Szolárium üzemeltetésére milyen előírások vonatkoznak jelenleg? Ki ellenőriz, és mit? (tudásbázis kérdés)
Sziasztok!
Én már nyitottam kereskedőként pár szoláriumot 20 év alatt... ezért pár kérdést rendbe teszek.
Nyitásnál sarkallatos pont az áram, ha nincs 3 fázis az áramszolgáltatónál alanyi jogon 32A jár vagyis 3x16A. Ha mondjuk egy 4 gépes szalont szeretnél az minimum 3x80A.Meg kell venni az áramszolgáltatótól 192Ampert, ami jelen pillanatban 960eFt,-
Sajnos Magyarországon az üzemeltetés kérdése zűrös, mert nem tudták átvenni a teljes EU-s engedélycsomagot, de egy teljesen új nyitásnál kell szakmai végzettség, amit egyszer kell bemutatni, kozmetikus, kozmetikus mester, egézségügyben főnővértől felfelé, vegyészmérnök...
kicsit nevetséges. A pultban álló lányoknak tényleg nem kell semmilyen szakmai végzettség, bár ez nyugaton nem így van. Az ÁNTSZ csak a tisztasággal foglalkozik, tisztítószerek biztonsági adatlapja stb.
2010-ben átvette az MKEH www.mkeh.hu a szoláriumok sugárzási teljesítményének a mérését, melyet fényspektroradméterrel a mai napig mérnek. Lassan el fognak tűnni az erős csövek, mert a gyárakat kényszeritik majd a gyártások leállítására.Egyébként a 0,3W/2 sem annyi hanem egyes gyártóknál 0,6-0,9.
Hát nagyjából ennyi.
Szia !
5 éve dolgozoöm szoláriumban :) Egyenlőre nincs szabályozás a végzettségre vonatkozóan de már tervezik ! Rendszeresen kapunk munkaügyi ellenőrzést ahol a jelenléti ív vezetését az 1 hónapra előre megírt beosztást a munkavégzéshez biztosított munkakörülményeket ( ledolgozott óra, munkabér, szabadság, betegszabadság ) ellenörzik ! ANTSZ ellenörzést ahol a fertőtlenítő szereket és más tisztiszószereket ill. biztonsági adatlapokat ellenőriznek ! ( pl domestos floraszept nem lehett az üzletbe mert csak kereskedelmi egységre kifejlesztett felmosot használhatunk ! Ill. a dolgozók eü kiskönyvét ellenörzik ! Nav ellenörzést kapunk még ahol szintén a jelenléti ivet a nyugtát és a bejelentett alkamazottak dolgozó óraszámát ellenörzik ! Pl ha tartasz kereskedelmi terméket ( a szoliperc szolgáltatás ) akkor nem elég a kézi nyugta pl: krémnél vagy uditőnél ! Figyelni kell mostmár a kiskorúakra is, 18 életévét be nem töltött személ nem szolizhat ! Remélem segíthettem :)
Amúgy mindenki saját felelősségére szolizik.
Vagy szerinted a (képesített kozmetikus vagy nem, mindegy) szolist be lehet perelni ha bőrrákos leszel? :OO
Persze:)
Tesóm most vágott bele, így tudom:)
Készülj, hogy az ÁNTSZ szeret kekeckedni, mindig kitalál valamit, de végül bólint egy nagyot:))
Ja, és kell iapri áram is:)
Magyarán:helyi áramszolgáltatónál kell megkérni a hálózat fejlesztését.
Ez mondjuk kicsit költséges:)
a szoláriumgépek dokumentációja
- a fertőtlenitőszer biztonsági adatlapja
- a csövek biztonsági adatlapja
Ezen felül szükséges papírok:
- ÁNTSZ engedélyek
Az ÁNTSZ ellenőriz, és a tűzoltóság
Mire vagy még kiváncsi?
szívesen ,egyébként szerintem nagykerekbe ahol csövet szerzel be tuti tájékoztatni tudnak mindenről
ja és sok szerencsét !!! :)
én úgy tudom ,hogy ezt a sugárzásos dolgot is az ántsz ellenőrzi, nyitáskor ugye ők kimennek ellenőrizni, ja feltétel még a zuhanyzó helyiség, wc , megfelelő burkolat
ezen az oldalon néz körbe [link]