Szerbiába milyen okmányokkal engednek be? (tudásbázis)
sziasztok, magyar állampolgárt, személyivel beengedik e Szerbiába ha Horvátországból érkezik?
köszi ha tudtok segíteni
Csak nálam van elhelyezve, neki havi egyszer van láthatása a nagyszülőknél, de egyszer sem élt vele még mióta így kérte az újraszabályozást.
Szia,elhelyezési jog a kettös vagy csak a tied ? Azért kérdezem mert hasonló cipöben járok én is.
Ez jó ! Tetszik ahogy leírtad ;o)
Tudom mire gondolsz,én is vajdasági magyar vagyok aki tud szerbül is ;o)
Hát akkor nektek mindenképpen a szeméyli az egyszerűbb. Szerencsére már azzal is sokfelé utazhatsz itt Európában.
a Szabadkai piacon csak az nem beszél magyarul, aki nem akar!
sőt, a jobb helyeken (nem kínai) forintban is fizethetsz.
Felhívtam gyors az okmányirodát, az a biztosabb. Személyi igazolványt ingyen készítenek nekik, anyakönyvi kivonat és lakcím kártya kell, illetve elegendő az egyik szülő jelenléte és érvényes személyi igazolvány hozzá. Megkönnyebbültem...
Pénznem: Egy ismerősöm, aki szokott járni bevásárolni Szabadkára a piacra, azt mondja, hogy A forintot is elfogadják, kivéve élelmiszereknél.
Sajnos nem vagyunk jó kapcsolatban a volt férjemmel, és ő Pesten lakik, így nem is nagyon számíthatok aláírásra tőle, ha neki is alá kell írnia. Még soha nem igényeltem útlevelet, ezek szerint mindkét szülőnek alá kell írnia? Ezek szerint, akkor a nagy lányommal nem mehetek sehova nyaralni, ha az apa nem egyezik bele... :(
Szerintem meg pont a személyi a jobb. Mi szinte hetente utazunk oda a gyerekekkel együtt és az útlevels ügyintézés mindig legalább kétszer annyi ideig tart mint a személyis és még pecsételgetnek is bele.
Jobb ha van útleveletek, az biztosabb mint a kártyaalaku személyi. Igaz hogy dinár a hivatalos pénznemük, de az eurónak jobban örülnek. bankban utcán üzletekben váltják,a forintot is Eu-ra, dinárra is. Mi Szegediek vagyunk igy gyakran megyünk Jugóba, de dinárt nem nagyon érdemes felhalmozni, mert romlik is, én is nézegetem a megmaradt dinárjainkat, hogy mit is kezdjünk vele. Különben a Ft-ot jól váltják, jobban mint a Tescoban vagy bankban. Magyarul meg már a Vajdaságban is min a 70-80 évesek értenek csak, kicserélődött a lakosság, de a középkoruak, fiatalok jól beszélnek angolul, és ha tanultatok oroszul , azt is OK megértik, mert eléggé hasonlit a szerbre. Mi imádunk Jugóban lenni, palicsi állatkertet ki ne hagyjátok, sokkal jobb mint a Szg-i vadaspart, - érezzétek jól magatokat.
Én úgy tudom, hogy ha van útlevele, akkor azzal a másik szülő autómatikusan hozzájárul az utazáshoz, amikor aláírja az igénylésnél. De azért kérdezz rá telefonon az illetékes határátkelőhelyen (bár sokszor ők sincsennek képben az épp aktuális törvényekben-sajnos tapasztaltuk)
Köszi az infót, de elég az anyakönyvi kivonat, már mint úgy értem, hogy nem kell semmi engedély a volt férjemtől, az apjától?
Gyerekeknek mennyibe kerül az útlevél, illetve a személyi igazolvány?
Csak megtudunk mi egyezni! :)
A magyar kisebbséggel természetes hogy tudsz, de az azért elenyésző. Belgrádban elég nehéz magyar nyelven megértetni magad. Újvidéken biztos nem probléma.
Érdekes, akkor az én szerbiai magyar ismerőseim is szerbek és én is tudok szerbül, hogy tudok velük beszélgetni???
Én anno amikor még nem voltam házas és az én és a gyerekem neve más volt a születési anyakönyvi kivonatával igazoltam, hogy ő a gyerekem. El is kérték bemutatásra Berlinben a repülőtéren, mert e nélkül nem akartak beengedni.
Jaj bocs nem olvastam, hogy nincs nekik személyijük, akkor útlevéllel. De már vagy 3 éve mindenkinek lehet (az újszülöttnek is) csináltatni személyit.
Szerbiába lehet személyivel , akár a csecsemőnek is illetve érvényes útlevéllel belépni. Mi nagyon gyakran utazunk arrafelé sok gyerekkel.
Szerbia nem Magyarország, ott szerbűl beszélnek. :-)) És a határterületeken kívűl nem beszélnek magyarúl sehol sem.
Köszike, ezt meg fogom nézni ebéd után! ;-)
[link]
Utoljára módosítva: 2010.06.11.
[link]
Utoljára módosítva: 2008.12.22.
:D
Azért köszönöm, hogy írtál! :) Aranyos tőled!
Húha, hát a gyerkőc kérdésnek utána kellene kérdezni valami hivatalnál, de sejtelmem nincs, hogy hol lehetne...
Azt meg, hogy hol váltják jobban a pénzt... jól utána kéne nézni.Dínár a pénznemük.
Volt erre egy sejtésem. :( Már mint a beszédre. És milyen pénznemben érdemes ott fizetni? Vagy milyenben lehet? Lehet ott is pénzt váltani, ugye? Vagy inkább itthon váltsunk indulás előtt? A gyerekek még kicsik, nincs még személyi igazolványuk. Akkor mi kell nekik?
Személyi igazolvánnyal átengednek. Mi azzal szoktunk menni. Nagyon sokan beszélik a magyart, lévén, hogy magyarok.
Szerbiába szeretnénk menni a 3 gyerekkel, de nem tudjuk, hogy mi kell hozzá. Honnan tudakolhatnám meg ezeket, na meg a többit? Pénznem? Beszélnek-e magyarul ott? Az első gyermekem az első házasságomból való, így a vezeték neve is más, mint nekünk. Neki mit kell felmutatnom?
További ajánlott fórumok: