Tud vki hatásos diétát? PCOS vagyok (tudásbázis)
igen, sajnos az altalanos dietetikai ajanlasok 50-60 szazalek szenhidratot ajanlanak minden mindenkinek.
a paleo jo, de nem mindenkinek. nem vagyunk egyformak, ezt sokan elfelejtik..., ami az egyiknek orvossag, a masiknak mereg...
vannak olyan eljarasok (tobb is), amivel meg lehet allapitani, ki, milyen taplalkozasi tipusba tartozik:
Tévhitek a táplálkozásról
- A hatvanas évek közepe óta gondolja szinte mindenki, hogy a a zsírszegény étkezés mindenki számára a legegészségesebb diéta.
35 év tapasztalat és 1700 tanulmány ismerete után tudjuk:
Ez nem mindenkire igaz!!!
- A 70-es évek közepe óta hirdetik a táplálkozástudósok, hogy a szénhidrátgazdag diéta mindenki számára a legegészségesebb. Időközben egyre világosabbá vált:
Ez sem vonatkozik mindenkire!!!
- A 80-as évek közepétől hirdetik az orvosok, hogy a fehérjeszegény diéta egészségesebb mindenki számára. Mára egyre bizonyosabbá válik:
Ez sem feltétlenül van így mindenkinél!
A megoldás az emberek különbőzőségében van! A sablon étrendeket és ajánlásokat nem lehet ráhúzni az emberekre!
Amíg a dietetika köti ebet a karóhoz (55% CH 15% fehérje, 30% zsír) addig nincs sok mindent megbeszélni való.
Ha abból indulunk ki, hogy a PCOS a hyperinzulinémia következménye, akkor abból kell először kitolatni. Ezért tanulmányt ajánlottam, kiindulási irányt, hogy legyen merre elindulni. Véletlenül sem szeretnék másra rátukmálni étrendet, csak azért, mert nekem piszokul bejön.
A PCOS-es linkbe beleolvastam, ahol szintén az alacsony glikémiás indexű étrend körül forog a téma. Paleo is hasonló alapelveket vall.
szia Hanna, a zoldseg es a gyumolcs is a szenhidratokhoz tartozik, ezeket ne hagyd el!
a cukor, illteve a kulonbozo mesterseges edesitoszerek mind karosak az egeszsegre.
illetve meg kellene talalnod a tipusodnak megfelelo taplalkozast. rengeteg - az egészséges étkezéssel kapcsolatos - információ özönlik felénk, sokszor egymásnak teljesen ellentmondó tartalommal.
voltal mar dietetikusnal, akivel at tudod beszelni etkezesi szokasaidat?
fontos, hogy ne egy rád erőszakolt, „testedtől idegen“ diéta lépéseit tartsd, hanem a típusodnak megfelelő ajánlást követve, megtanulj szervezeted igényeivel harmóniában élni.
Ez Magyarország, Én már megszoktam annyi év kórházba, dokihoz járkálás után h pl.agyrázkódással 12 órát ültetnek a váróban és nem hívnak be, vagy októberben kérsz időpontot és márciusra van is szabad hely. Tisztában vagyok ezekkel, szerencsére még megtehetem, hogy magánrendelésre járok és ott is 1 hónap a várakozási idő. Mit tudunk tenni? Semmit, vagy van pénz, vagy nincs normális ellátás...ahogy a főnököm mondaná: akinek nem tetszik el lehet menni...amihez persze szintén pénz kell...
pl.SZTK-s nőgyógyászhoz Én már be aem teszem a lábam, miután 6 hetes terhesen elküldött kaparásra, meg is kaptam a beutalót, hogy a gyerek nem él...nem mentem el, 1hét múlva élő embrió volt a magándokinál...később fogant...ha akkor elmegyek, megölöm az élő gyereket egy orvos miatt, aki nemtörődöm volt azért, mert nem fizetek neki 10e Ft-ot alkalmanként, lehet ha ez a magánrendelőjében történik, akkor nem utal be abortuszra, hanem megkér h menjek vissza 1hét múlva, meglátjuk mekkorát nőtt...ennyit az "ingyenes" ellátásról
Már akinek van rá pénze, azon kívül, h fizeti a hozzájárulást.....
Nekünk nincs, és tényleg, az ingyenes rendelésekbe bele lehet sz@rni.
Bocsi, de ezt érzem és tapasztalom :-((((
Gyógyszerrel együtt kell csinálni a diétát, és szigorúan le kell állni a szénhidrátokkal, semmi kenyér, semmi cukor, semmi tészta, semmi rizs, semmi édes gyümölcs, sok hús és zöldség.
Ha fogyni akarsz, akkor mozognod is kell, ha mást nem napi 1 óra séta, ami azért valljuk be nem megterhelő. Az meg h nem megy a mozgás...hozzáállás kérdése, ha nagyon akarsz fogyni, képes vagy mozogni, mint ahogy a szénhidrátokat is elhagyni, ami szintén nem egyszerű, ha édesszájú vagy.
PCO-ra szénhidrátdiéta van gyógyszerrel egybekötve. Általában 160g CH-t vihetsz be egy nap+gyógyszer, és mozgás. Én is PCO-s vagyok, 1hónap alatt leadtam 6kg-t és 2hónap múlva teherbeestem.
De ezt ne itt kérdezd, mert mindenkinek más a jó, egy jó endokrinológushoz kell elmenni, aki megmondja mi a teendő, milyen gyógyszer, milyen diéta, stb...
További ajánlott fórumok:
- Nagyon sok diétát probáltam de sikertelenül. Folyamatosan éhes vagyok, mit tegyek?
- Mindig feladom a diétát! Ételfüggő vagyok?
- Melyik diétát könnyű betartani, de hatásos?
- Hatásos diétát keresek amihez nem kell mozogni. Nem lustságból de keveset alszik az örökmozgó gyerkőc igy nem tudok tornázi:(((
- Hatásos a jóga fogyókúrázni vágyóknak?
- Melyik az a fórumcím, ahol fogynivágyók egymásnak erőt és kitartást adnak? Megbeszélik az aznapi diétát stb...