Tejcsoki (beszélgetés)
Lehet, hogy igazad van. Mikor Olaszországban voltunk abban a bonbonos üzletecskében, akkor is mindenki el volt ájulva a gyönyörű csokoládéknak nemcsak a kinézetétől, hanem az ízétől is..és én annyira nem éreztem különlegesnek..és való igaz, akkoriban a száraz bort sem szerettem még.:D
A száraz borokkal olyan másfél éve barátkoztam meg, előtte nem értettem mi ízlik rajta másoknak. Lehet mostmár abban a kis olasz üzletben is elalélnék az étcsokoládéktól is. Hát legközelebb 30 km-re van tőlünk kifejezetten édességbolt, ahol kapni lehet különlegesebb csokoládékat is..hétfőn megyünk úgyis vásárolni, és talán kipróbálok valami spéci finomságot. Aztán majd beszámolok.:)
Tudod, azért a Lindor nem egy kiemelkedő minőség :)
Lehet, hogy érdemes lenni igazán finomakkal kísérletezned egyszer, szerintem ízlenének. Azokat én is sokkal jobban szeretem ezeknél a tejeseknél.
A kis szériás, gourmet csokoládék nagyon finomak. Utána már nem ízlene neked a tejcsokoládé-én is így jártam vele.
Kicsit olyan ez, mint a száraz, testes vörösborok vagy a száraz pezsgő: meg kell érni hozzá.
Mivel tejporral készül, ezért nem kell hűteni. Magát a tejport sem kell hűteni. Nem csak vegyszerrel lehet tartósítani. A tartósításnak az a lényege, hogy
- el kell pusztítani/távolítani a romlást okozó baktériumokat, gombákat, enzimeket; meg kell szüntetni az életfeltételeikhez szükséges környezetet
- a benne lévő romlást előidéző mikroorganizmusok szaporodását le kell lassítani.
Tartósítás a sózás, pácolás, cukrozás, ecetezés, hőkezelés, vákumcsomagolás is tartósítás.
Ezt most csak elnagyolva írtam, de remélem így már érthető, hogy NEM tartósítószertől áll el a tejcsokoládé.
Egy tényleg jó minőségű étcsokoládé tartalma:
kakaómassza, cukor, kakaóvaj, emulgeálószer. Plusz vanília esetleg. Egy tényleg jó minőségű tejcsokiban ugyanez, csak más arányban és tejpor van pluszban.
Azért tejpor van benne, mert a tej kb. 90% víztartalma nem kell a csokoládéba, így ha friss tejből készítenék, az lenne az első lépés, hogy a felesleges víztől megszabadulnak, és akkor mit kapunk? Tejport.
A reklámokban meg sok hülyeség elhangzik.
Igen, ezt mondta a nőci is a tv-ben, hogy a valódi étcsoki nem keserű, csak van egy jellegzetes íze, ami neki, aki eddig tejcsoki kedvelő volt, sokkal finomabb, mint a tejcsokié. Ezért írtam, hogy ott lettem volna azon a kóstolón szívesen.
NEm tudom egyébként, hogy melyek ezek az étcsokik, a lindort szeretem, de annak is inkább a tejcsokiját..aztán voltunk Olaszországban is dirrekt ilyen csokiüzletben, ahol darabonként lehet venni a bonbonokat, fölkockázva voltak táblás csokik is, hogy meg lehessen kóstolni, ott is inkább a tejcsokik voltak, amik ízlettek.
Nem, nem csak vegyszerrel lehet elérni, hanem úgynevezett temperálással is. Nézz utána!
A tojásfehérje is romlandó élelmiszer, de megfelelő mennyiségű cukorral felverve vagy temperálva nem romlik meg hetekig sem.
A tejcsokinak nincsen az a keserű utóíze, mint az étcsokinak.
A tejbevonó masszáknak viszont tudjátok milyen ízét érzek? Azoknak szerintem van egy olyan savanyú hányásos utóíze. Szóval hülyeség, hogy aki a valódi étcsokit nem szereti, csak a tejcsokit, annak bejönne a bevonós massza is. Vagyis nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen olyan, akinek nem.:)
Ha ennyire zavar a sok vegyszer, miért nem készítesz saját bonbont, vagy csokit, nem egy nagy dolog! :)
Aki nem nézi meg mit vesz meg,... az megérdemli! :)
Kitettem egy elég manipulataív szavazást és érdekes, hogy így is szinte mindeki a tejcsokira szavaz.
Ennyire nem számít már, hogy mennyi és milyen vegyszert juttatunk a szervezetünkbe ételeken keresztűl!? :-o
És ez a szavatoság étcsoki esetében még nem olyan gáz, mivel az nem tartalmaz tejet, de egy tejcsokinál, ami drágább, több marad a polcon, mert az olcsóbbat veszik... Hát..
A kakaós tejbevonó masszáról csak annyit, hogy én szeretem.
Olcsó, finom, nem túl keserű mint az étcsoki, de nem is túl édes.
Mivel olcsó, így megveszik mindet és húsvétkor/mikuláskor/karácsonykor nem kerül elő más formába.
A kesernyés utóíz, pont a kakóvaj. :-)
Mármint, ez a tipikus jele hogy az tényleg abból van.
Ha még beolvasztották volna...
Egy kicsit meg volt olvasztják, hogy a minta elmosódjon, és egyszerűen újra csomagolták.
Amúgy nem hiszem, hogy a télapónak hosszú sapkája lenne középen egy csíkkal. ;-)
Ez így van.
Mondjuk, én akkor is szeretem a tejcsokit.:) Az étcsokiból meg a lindor és társait sem szeretem..legyen bármilyen drága és magas kakaóvaj tartalmú, akkor sem. Nem szeretem a kesernyés utóízét.