Szülinapi gyerekbuli tapasztalatok (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Szülinapi gyerekbuli tapasztalatok
Nálunk nem gyakori, hogy meghívják saját magukhoz a társaságot, de nemcsak azért, mert hogy elfèrnek-e, hanem inkább mert amilyen nyitottak és vendégszeretőek, valahol ez a dolog kivètel alóla, nem szeretik mutogatni az emberek, hogy mijük van, nem engednek be a privát szfèrába akárkit (most ezt nem minden olaszra èrtem, hanem a règióra). Szóval a többség az pl ovisoknál az ovi kertjèben is szokta rendezni és az ovik nyitottak is erre, vagy játszóházban de az egyszerűség a fontos, nem a költekezés, 99%-ban ez a menü, akár csóri család, akár nem: nutellàs szendvics, szalámis szendvics, chips, grissini, végül a torta. Nincs százféle süti meg ilyenek. Olcsóka az egész, de tényleg, nem izélnek rajta.
Eddig a gyerekeim 8-14 fős osztályokba jártak de léteznek iskolás 25 főssel is és ott is meghívnak mindenkit, csak az emberek őszintébben nem mennek, ha nem muszáj, mert nem barátok, nem kötelező elmenni. A nagyobbaknál van csak olyan, hogy csak xy-t és z-t hívom. A kicsiknél nincs ilyen szelektálás.
Mondjuk én emlèkszem gyerekkoromban, hogy 54nm-be bizony meghívtam nagyon sok osztálytársamat, csoda, hogy az emelet le nem szakadt:D kóla ropival, mézes zserbó és téliszalámi/főtt tojás/reszelt sajtos kenyér volt.
Ez olyan bunkóság:(
Szerintem a tanárokkal kellene megbeszélni, mármint nemcsak arra a gyerekre gondolok, hanem általában. Már az első ovis és iskolás értekezleten el szokták mondani, hogy kérik, hogy szülinap esetén, hiába rendezik az intézményen kívül, kèrik (de erèlyesen), hogy az egész csoport vagy osztály, mindenki kapjon meghívót, nem szabad meghìvót osztogatni ha nem minden osztálytárs kap. Mert a gyerekekre ez lelkileg is hatással van. Nem az a lényeg,hogy mindenki elmenjen, majd eldöntik, hogy mennek-e, de meghìvó legyen. És a gyakorlatban nem is megy el mindenki, de a tudat, hogy mehetne, jobb. Pla kisfiúk zsúrjaira nem mindig mennek el a lányok és fordítva, és van, aki mindenkiére el szokott menni, van, aki nem.
Fiam 8 éves szül.napján rendeztünk bulit, a társságot ő választotta ki.2,5 szobás lAkásunkon tartottuk, 8-10 meghivott volt.Én 2 szobát átengedtem a gyerekeknek. Nekem problémát okozott egy vendéganyuka, akit akkor láttam először, amikor elkisérte a fiát, és hivás nélkül eljött az egyik tanárnő, szerencsére,olyan, akit szerettek a gyerekek. Ez a 2 hölgy kivárta a buli végét, pedig nem marasztaltam , de elküldeni sem akartam őket, ne tartsanak bunkónak.Én a buli alatt a konyhában voltam, bejöttek utánam, mindenáron segiteni akartak, nem találták fel magukat. Hozzátartozik, hogy ez nagyon nagy hóban volt, február elején
Amikor valamit be akartam vinnia gyerekeknek, kikapkodták a kezemből, akartak főzni a gázomon stb.
Végül ennek ellenére a gyerekek szuperjól érezték magukat de engem nagyon zavart a 2 nő jelenléte.
Eddig mindenki visszahívott mindenkit, kivéve akiknek nem volt zsúrjuk, elmennek mindenkinek a zsùrjára csak nekik nincs. Vagy èpp nyaralnak, vagy ilyenek.
Nálunk úgy szokás egyébként ovis kortól, hogy meghívják az egész csoportot ès aki nem megy, az nem szól, hanem csak az szól, aki megy. Így automatice van visszahívás. Szelektálni 6-as korban kezdenek, pl akkor a fiam nem hívta meg az egész osztályát (14 gyerek), hanem csak 8-at. Most a gimiben szintén 8-10 közeli havert hív az osztályból pizzázni plusz visz egy tortát az edzésre, amit edzés után eszik meg a csapat. Lévén, hogy ők már minden héten buliznak, csavarognak más okból is, azt vettem észre, hogy nem kerítenek nagy feneket a többiek sem, egy pizza oszt kész és ki-ki visz valami ajàndékot (vicces, de ez is olyan "fantáziadús", hogy csak pólókat és röplabdát szoktak egymásnak oda-vissza ajándékozni:D ja, ilyen nemizzadós pólót is edzéshez)
Ha nem hívják vissza a gyerekeiteket soha, mit csináltok? Lesz újabb és újabb szülinapi buli?
Nálunk elég ritka a visszahívás.
Én sem szabályoztam soha ezt, a gyerekeimnek 2 éves koruk óta van zsúrjuk, a nagy már nem tudom mióta (11 éves kora óta?) a focipályára rendelt pizzát maguknak, ott senki felnőtt nem volt.
És îgy is, egyetlen kivételtől eltekintve (az sem a mi zsúrunkon volt), sosem volt összetűzés egyik szülővel sem, sőt, én mindig szívesen marasztaltam azt is, akit nem ismertem, ha másért nem, hgy megismerjem, kik a szülei a gyerekeim barátainak.
Mintha az összes többi nap nem a gyerekről szólna! :D :D
Ők ugrálnak a játszóházban, kell ennél több?
Ezt úgy írtad, mintha a gyereknek nem lenne tökmindegy, hogy gizike meg ödönke is ott van-e még pluszban...hihiii
Akiről meg a szülő is tud, hogy igazi jóbarátja,az nyilván el is lesz hívva.
Ismerem a barátait. Az 5. szülinapon még csak a szűk baráti társaságunkat hívtuk és 1 ovis barátot. Nyilván nem fogok mindenkit odacsődíteni akit csak mond. :D
Most annyit megengedek majd, hogy hívjon 3-4 ovis barátot, plusz a szokásos baráti társaságot.
Nalunk 1-5 eves koraig otthoni buli volt nagymamakkal, nagypapaval. Akkor leginkabb egy baratnoje volt csak aki 2 hettel idosebb nala, igy nekik kozosen tartottunk egy baratnos szulinapot, imadtak :)
6 evesen volt ovistarsakkal jatszohazas buli, az egyetlen kikotesem az volt hogy az unokatesok (akkor 3) es a legjobb baratno jon, azon felul az ovistarsak kozul o valasztott. Idegenek voltak a szulok, mert ujak voltunk az oviban, es nagyon orultem neki hogy ott maradtak paran, jo volt kicsit megismerni oket. A szuloknek volt az etterem reszben kave, suti...
Utana kulfoldre koltoztunk. A 7-8-9. szulinapot reszben csaladi korben harmasban, reszben mivel pont az oszi szunetre esett Mo-on csaladdal, baratnovel unnepeltuk. A 10.-re iden csinaltunk osztalytarsas bulit egy kis alkotomuhelyben osszesen 14 lany volt, a tortazas, koszontes mellett egy kozos kepet festettek meg, nagyon elveztek. Itt az a szokas, hogy egy ilyen szulinap 2 oras, es a szulok sosem maradnak ott. A vendegek mindig kapnak kics ajandekcsomagot, foleg edesseggel de mi inkabb pici meglepeteseket tettunk bele (hajgumi, gumilabra, radir, kituzo) a lanyom azt mondta, ez volt eddig a legmenobb ajandekcsomag :) Altalaban az a szokas, hogy meghivnak minden lanyt vagy minden fiut, vagy az egesz osztalyt, csoportot stb. es csak neha tartjak otthon.