Szerintetek kacifántosak és giccsesek ezek a nevek? Alfonzina, Lizandra, Alexandra, Anasztázia. (beszélgetős fórum)
Példaként írtam. :)
Nem vagyok kihegyezve a Vincékre. :)
Egyébként ez nagyon jól megfigyelhető jelenség. Amint az ember egy számára visszatetsző nevet (pl. kisfiút Vincének hívnak, tegyük fel) gyakran hall, a megszokás miatt később fel sem tűnik a különlegessége.
- - -
Epresturmixnak válaszolva:
Érdekes egyébként, mennyire be vannak akadva néhány névre kollektíven az emberek. :D Ez ilyen tolsztoji fordulat lehet a “népszellem” nevében, hogy:
“Adjunk különleges nevet a gyereknek!”
... és relatíve mindenkinél ugyanaz a 10-15 név játszik?
Most itt Zétények, Bencék (jó, ez már matuzsálemi :D) jutottak először eszembe. :D
Igazából csak kíváncsiságból kérdeztem mert az érdekelne, hogy stílusilag és betűformailag egy kategóriába tartoznak-e ezek a nevek. Hát mondjuk nem teljesen mert más-más eredetűek, de mégis felfedezni véltem némi párhuzamot közöttük. Az most ilyen szempontból lényegtelen, hogy melyik sűrűn és melyik ritkán előforduló. Attól, hogy gyakoribb még lehet giccses kategória ha olyan a hangzása.
Az Alexandrát csak azért írtam közé, mert ez a név sem az egyszerűségéről híres, hiába nagyon elterjedt. Nem mondanám szolid hangzásúnak, még leírva is kicsit bonyolultnak tűnik ránézésre. Szerintem csak azért elfogadóbbak vele mert már hozzászoktak,de ha ez is ugyanolyan szokatlan lenne, akkor ugyanúgy úristeneznének sokan rá :) Bár gondolom annak idején az idős nénik ezt is tették :)
Csak ha belegondolunk akkor most mivel jobb az Alexandra mint az Alfonzina? Csak azért mert hétköznapibb? Álltalában azért. Ha úgy vesszük épp olyan cifrázott valahol mindkettő.
De ez persze csak az én véleményem, attól másnak lehet nem hasonlít. De igaz amit írtatok. Olyan név nincs ami mindenkinek tetszik.
Szia! :)
Alexandra elég elterjedt, nem hinném, hogy bárkinek is szúrná a szemét. :) Anasztáziát illetően pedig nem tudok eltekinteni a Disney rajzfilmtől, így a véleményem még ennyire sem objektív. :) Nagyon pozitív emlékeket kelt bennem. Mellesleg abszolút vállalható. Kislánynak is aranyos, illetve felnőtt nőként sem egy negatív országimázs. :D
Az egyedüli, ami kicsit visszatetsző számomra, az Lizandra - az angol “lizard” kifejezés miatt, ami gyíkot jelöl. :D
// Nyilván van arany középút a századik Hannák és az egyszem Berenikék között is, amibe szerintem ezek a nevek bőven beleférnek. :)
Egyedül a fonetikusan külföldiből átvett nevekkel kapcsolatban vannak negatív érzéseim (Dzsenifer, Ketrin, Rikárdó - Brrrrrrr.), de azokkal nagyon. :)
Ezek közül csak az Alexandra tetszik.
Nekem tetszenek a különleges nevek de ezek már túlzás...
Pl:Amira,Amina,Larina ilyesmi ami szerintem szép
Az Alexandra meglehetősen gyakori, Anasztáziákat is ismerek, igaz ebből volt olyan, aki ukrán volt - ott és Oroszországban ez egy elég népszerű név.
Az Alfonzina nekem egy kicsit jókays (ld. Plankenhorst ház), viszont a Lizandra kimondottan tetszik.
Ahogy már a többiek is írták, válassz olyan nevet a gyerekednek, ami neked tetszik!
Az ilyen "extrább" nevet, mint pl. az Alfonzina, lehet, hogy én 2. névnek adnám. Aztán, ha a gyerek kicsit idősebb lesz és úgy érzi, az illik rá jobban, úgyis azt fogja használni!
Az a tapasztalatom, hogy valamiért az ilyen típusú nevekkel nem nagyon szimpatizál az emberek többsége, pedig van köztük elég elterjedt is. Csak nekem valahogy hasonlónak tűnik a csengésük.
Nagyon tetszik az Alfonzina, szívesen adnám a lányomnak ha lenne, de tutira furcsán néznének a legtöbben. Lehet kicsit szappanoperás beütése van. Nem azért tetszik mert ritkább, nem akarok én feltűnősködni, ha hétköznapi lenne akkor is tetszene. Bár már manapság annyi nyakatekert nevet adnak, hogy ki sem tűnne :)