Szerintetek sokat veszt az, aki levelezőn tanul főiskolán/egyetemen és nem nappalin? Vagy aki egyáltalán nem megy továbbtanulni? (beszélgetős fórum)
Fsz-re annó nappalin jártam, nagyon-nagyon szerettem, az az idő nem csak a tanulásról, hanem a bulizásról is szólt. Igaz, akkor is dolgoztam mellette (nappali mellett is meg lehet oldani, ha olyan az órarend).
Több időm volt vizsgákra készülni, tanulni.
Most levelezőn járok főiskolára, nagyon kemény, főleg gyerekek mellett. De akiben van annyi kitartás, simán megcsinálja még így is.
Szerencsére jó eredményem és sok pontom volt, így bekerültem államilag támogatott formában.
Viszont ha nem lennének gyerekeim és megtehetném, nappalira járnék. Sokkal bulisabb és szerintem könnyebb is. Persze sulija válogatja, van, ahol a levelezősök könnyített formában tanulhatnak, nálunk ez (sajna) nincs így.
Amúgy a kérdésre is válaszolva, igen, sokat veszít az, aki nem akar tanulni. A tudás hatalom és ezt senki nem veheti el tőled.
Remélem olvassa még valaki ezt a fórumot...
Azután érdeklődnék, hogy lehet-e levelező tagozatról nappalira átjelentkezni? Sajnos nem sikerült tavaly a felvételim, így maradt a munka, de idén úgy döntöttem, hogy megpróbálom újra, most viszont kevesebb pontom van, így valószínűleg csak költségtérítésesre, vagy levelezőre vesznek fel.. ha az utóbbi sikerül, lesz esélyem valamikor még átkerülni nappalira?
Ide is szoktak jönni híresebb emberkék, mondjuk én a 3/4-éről azt sem tudom, hogy kiamanó, mert nem azokat a műfajokat kedvelem...
Ha jönne mondjuk egy Cotton Club Singers, azt mondjuk megnézném... X-D
Nem, nincsen szakmám. Gimnáziumba jártam, nem szakközépbe, illetve engem azonnal felvettek...
Mondjuk így utólag belegondolva tényleg megéri előbb még egy OKJ-t megcsinálni, mert érettségi után az ingyenes. És az OKJ-ra a felsőoktatásban még pluszpontot is adnak. De hát erről lecsúsztam.
Ezt nem tudtam, hogy csak az első diploma lehet államis... Bár, pont ma olvastam az idei felvételi tájékoztatót a könyvtárban (most hozták vissza :-)), és lehet, hogy volt benne ilyen is... Csak mivel nem érint, lehet, hogy azért elsiklottam felette...
Értem. Ezen kivül nincs még szakmád? Sokan tanulnak szakmát mielött főiskolára mennek, elsőre nem vettek fel én is azért tanultam OKJ-t. Csak attól félek ezzel elpuskáztam az egyetem FSZ képzését. Bár a kettő külön kategória, legalábbis az enyém 54-es (emelt) az FSz képzések meg mind 55-ös kezdetűek. Reménykedem hogy még mehetnék államira, nekem mind a 12 félévem megvan.
Viszont ha meglesz az első diplomám hiába költségesen szereztem, nem mehetek már államira mert a bolognai rendszerben csak az első lehet ingyenes vagyis állami. Bár erről is megoszlanak a vélemények.
Nagyon sokminde szól a pénzről. Ez is. Hiába akar valaki nappalin tanulni,ha nincs aki addig eltartsa. Vagy hiába menne valaki fizetősre, ha nincs rá pénze... És vannak akik nem mennek amikor tehetnék és később már nincs rá erejük, idejük, lehetőségük...
Én levelezőn végeztem, fizetősen, két gyerek mellett. nem volt könnyű, sem anyagilag, sem a tanulás miatt. Aki nappal dolgozik az ugye éjjel tanul... Azért megérte. De sokszor eszembe jutott, hogy ezt nappalin mennyivel könnyebb lett volna, mert a tananyag ugyanaz. De hogy lehet pl. egy félévnyi szerves kémiát 6 órában előadni?
Van már szakmád? Ötödév,technikusi vagy OKJ? Azért kérdezem mert nekem van már egy emelt OKJ-m de szeretnék 2 éves felsőfokúra menni, államira. Nem tudom lehet-e.
Meg szabad kérdezni mit tanulsz/tanultál?
Én nappalin tanulok/tanultam végig a 6 félévet, én nagyon szerettem a nappalis életformát. Kényelmesen lehet haladni az anyaggal, elmagyaráznak mindent, ott tudok lenni "mindenütt"...
Idén június 15-én lesz a záróvizsgám, de diplomát még nem kapok, mert nincs még meg a nyelvvizsga. Nyáron megyek német-tanfolyamra, én fogom finanszírozni.
Szeptembertől, ha felvesznek, akkor viszont levelező leszek. Jelentkeztem ugyanis egy 2 éves felsőfokú szakképzésre. De azért levelezőre, mert február óta dolgozom (a szakmámban). És mivel még akarok tanulni, így a legegyszerűbb. Elvileg egy jelenlegi csoporttársam is jelentkezett ugyanarra, csak Ő nappalira. Ha mindkettőnket felvesznek, majd elkérem a jegyzeteit. :-)
Sajnos mesterképzésre nem tudtam jelentkezni nyelvvizsga híján, így majd ha ezt a kétéveset befejeztem (és nyelvvizsgám is lesz), utána akarok egy mestert is csinálni. Sajnos akkor már csak 2 államilag finanszírozott félévem marad, kettőt majd fizetnem kell. De az még nem olyan vészes.
Én utálok bulizni. Egy egyetemi/főiskolai buliban nem voltam ott... Egyszer voltam egyedül a szakesten, amit a csoportom szervezett, de azóta se semmin. :-)