Teljeskiőrlésű lisztből piskóta tészta készítése (tudásbázis)
épp ez a téma érdekelne..sima egyszeru piskota tésztát sutottem tegnap tk. lisztbol.még nagyi szerinti kanalazos piskotát sutok mindig. 8tojás,8kanál liszt,8 kanál cukor,sutopor,vaniliás cukor. igy is csináltam de a tésztám papirvékony lett és liszt izu..holott ha fehér lisztbol csinálom akkor puha,omlos és hatalmasra felpuffad.
azt olvastam valahol hogy a tk.liszt tobb folyadékot vesz fel.lehet kevesebb lisztet kellene használni ebbol?
nem tom:D én google-t használtam
google a spanod:
*
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
*
25 dkg durumliszt
*
2 dl méz
*
1 kk. fahéj
*
2 kk. szódabikarbóna
*
1 citrom leve
*
1 dl hidegen sajtolt olaj
A szódabikarbónát elkeverjük a citrom levében. Az összes
hozzávalót egy nagy tálba tesszük és botmixerrel összeturmixoljuk. Annyi vizet
adunk hozzá, hogy sűrű, de folyós tésztát kapjunk. A masszát sütőformába öntjük
és előmelegített sütőbe tesszük. 15 percig nagy lángon, utána kb. 40 percig
közepes hőmérsékleten sütjük.
Tipp: ha a tésztát kettéválasztjuk, és az egyik felébe
karobport teszünk, majd vegyesen a tepsibe tesszük, "tarka-tésztát" kapunk.
Dúsíthatjuk a tésztát ízlés szerint mazsolával, mákkal, napraforgóval, dió és
manduladarabokkal stb.
Tehetjük gyümölcskenyér sütőformába, vagy muffin
sütőpapírokba.
A fűszerezést változatosabbá tehetjük pl.: koriander,
szegfűszeg, gyömbér, vagy édeskömény hozzáadásával.
Hozzávalók:
1 db sárgarépa, 1 db alma, 5 db tojás, 10 dkg barna cukor (vagy méz vagy 20 db Canderel tabletta összetörve), 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy Graham-liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 mokkáskanálnyi őrölt fahéj
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral és a fahéjjal kikeverjük. A sárgarépát finomra, az almát durvára reszelve hozzáadjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a sütőporral elkevert liszttel együtt lazán az almás-répás masszához keverjük. Kikent, kilisztezett formában, közepesen meleg sütőben (kb. 200 oC) tűpróbáig sütjük