Térdprotézis műtét után mennyi a felépülés, miben változik az élet? (tudásbázis)
Igen vannak új eljárások de igazán az orvostól és a beteg állapotától függ, hogy alkalmazzák-e. A műtét előtt érdemes tájékozódni a dokitól. Nekem már öregek a térdprotijaim, 3 hete jobb csípőt kaptam. Voltak térdesek is a kórteremben. Úgy láttam hasonlóan lettek műtve, mint én 8 illetve 9 éve. Az egyikük 3 nap után hazament 2 mankóval, másik a kerettel is összehullott. 70 fölöttiek mindketten.
Bármilyen új eljárás van is, a korai mobilizálás, torna, segédeszköz használat, lépcsőzés mindenhol a legfontosabb a gyógyulás szempontjából. Nekem ezt úgy mondták, hogy minden fejben dől el. Ez van most a csípőmütét után is.
A koruk miatt ne izgulj!
A férjemmel voltak sokkal idősebbek is, sőt! mindenki idősebb volt nála. A legidősebb 85 éves volt, bár én max. 65-nek néztem;)
A lényeg, hogy a combizmot kell erősíteni a műtétig! Valamint a karizmot, hogy a járókeretet és a mankót tudják használni.
A koruk miatt (65 felett) már cementes protézist kapnak, ami azonnal lehet terhelni azaz nem kell egy lábra helyezni a teljes súlyt, csak figyelni kell majd nekik, hogy ne is csinálják.
A férjem nem túlsúlyos, max. 5-6 kg feleslege van a nagykönyv szerint, de pl. a bátyám rendesen túlsúlyos és semmi gondja nem volt emiatt a műtét közben és után sem.
A bátyám 48 éves volt, amikor először műtötték és minimum 50 kg feleslege van, bár ő erős, mert birkózott.
Veled kapcsolatban: Megkérdeztem a dokitól, hogy hogyan lehet megelőzni, hogy ne legyen szüksége valakinek protézisre. A fiatalabbak miatt gondoltam, hogy felteszem ezt a kérdés.
Azt mondta, hogy megelőzni nem lehet, max. kitolni az időt az erős izmokkal.
Ha tehetitek, akkor a szüleidnek kérjetek gyógytornát, ahol megerősítik a szükséges izomzatot a műtétre. Azért gondoltam a gyógytornászt, mert az emberek hajlamosak nem csinálni önállóan, mert mozgok én eleget, stb.
Sok sikert a műtéthez, ha kérdésed van nyugodtan tedd fel.
70-72 év nem kor.
A probléma az - ha jól emlékszem korábbi hozzászólásaidból - hogy anyukád jelentős túlsúllyal rendelkezik.
Ez pedig a "protézisesek" szempontjából nagyon-nagyon nem jó.
Nem mindegy, hogy milyen súllyal terheli.
A varratszedés után már csak egy mankóval járt. A műtét után 4 héttel már gépkocsit is vezetett. Akkor mankóra nem, csak egy botra volt szüksége, kb. még 2 hétig.
Több, mint 10 éve volt az első műtét, utána 2 évre a második. Az úszás és a gyógytorna mai napig az élete rész.
A fájdalmai teljesen megszűntek. Igaz az egyik térde nem hajlik 100%-san, de a mindennapi tevékenységében semmilyen problémát nem okoz.
Férjemnek mindkét térdében protézis van.
A műtétek sikerültek. Műtét után másnap már felkeltették, gyógytornász megtanítja a mozgásokat. 5 nap múlva hazajött, mankóval már remekül tudott járni. Kb. 2 hét múlva (a műtéttől számítva volt a varratszedés-)
A műtét után kb. 5-6 hétig vérhigító injekciót kellett magának beadnia.
Nagyon fontos a gyógytorna, illetve a normális testsúly megtartása. A túlsúly nagymértékben rontja a gyógyulás esélyeit. A megfelelő torna/mozgás élethosszig tartó folyamat.
Ismerősöm 49 éves nő, tavaly kapott térdprotézist, 48 évesen...
Ő már a sarkon lévő iskolába is alig bírta elvinni a 8 éves kislányát...
Mostmár tud járni, mert kenytelen volt, bár tényleg csak pár métert megy napi szinten. Sztem ő nem foglalkozik úgy a gyógyulással, ahogy kéne, fajdogal is neki, a hajlitas se teljes, de elvan... Sztem tökéletes nem lesz már neki, de legalább sokak jobb, mint volt.
:(
Gyógytorna!
Pont ez, amit leírtál! Köszönöm szépen!
Szüleimet fogják műteni. Anyut kb. 8 hónap múlva. Aput rá 3 hónapra. Aztán anyu jön megint a másik térdével. Plusz szerintem rám is ez vár, csak nem voltam orvosnál még. 😔
Szeptemberben iskolát kezd a kisfiam. Próbálom felmérni, mennyire lesz nehéz, ha szüleim “leesnek” a lábukról.
Használ valami tornaeszközt?
A férjemnek vettünk egy mini szobabicajt, ami elektromos és viszi a lábat. Azt használta naponta többször. AZ szinte olyan, mint a térdhajlítógép.
Ha nem megy szépen, én rászólok a férjemre:DDDD
És sokat kell menni és próbálgatni az állást is.
A férjemnek azt kellett még gyakorolnia, hogy a széken ülve hátra tudja tenni a lábát, azaz maga alá húzni, de már az is megy neki, illetve még azzal volt gondja, hogy bizonyos oldalra nem hajolt. Erre a kettőre a gyógytornász figyelmeztette, adott gyakorlatokat és azt csinálta.
Anyósodnál járt gyógytornász?
Persze, a fájdalomküszöb is fontos. A férjem nagyon kemény. Bár egy náthába majd nem belehal, de ha ilyen komolyabb van neki, akkor azt bírja. A műtét előtt évekig hatalmas fájdalmakkal élt, de dolgozott és csinált mindent.
Mindenki csodálkozott rajta, hogy hogyan bírja ilyen fájdalmakkal...
Igen, tuti, hogy ez is fejben dől el valahol;)
A férjem 67 éves, már nagyon rossz volt mind a két térde. A jobb térdében már nem volt porc és napi több fájdalomcsillapítóval, de dolgozott, tevékenykedett. Már olyan programokat nem szerveztünk, ahol sokat kell menni, állni, stb.
Neki is mondta a doki, hogy a jobb térd műtét után jobban fog fájni a bal térde, de nem így lett. Most még nem fáj neki, mind a két térde jobb, mint volt a műtét előtt.
A férjemnek nem mondtak olyat, hogy 1 év a gyógyulás.
Olvastam, hogy kerékpározni 3 hónap után lehet. Most volt a dokinál, kérdeztük a bicajt, azt mondta, hogy már régen csinálhatná, ha úgy érzi. Kérdeztük a munkát is, amire azt mondta, hogy dolgozzon és csináljon úgy mindent, mintha semmi nem történt volna.
Mindenkinél más!
A férjemnek március 20-án volt jobb térdprotézis műtétje.
Ő nagyon jól viselte az egészet és nagyon jól sikerült neki.
OORI-ba műtötték. Ott 12 napot kell bent maradni a műtét után, mert rehab is van utána ott helyben.
Az első éjszaka volt nagyon rossz neki, utána napról-napra jobb lett.
A műtét utáni napon már járókerettel kellett közlekednie és térdhajlítógéppel mozgatták a térdét.
Minden nap volt gyógytorna és járkálnia is kellett megadott távokat.
Azután jött a mankózás.
Amikor hazahoztuk, már csak bot kellett volna, de ő azt sem használta, simán járkált minden segédeszköz nélkül.
Napról-napra egyre kevesebb fájdalomcsillapítót szedett és műtét után kb. 3 héttel már semmi kellett neki.
A férjemnek kicsit ólába lett a műtét előtti fájdalom miatt. Kiegyenesítették neki a műtéttel.
Nagyon szépen tud menni, nincs fájdalom azóta sem.
Most voltunk 24-én hónapos kontrollon, minden rendben van. Mindent csinálhat és azt mondta az orvos, hogy már csinálhatott volna mindent.
A férjem nem igen kímélte magát. A műtét után 3 héttel már vezetett.
Mivel sok meló van a ház körül, azt csinálta/ja, amíg el nem fárad.
Kerékpározik is és mindent csinál. Megy vissza dolgozni is;)
A másik térdét is műteni kell, majd októberben kell újra visszamenni a dokihoz és akkor beszéljük meg a következő műtét időpontját. Gondolom, majd jövő tavasszal lesz.
A férjem magas, de simán leült a normál székekre, kanapéra és mindenre. A gyógytornász sem látta értelmét, hogy kijárjon hozzá. Azt mondta, hogy nem tud neki semmit segíteni, mert vele minden rendben van....
Pontosan mi érdekel?
Sziasztok!
Az utóbbi 1-2 évben kapott valaki közületek térdprotézist?
Hogyan zajlott a műtét utáni élet, a felépülés, mennyi idő kellett?
További ajánlott fórumok:
- Mennyi ideig tart a térdprotézis műtét utáni felépülés?
- Tüdőrákból való felépülés
- Orrműtét utáni felépülés
- Volt valakinek már keresztszalag szakadása? Esetleg műtétje? Mik a tapasztalatok? Hány napig tartott a felépülés?
- Petefészek ciszta tapasztalatok és műtét utáni felépülés
- Bütyök műtét utáni felépülés, kinek milyen "élménye" van?