Szavak, amitől feláll a szőr a hátadon!! (beszélgetés)
Na, meg van a felcsinált lány.
Gondolom tudjátok mit jelent.
"A becsinált leves nálam a gyerekkort idézi meg: nagyanyám után, anyám is rendszeresen készítette el nekünk ezt a kiadós levest, amit a tejföl tesz krémessé, a citrom leve pedig izgalmasan savanyúvá. A leves eredete után kutatva állapítottam meg, hogy bár az elnevezése sokunknak viccesen hangzik, de hivatalosan a neve a francia fricassée (ejtsd: frikasszé) szóból ered neve, ami "befőzöttet" jelent, a gyakorlatban pedig a puhára vagy félpuhára párolást jelenti. A francia konyhai technika alapja, hogy a fehér húst (általában csirkét vagy halat) megpárolják, majd apróra vágott zöldséget adnak hozzá és világos rántással besűrítik. A receptúrába a sűrítést is beletettem (ha már a klasszikus receptet szeretettem volna megmutatni), de rutinos becsinált leves főzőként ezt a lépést most már gyakran elhagyom, hiszen a tejföltől/főzőtejszíntől is szép krémes állagot kapunk. Továbbá még egy extra is került a receptbe, ez pedig a rizs, mint levesbetét, amit bár az eredeti receptek nem jegyeznek, de "anyám után szabadon" most én is belefőztem. Ez az én klasszikus becsinált levesem anyám emlékére."
(Hering András)
Becsinált leves.
Borzasztó számomra 🤣 Komolyan kíváncsi vagyok, miért ez a neve.
Boltok szlogenjei:
Itt vagyok önmagam, itt vásárolok
Mert hülye azért nem vagyok stb.
Örömöt OKOZNI... jajjjjjj! 😦
Velünk úgy tanították az általánosban:
Örömet SZEREZNI
Bánatot OKOZNI
Szleng: Titkokat elárul; addig elhallgatott tényeket, panaszokat elmond.
(nüansznyi különbséget mutat a két szó)
Lehet hogy felállna, ha szőrös lenne a hátam.
De hát nem az.
"bevallalom" Van "kivallalom" is? Ha van bevallalom, miert ne lehetne?!
"megtapasztalom"
Egyik sem az irodalmi nyelv szavai.
Demokrácia.
Értelmezhetetlen.
Tejfel, zsemlye, törött bors.
Nyílván 🥴
Fiúnk (fiunk helyett).
További ajánlott fórumok:
- Ha felállsz a gép mellől mit fogsz csinálni?
- Összetett szavak szólánca
- Van olyan szó, amit ha meghallasz, a szőr feláll a hátadon?:D
- Személyek, akiktől feláll a szőr a hátadon...
- Ki az a híres vagy hírhedt ember, Celeb, akitől feláll a szőr a hátadon és miért?
- Van olyan szó, amit ha meghallasz, a szőr feláll a hátadon? - de jó értelemben!