásgátló mellett igen. 9,5 év sikertelenség után sikerült a baba. Pár hónap glutenmentes teljes értékű növenyi étrendnek hála. Nekem a merck és egyéb gyógyszer nem hozott sikert. A párod volt kivizsgáláson? Női hormonokat néztek neked? Amh szintet nézek neked?
5. sargadinoszaurusz (válaszként erre: 3. - Titti_34)
ma 00:15

Szerencsere nem, nekunk, bar hasonloan keson (iden mar 37 vagyok) de elso probalkozasra osszejott a baba, en viszont cukros vagyok ilyen fiatalon, nekem is szednem kell ugyanezt, csak ezek szerint masra.

Mondjuk teny, hogy ha nem allitottak volna be evekkel ezelott az etrenddel meg a gyogyszerrel az ertekeimet, akkor nem maradt volna meg a baba, ugyhogy ez valoban igaz.

tegnap 21:44
vagy miért érdekelt a téma? :D
tegnap 21:44

Igen, mondta az orvos, hogy ne ijedjek meg, mert ez cukros gyógyszer, de a vércukoreredményem teljesen jó volt. Azt is mondta az orvos, hogy olyan jók, hogy kizárt, hogy terhességi diabéteszem legyen. Viszont ez a gyógyszer nagyon jól rendbe teszi a termékenységi szerveket.

Te is hasonló dologgal küzdesz?

tegnap 20:38

A Merckformint (hatoanyaga metformin) nem erre kaptad hanem a vercukor eredmenyeidre. Ez a gyogyszer a vercukor szintedet hozza rendbe, amennyiben egy feherliszt- es cukormentes etrendet tartasz, altalaban 160 grammos szenhidrat dieta alapjan.

A tuneteid valoban inkabb PCOS-re utalnak, nekem nincsen, de erdemes valoban ebbe az iranyba elmenned orvosoknal.

tegnap 20:10

Már régóta olvasgatok fórum bejegyzéseket és mindig jó sorstársakat vagy félig sorstársakat látni.

34 éves vagyok és két éve próbálkozunk a párommal a babaprojekten. Több mint 10 évig szedtem fogamzásgátlót, ami mellett is rendszertelen volt a menzeszem, én úgy éltem meg, hogy egy-egy hónapba kimaradt.

1,5 év után mentem endokrinológushoz, aki a vérvétel alapján azt mondta, hogy szerinte a hosszú ideig tartó fogamzásgátló szedés lelassította, hibernálta a termékenységi szerveket és újra kell őket indítani, amire kaptam gyógyszert (mercformint is). Szépen be is állt a ciklusom 29-33 nap közötti értékekre.

A doktornő fél éven belül babát jósolt, de már egy éve szedem a gyógyszert és nemrég megint elkezdett hosszúra nyúlni a ciklusom, 40-50-80 naposra. A legutóbbi vizsgálaton már feljött a PCOS, hogy lehet az...

Neten olvasgatva vannak tünetek amik beleillenek, vannak amik nem és most itt dilemmázom, hogy pcos vagy nem? Lehet a legegyszerűbb egy hasi ultrahang lenne, ami kimutatja, hogy vannak-e ciszták vagy nem.

A tüneteim: rendszertelen ciklus, erősen szőrös felkar (2-3 cm hosszú szőrzet, amit gyantázok), száraz bőr..bár ezt nem mindenhol olvastam. 165 cm vagyok, 65 kg és inkább popsira, combra hízok mint hasra.

Nagyon szeretnék kisbabát és néha elfog a reménytelenség, hogy még mindig nem jött össze. Hát ennyi, ha más nem is csatlakozik a beszélgetéshez, legalább kiírtam magamból. :)

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook