Szellőző tisztítása (tudásbázis)
Sok helyen már kicserélték, és a panel sem egy pusztulást tanya. Persze akkor nem így néz ki.
Az elszívó vagy egybe van kötve a villamykapcsolovalnidozitovel, vagy külön kapcsoló van rá.
A szellozoknel, legkondiknal általában a kimenő el van szivacsos anyag, de én már láttál erdekeseket.
A wc-ben van ilyen, de semmiféke szívó nem indul be sosem.
Mikor kellene beindulnia? Vagy mitől?
Ha tényleg van benne szivacsos anyag, vagy valami textilnek tűnő, akkor azt ki lehet szedni, ki kell porszivozni, és mosogatószes vízzel mosni. Ha műanyag betétre van rögzítve, egy kefe jól jöhet.
A konyhában a hideg viroldo nagyon hasznos lehet.
Ha ezekre a kis lyukakra gondolsz:
(kép a netről)
Simán kiemelhető a helyéről. Nem a középső korong, hanem az egész egyben, egy erős késsel vagy tompa lapos eszközzel alányúlva. Nyugodtan kiveheted, semmi rögzítése nincs, csak "beszorulás" elvén van rögzítve.
Magát a kivett kütyüt általában 3 db csavar rögzíti össze + alátét. Ne a csap fölött szedd szét, mert nekem egyszer beleugrott a lefolyóba :) Konyhai elég zsíros, fürdőszobai csak poros szokott lenni.
Ha készen van, hagyd megszáradni és püföld vissza a helyére.
Megeshet, hogy közben beindul a szívó és csúnya öblös hangot hallat, nem számít :)
Külső keret alatti vájatban, belül van egy vékony szivacs csík, talán csak annyi funkciója van, hogy nem zörög a berendezés, amikor beindul a szívás. Miénk szétszáradt, kimorzsálódott, takarítás sem vált előnyére, pótoltam boltban kapható Tesa ablakszigetelővel.
Ha ilyen lerakódások vannak, akkor már akár tűzvédelmi intézkedésként is szükséges lenne a tisztíttatás.
(Benne van a cikkben, amit linkeltem.)
Szerintem az nem szivacs, hanem az évtizedes dzsuva. Por, zsír, minden földi jó ami a szellőzőben kering.
Tisztítani egyébként ház szinten szokták, legalábbis nekünk így volt. Szólt a közös képviselő, hogy fedjük le a nyilasokat, mert kipuceválják.
Ez alapján inkább az egész ház szellőzésének tisztítását kellene kezdeményezni, és profi céget megbízni a munkával.
Találkoztam már szellőző berendezések leírásával, de hogy belül szivacsos lenne, az a számomra új.
Biztos, hogy az szivacs, és nem maga a szennyeződés?
Panelház szellőző cső kimenete. Vagy fogalmam sincs mi a neve. Kerek, belül szivacsos. Konyha és fürdőszobában van. Valaki tudna segíteni. Hogyan kell tisztítani?
Nagyon köszönöm!