Szemét a társasházban (beszélgetés)
Hát igen, tudom, hogy esőben baromi sok tud lenni az az 50 m is, amit meg kellene tenni, de azért mindenki erőltethetné egy picit a dolgot.
Nem lehetetlent kérek, csak egy icike-picike másfajta hozzáállást.
Elhiszem, ha pici a lakás. Mi is laktunk 36 m2-en, a konyhában csak ketten tudtunk leülni... más már csak élére állítva tudott bejönni. És az asztal alatt volt egy álló dobozka, amibe belefért a pet palack (szigorúan összelapítva), meg az a pár darab papír/konzerv, ami fogyott. Igaz, hogy lenn kellett szétválogatnom a szelektívben, de csak hozzáállás és elhatározás kérdése volt.
Az azért nagyban segítette a dolgot, hogy a 3. emeletre a franc se cipelt fel olyat, amit később le kellett volna vinni, szórólapot/újságot inkább lenn egyből iktattam az erre a célra odakészített papírdobozba.
Egyébként magunkon is van ilyen lustasági roham, mert pl. a majonézes műanyag flakont én sem szeretem kimosni, koszosan meg már csak nem fogom a szelektívbe odatenni... :-)
Erre csak egy kicsi példát tudok mondani.
Ahol lakom, van 1-2 család, aki nem fizet a szemétszállításért, hanem kiviszik az országút mellé, vagy az erdőszélére.
Az Önkormányzat megunta, nyomozgattak, persze nem volt gazdája.
Aztán egyszer csak hopp!mi van a szemétben?...hát egy összegyűrt számla, XY nevével, meg még valami ráutaló papírok.
Baromi büntetést kaptak a nyakukba, holott mindnyájan tudjuk, hogy nem Ők voltak.
Azt is sejtjük, hogy kik azok, de nem lehet tenni semmit, a kidobott szemétben nem az ő levelei voltak.
Szóval a rosszindulatú emberek találékonysága végtelen, olyan dolgok is előfordulhatnak, amire álmodban sem gondolnál.
Rosszul fogalmaztam: számla alatt a kapott blokkokat, bevásárlások utáni cetliket és más járulékos felszólító/tájékoztató leveleket értem.
A ránk vonatkozó adatokkal teli papírokkal a kandallónk végez... :-)
Ugyan még nem hallottunk ilyenről közvetlenül a környéken, hogy hogyan lehet visszaélni ilyen adatokkal, de el tudjuk képzelni, így ilyeneket elvből nem dobunk ki.
Csak vigyázz, hogy mit viszel ki!
Számlát, vagy bármit, amin a neved van és még kitudja milyen adataid, valahogy semmisítsd meg a lakásban, mert rengeteg visszaélésre ad okot.
A hivatalos álláspont szerint hetente 40 liter szeméttel lehet számolni lakásonként. Nálunk 10 literes a vödör, kisgyermek pelenkáival van tele, mindösszesen hetente 2x!
Amúgy mellette van egy dobozunk fenn, amiben gyűjtjük a flakonokat, konzerveket, újságot, számlát, cetliket és mindent, amit arrébb lehet vinni a háztömbből... Ezt hetente egyszer kell levinnem, mert bizony megtelik, és az is van vagy 30 liter...
Szerény számításaim szerint, így egy lakásra 70 liter jut. Ez körülbelül reális.
Én vidéken élek, 80 literes a kukánk és háromnegyedig van minden hétfőn, amikor elviszik.
Pedig mindent a kukába teszünk, mert nem tartunk állatokat, akikkel sok mindent fel lehet etetni.
és nem segít se beszéd, se szórólap, se plakát se tábla se semmi?
Ilyen reménytelen lenne a helyzet?
Nálunk is hasonló a helyzet...sajnos aki ilyen hozzáálású nem fog változtatni, ő is tudja, hogy pár m-el arrébb ott a szelektív.
Nálunk még az is gondot okoz, hogy a reklámújságokat nem a postaládába, hanem a lépcsőházban a földre leteszik. Mivel nálunk nincs közös képviselő, aki kivigye így csak gyűlik a szemét.
15 lakásra általában 50 újságot ideb*sznak.
hú ezzel mennyit hadakozok, pedig csak pár ember van, aki ott gyújt rá, mikor viszi a kutyát sétálni
az eszem megáll, hogy nem képes megvárni, míg leér egy emeletet...
az a helyzet, hogy nem hiszem, hogy ez Nekik gondot okozna
magasról tojnak rá, mert ha nem is napról napra élnek, de befizetik a csekkeket amik jönnek, és ezzel letudják
vannak olyanok, akik a közös költséget sem fizetik be időben, jön a felszólítás, az sem érdekli őket, de amikor behajtják rajtuk a többszörösét, abból sem tanulnak
Lakógyűlésen elmesélni nekik, hogy újabb kukát kell majd beállítani, plusz pénzért.
Ha az eszüket nem tudod, célozd meg a zsebüket.
Tapasztalatom szerint sehogy.
Engem már a körülmények leszoktattak :(
A probléma a következő:
1. Adott egy 24 lakásos társasház, nagyjából zárt udvarral, viszonylag normális lakókkal.
2. 7 db 240 liter körüli kuka van, amit hetente 1x szállítanak el.
Én speciel nagyon sokallom, nemcsak ezt a kukaszámot, hanem az érte fizetendő díjat is.
Nyilván lehetne csökkenteni ezt a díjat, ha nem lennének mindig tele a kukák.
És természetesen azért vannak tele, mert mindenki oda nem illő hulladékot pakol bele, a kartondoboztól kezdve az össze nem nyomott műanyag palackokon át a kidobandó ruhákig. (szelektív hulladékgyűjtő az utca túloldalán, kb. 50m)
A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne rávenni a tisztelt lakóközösséget, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet?
További ajánlott fórumok:
- Zajongás(gyermekek által) egy társasházban
- Akik társasházban laknak és zenészek
- Mit tennétek, ha a társasház alatt ahol laktok egy pékség lenne és nem lehet szellőztetni tőle annyira büdös?
- Ha sürgősen megoldás szükséges a társasházban, mit és hogyan lehet tenni?
- Közös udvarú társasházi lakásban lakni
- Közösképviselet, társasház kezelés