Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Szemét a társasházban fórum

Szemét a társasházban (beszélgetés)

16. mckolly (válaszként erre: 14. - Elbb)
2012. ápr. 6. 00:40

Hát igen, tudom, hogy esőben baromi sok tud lenni az az 50 m is, amit meg kellene tenni, de azért mindenki erőltethetné egy picit a dolgot.

Nem lehetetlent kérek, csak egy icike-picike másfajta hozzáállást.

Elhiszem, ha pici a lakás. Mi is laktunk 36 m2-en, a konyhában csak ketten tudtunk leülni... más már csak élére állítva tudott bejönni. És az asztal alatt volt egy álló dobozka, amibe belefért a pet palack (szigorúan összelapítva), meg az a pár darab papír/konzerv, ami fogyott. Igaz, hogy lenn kellett szétválogatnom a szelektívben, de csak hozzáállás és elhatározás kérdése volt.

Az azért nagyban segítette a dolgot, hogy a 3. emeletre a franc se cipelt fel olyat, amit később le kellett volna vinni, szórólapot/újságot inkább lenn egyből iktattam az erre a célra odakészített papírdobozba.

Egyébként magunkon is van ilyen lustasági roham, mert pl. a majonézes műanyag flakont én sem szeretem kimosni, koszosan meg már csak nem fogom a szelektívbe odatenni... :-)

15. 2a69f78972 (válaszként erre: 13. - Mckolly)
2012. ápr. 5. 22:41

Erre csak egy kicsi példát tudok mondani.

Ahol lakom, van 1-2 család, aki nem fizet a szemétszállításért, hanem kiviszik az országút mellé, vagy az erdőszélére.

Az Önkormányzat megunta, nyomozgattak, persze nem volt gazdája.

Aztán egyszer csak hopp!mi van a szemétben?...hát egy összegyűrt számla, XY nevével, meg még valami ráutaló papírok.

Baromi büntetést kaptak a nyakukba, holott mindnyájan tudjuk, hogy nem Ők voltak.

Azt is sejtjük, hogy kik azok, de nem lehet tenni semmit, a kidobott szemétben nem az ő levelei voltak.

Szóval a rosszindulatú emberek találékonysága végtelen, olyan dolgok is előfordulhatnak, amire álmodban sem gondolnál.

14. elbb
2012. ápr. 5. 22:40
Nekem a lakásom 30 m2, a konyha pedig ebből 7 m2. Megmondom őszintén, ha szelektíven gyűjteném a szemetet, akkor nem férnék el a konyhában. Tapasztalat, az ember nehezen adja fel a kényelmét.
13. mckolly (válaszként erre: 12. - 2a69f78972)
2012. ápr. 5. 22:30

Rosszul fogalmaztam: számla alatt a kapott blokkokat, bevásárlások utáni cetliket és más járulékos felszólító/tájékoztató leveleket értem.

A ránk vonatkozó adatokkal teli papírokkal a kandallónk végez... :-)

Ugyan még nem hallottunk ilyenről közvetlenül a környéken, hogy hogyan lehet visszaélni ilyen adatokkal, de el tudjuk képzelni, így ilyeneket elvből nem dobunk ki.

12. 2a69f78972 (válaszként erre: 11. - Mckolly)
2012. ápr. 5. 21:59

Csak vigyázz, hogy mit viszel ki!

Számlát, vagy bármit, amin a neved van és még kitudja milyen adataid, valahogy semmisítsd meg a lakásban, mert rengeteg visszaélésre ad okot.

11. mckolly (válaszként erre: 10. - 2a69f78972)
2012. ápr. 5. 21:55

A hivatalos álláspont szerint hetente 40 liter szeméttel lehet számolni lakásonként. Nálunk 10 literes a vödör, kisgyermek pelenkáival van tele, mindösszesen hetente 2x!

Amúgy mellette van egy dobozunk fenn, amiben gyűjtjük a flakonokat, konzerveket, újságot, számlát, cetliket és mindent, amit arrébb lehet vinni a háztömbből... Ezt hetente egyszer kell levinnem, mert bizony megtelik, és az is van vagy 30 liter...

10. 2a69f78972 (válaszként erre: 1. - Mckolly)
2012. ápr. 5. 19:18

Szerény számításaim szerint, így egy lakásra 70 liter jut. Ez körülbelül reális.

Én vidéken élek, 80 literes a kukánk és háromnegyedig van minden hétfőn, amikor elviszik.

Pedig mindent a kukába teszünk, mert nem tartunk állatokat, akikkel sok mindent fel lehet etetni.

2012. ápr. 5. 19:18
Nálunk 16 lakás van, felében kicsi gyerek és az első emeletről nem bírja ki amíg lemegy, hogy ne gyújtson rá a büdös szivarjára.Én is dohányzom, de lépcsőházban még soha nem gyújtottam rá.Még nekem is zavarja az orrom, a torkom, nemhogy egy gyereknek.Volt, hogy panelban laktunk a lakó kutyája odaszart a bejárati ajtó elég kívülről, ha bentről jöttünk volna ki, pont bele szaladt volna a gyerek, de olyan jó híg fajtába ráadásul :P.Nem igaz, hogy arra nem képesek egyesek, hogy a kutyájuk után, ahol laknak legalább ott, mert hogy a járdán ugróiskolázni kellett, azt már megszoktuk :(
2012. ápr. 5. 16:11

és nem segít se beszéd, se szórólap, se plakát se tábla se semmi?

Ilyen reménytelen lenne a helyzet?

2012. ápr. 5. 16:07

Nálunk is hasonló a helyzet...sajnos aki ilyen hozzáálású nem fog változtatni, ő is tudja, hogy pár m-el arrébb ott a szelektív.

Nálunk még az is gondot okoz, hogy a reklámújságokat nem a postaládába, hanem a lépcsőházban a földre leteszik. Mivel nálunk nincs közös képviselő, aki kivigye így csak gyűlik a szemét.

15 lakásra általában 50 újságot ideb*sznak.

6. mckolly (válaszként erre: 4. - Abeni)
2012. ápr. 5. 15:52

hú ezzel mennyit hadakozok, pedig csak pár ember van, aki ott gyújt rá, mikor viszi a kutyát sétálni

az eszem megáll, hogy nem képes megvárni, míg leér egy emeletet...

5. mckolly (válaszként erre: 3. - 2a69f78972)
2012. ápr. 5. 15:52

az a helyzet, hogy nem hiszem, hogy ez Nekik gondot okozna

magasról tojnak rá, mert ha nem is napról napra élnek, de befizetik a csekkeket amik jönnek, és ezzel letudják

vannak olyanok, akik a közös költséget sem fizetik be időben, jön a felszólítás, az sem érdekli őket, de amikor behajtják rajtuk a többszörösét, abból sem tanulnak

2012. ápr. 5. 15:50
Szerintem sehogy. Sajnos vannak olyan emberek, akik az alapvető dolgokkal sem foglalkoznak. Pl nálunk ritkán, de előfordul, hogy a lépcsőházban gyújtanak rá vagy dobják el a csikket. Pedig nálunk csak 6 lakás van. :(
3. 2a69f78972 (válaszként erre: 1. - Mckolly)
2012. ápr. 5. 15:47

Lakógyűlésen elmesélni nekik, hogy újabb kukát kell majd beállítani, plusz pénzért.

Ha az eszüket nem tudod, célozd meg a zsebüket.

2. a14deb9047 (válaszként erre: 1. - Mckolly)
2012. ápr. 5. 15:45

Tapasztalatom szerint sehogy.

Engem már a körülmények leszoktattak :(

2012. ápr. 5. 15:42

A probléma a következő:

1. Adott egy 24 lakásos társasház, nagyjából zárt udvarral, viszonylag normális lakókkal.

2. 7 db 240 liter körüli kuka van, amit hetente 1x szállítanak el.

Én speciel nagyon sokallom, nemcsak ezt a kukaszámot, hanem az érte fizetendő díjat is.

Nyilván lehetne csökkenteni ezt a díjat, ha nem lennének mindig tele a kukák.

És természetesen azért vannak tele, mert mindenki oda nem illő hulladékot pakol bele, a kartondoboztól kezdve az össze nem nyomott műanyag palackokon át a kidobandó ruhákig. (szelektív hulladékgyűjtő az utca túloldalán, kb. 50m)

A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne rávenni a tisztelt lakóközösséget, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook