Szerintetek normális, hogy utálom a rövidített szavakat? És nem is használom őket? Pl: tom, vlmi, stb. (beszélgetés)
Teljesen normális!
Az a természetes, ha a hidegben nem SAPI-t veszel fel és nem ALBI-ba költözöl, ráadásul nem FOGIGÁTLÓ-t szedsz....
Ezt a 3 "csodát" most olvastam kb. 10 perc alatt különböző fórumokban:(
Normális!
Sőt!!! Ez A normális!!!!
Termeszetes az igenyesseg!
Fajni tud a pongyolasag!
Sajnos ragadós a rossz példa. Úton-útfélen ezt olvasom; vak pedig még nem vagyok.
Még mindig vesszőparipám a stílus.
Szervusztok.
Engedjètek meg,hogy én is hozzàszóljak.
Nem szeretem a roviditèseket,de azt sem,hogy tök jó.vagy eszméletlenul jó.
Sokan mondjàk add oda nekem,hàt ha nekem kérem,akkor ide szót kell irni.
Sajnos a tv.ben is sokszor elhangzik a bemondók szàjàból.
Kellene lenni annyi felelősségérzetnek, hogy egy nyilvános oldalon igyekszünk minél szabatosabban kifejezni magunkat. Ez nem indok a nyelvi pongyolaságra, hiszen szinte bárki olvashatja. És a rossz példa akaratlanul is ragadós lehet.
A stílus maga az ember, a praktikus ebben az esetben nem lehet kifogás.
A nyelv egy szerves, folyamatosan változó jelenség, amit a beszélőik alakítanak, és majd az utókor szépen megtartja illetve jótékony feledésbe dönti az arra méltatlan kifejezéseket. Az internet és sms-nyelvnek köszönhető ez, ezt magyarázni sem kell, és főleg fiatalabb berkekben használatos. Az idősebb generációk számára ez idegen, abszurd, a nyelv megerőszakolása, de akarva-akaratlanul terjed és népszerűsödik. Ugyan a szépirodalomba még nem tette be ez a forma a lábát, de vagy 150 éve furcsán néztek arra, aki a '-ban, -ben' helyett csupán lerövidítte '-ba, -be'-re a ragokat. Később majd elválik, mennyire hasznos, haszontalan, illeve maradandó ez a nelvi jelenség.
Ámen.
köszi mindenkinek!
persze én is használom a stb-t med a pl-t. De a vok annyira hülyén hangzik!!!!!!!
Ha utálod a "vok"-ot, akkor ugyanazzal az erővel utáld a "h", a "sztem" rövidítéseket is, mert legalább annyira visszataszítóak.
Ha már időt szakít valaki az írásra, nem igaz, hogy nem tud még 3-4 betűt leírni!
Ha így folytatódik, elkorcsosul az anyanyelvünk előbb-utóbb.
Az én, a szerintem, véleményem szerint, énszerintem, stb., tehát személyünk hangsúlyozása is többször fordul elő, mint kellene.
Figyeljük meg, a legtöbb mondat, hozzászólás így kezdődik.
Nem tom mér nem szerized?:D)))
Komolyra fordítva én is rosszul vagyok tőlük.
Egyébként a fórum kérdésére reagálva: normális, hogy nem szereted és az is, hogy nem használod.
Én használom, de csakis msn-en.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan használom minden nap a Rubint Réka alakreformját.....
- Te a mindennapi kommunikációd során használsz rövidített szavakat beszédben és írásban? Mi a véleményed erről?
- Csak nekem nem tetszik az a kifejezés, hogy "aszondja", "aszonta"? Nem látom helyesnek, nem használom, de körülöttem mindenki így mondja
- Vettem egy LG shine mobilt és ha jobban használom pl. vakuval fényképezek, lemerül az aksija 1-re vagy 0-ra. Ez normális vagy hibás?
- Higanyos lázmérő. Hova lehet vinni, ha már nem használom?
- Mit csináljak, hogy ne merüljön le a kocsimban az akkumulátor, ha pár napig nem használom ebben a hidegben?