Te megünnepelnéd a névváltoztatásodat? :) (beszélgetés)
Egyébként engem még mindig bosszant az az áramszolgáltatós ügyintéző, aki kötözködött, hogy akkor a születési nevem mégis a régi. Aztán hirtelen rám hagyta, szerintem a régit írta be.
Alkalomadtán rákérdezek, majd ha arra járok és nyitva lesznek.
Én kicseréltetném!
A gépbe egy hülye gépelte be.
Elolvastam. :)
Valamelyik nap szép kártyát intéztem. Csak itthon vettem észre, hogy születési nevemkênt a másolaton a régi nevem szerepel, fölötte az új nevem. Érdekes. De gondolom a gép így adta be, így lett nyomtatva.
Ne haragudj, nem szeretném elárulni.
Egyébként nem csak mindkét keresztnevem változtattam meg, hanem a vezetéknevemet is.
Visszavettem apai dédszüleim sváb nevét, amit kényszerből magyarosítottak. Szerencsére tudtam igazolni, hogy ez családi kötődés.
Ó te szegény!
Hát bizony egy túlbuzgó anya is be tud kavarni, akaratlanul is.
Nekem az áramszolgáltatónál írta be a nő mindenáron a régi nevemet születési névnek. Legalábbis azt hiszem, beírta, mert szóban rám hagyta. Sajna nem volt nálam az új anyakönyvi meg a névváltoztatási. Azóta kezem ügyében tartom, inkább feleslegesen viszem, de hátha kell.
A napokban intéztem áramügyet a központi ügyfélszolgálatnál, ott stimmel a születési nevem. (Az új.) És ez a lényeg.
A szakmai önéletrajzon nem változtattam, így legalább tudomást szerzek róla, ha ellenőriznek.
Képzeld, a napokban egy névváltoztatásit fordítottam németre.
Egy Kovács János (nem ez a valódi név, de hasonló) nevet változtatott 40 évesen.
Az édesanyja lánynevét vette fel (szép, y-ra végződő, de nem túl különleges név, pont jó!) és egy divatos keresztnevet.
Biztosan ő is bulizik, egészen más ember lett.
Öö én ebbe bele sem gondoltam. 😁 Nemrég utolért engem is a múlt és hát ki kellett csengetnem pár ezrest egy végrehajtónak. Volt bonyodalom. Ugye a régi címemre küldték-időközben elköltöztem , de hát nekik nem szóltam. Na nem miattuk, hanem ugye párosodtam. 😉
Anyám vette fel a levelet, majd ő úgy gondolta segít nekem, és kitöltötte a részletfizetési határozatot. Amikor direkt kértem, ne bontsa fel, ne írja meg, úgy ahogy kaptam adja fel elsőbbségivel.
Szóval kitölti az egyik példányt a régi nevemre, az új címmel, majd a másikat új névvel, régi címmel. Majd ezt elküldi nekem.
Az hagyján, saját magamat írta be tanúnak.
Amikor megláttam a papírt, felment az agyvizem!!
Elkezdtem telefonálni, aztán elmagyaráztam a szitut, hogy volt költözés, meg névváltoztatás meg minden.
Mondta a csajszi telefonon, hogy töltsem ki a papírt amit küldött. Mondtam, ha lehet kérnék belőle még egyet, mert hát izé....(....)
Aztán mondta azt is a csajszi, hogy küldjem el neki a névváltozàsról szóló doksit. Fénymásolt is jó. Fasza... szóval megvagyok és azóta le is tudtam a sok sok ezres tartozásomat, már határozatokat is kaptam, hogy lezàrjàk, ügyes voltam....
Eközben a párom kiakadt. Hogy miért nem mondtam el neki az elején!??? Mondom mikor? Az első vagy a második randin??? Legalább a harmadikon illett volna (ekkor költöztem hozzá) 🤣
Két év már??? :D
De jó... na meg hogy múlik az idő... :D
A sulit még a régi néven kezdtem, ott meglepően könnyen fogadta mindenki a névváltoztatást.
Persze ha tovább akarnék menni, gond lenne, a nyelvvizsga-bizonyítványom is a régi néven van... Csatolhatnám a névváltoztatásit.
Azért nemrég belegondoltam, ha egy megbízó ellenőrizni akarná egy régi munkahelyemet, ezen a mostani néven bizony senki nem találna semmit.
Remélem, ilyen nem fordul elő, de lehet, kellene egy mondat pluszban a szakmai önéletrajzba.
Igen, minden megvan, örül nagyon.
Illetve még a TAJ-kártyája nincs. Már el akarta indítani, de akkor nem sikerült, azóta meg még nem volt a városban keddi napon délután.
Már két év eltelt azóta. 😊
Sajnos vannak helyek, ahol még mindig igazolni kell magam. Persze a fénymásolt nem jó, csak az eredeti példány.
Megjöttek a papîrjai a fiadnak? Hogy érzi magát az új nevével? 😊
Nos, a fiam éppen igazolványt csináltat.
Ma kapta meg az anyakönyvit, miután letelt a hivatali nyári szünet, és a hivatali ügyfélfogasádi időt is elcsípte.
Igaz, állítólag hamarabb kellett volna iratokat csináltatnia, de az anyakönyvi nélkül, mégis hogy?
Az anyakönyvi kivonatában a régi nevem szerepel, azaz csak akkor tudjuk igazolni, hogy anya-fia vagyunk, ha nálam van a névváltoztatásim.
Mondjuk ezen nem akadok fenn, nagyon ritka, hogy ezt kellene igazolni.
Viszont a testvéreivel így hivatalosan is "egy alom".
Megvan az új születési anyakönyvink, miszerint a születési nevünk ezéesez. (Az új név.)
A régit sehol még csak ne is lássuk.
Az érdekes az, hogy a nagykorú gyerekeimnek az irataiban a régi szerepel, mert őket nem lehet iratcserére kötelezni emiatt.
Majd a fiamnál most meg is fogom kérdezni, nála mi a teendő. Az ő anyakönyvi kivonatában vajon kicsodaként kell szerepelnem?
www.szammisztika.hu/kalkulatorok/nevmisztika_kalkulator
Örülök, hogy idetaláltál! Szerintem bátor lépés a névváltoztatás, mert sokan vennek ellene. Olyanok is, akiknek nincs közük hozzá. Ugyanakkor felszabadító érzés, és igenis van mit ünnepelni!
Ez honnan van? Én is megneznem az enyemet!
Én imádom az új nevem de nem ünnepeltem meg. A régit már gyűlöltem. 3 hónapja más és még mindig nagyon boldog vagyok emiatt.
További ajánlott fórumok:
- Válás után névváltoztatás. Hogyan?
- Szerintetek nem kell megünnepelni az 1 éves évfordulót ha csak járunk?
- A 25. házassági évfordulót hogyan szokás megünnepelni?
- Ha névváltozás miatt cserélem a személyi igazolványom és nem férek bele a 8 napos határidőbe akkor mi van? Mi a következménye?
- A személyi igazolvány újítása, névváltozás miatt pénzbe kerül?
- Szeptemberben lesz az 1. válási tárgyalásom. Csak a válás után intézhetjük a névváltozását a fiamnak, de hogyan?