Szerintetek mennyi egy 32-éves nő átlag vérnyomása? (tudásbázis)
120/80 az optimális vérnyomás nyugalomban. Üres hólyaggal, ellazulva, kávé és fekete tea mentesen az elmúlt 4 órában, és úgy, hogy előtte nem végeztél megerőltető dolgot...nem emeltél nehezet, nem siettél és már legalább 5 perce ülsz. De magasabb értékről csak 135/85 felett beszélünk. A magas vérnyomás diagnózis felállításához pedig legalább 3-szor, különböző időpontban kell vérnyomást ellenőrizni. Még jobb, ha 24 órás vérnyomásmérőt tesznek fel a karodra, ami 30 percenként méri a vérnyomásodat.
Ezt onnan tudom, hogy nálunk a családban mindenkinek magas a vérnyomása...sajnos nekem is :(
A magasabb (per jel előtti - szisztolés) érték: 90-140 Hgmm, az alacsonyabb (per utáni - diasztolés) érték: 90 Hgmm alatt...
Magyarul 140/90 Hgmm felett már határ magasvérnyomás, 160/90 Hgmm felett pedig magasvérnyomás van... :)
Ha megkérdezed a dokit, azért láthatod, hogy ahogy idősödik az ember, kap egy kis engedményt.
Persze csak 50-60 felett!
-Miért lenne korhoz kötve? normál átlag:
120/80,de szerintem egyénileg változhat.Én pl.100/80-al érzem jól magam,és 37 éves vagyok..Tudok olyan embert,akinek a 130/90-sem magas.A stender azt gondolom-egy irány,amihez jó közelíteni,de nem jelenti azt,hogy rögtön gyógyszerhez kell nyúlni.Tartós magas értéknél természetesen érdemes orvoshoz fordulni.
Szia!
A tankönyv szerinti az 120/80 Hgmm