LAKHATÁSi dilemma (beszélgetés)
A mostani részletesebb leírásoddal már persze, tisztább a kép.
Nyugi, én is nőpárti vagyok. :-) Ezért örülök, hogy - ha kicsit későn is - de rájött a hölgy, hogy dokumentálni kell azokat a kiadásokat, amik az ő saját jövedelméből mennek.
Sőt az is pozitívum, hogy legalább neki is van szülői háttere, van egyáltalán hol tartózkodnia a gyerekkel. Enélkül gondolom nem lett volna módja pénzt megtakarítani sem.
Ilyen számszerűsítés nem csak a képzeletben lehet?
Nekem kolléganőmet semmizte ki az alkoholista férje, mire a 3 gyerekük felnőtt.
A feleségnek menekülnie kellett tőle, a férj pedig maradt a "sajátjában".
Az utolsó közös években ment a számlagyűjtögetés.🥺
A megelőző időkben számla-gyűjtés nélkül ment a jövedelméből a kertes házra. Azokért nem kárpótolta a férj.
A gyűjtés pedig akkor kezdődött, amikor visszaköltözött a szülői lakásba a gyerekkel.
Ezt is el lehet képzelni? 🥺
Na igen. Az önálló vagyon itt is egyértelmű volt, - talán volt még házassági szerződés is, a házasságba bevitt ingatlan a férj tulajdona és kész.
A közösen szerzett dolgokkal kell meglehetősen vigyázni...
Ez igaz. Én is mindig eltettem a felújítási számlákat. Az már ügyvédi "feladat" lehet, hogy később ebből mi térülhet meg. Lehet egyébként, hogy a fele-fele játszott.
Voltaképpen a spórolás is egy eléggé természetes dolog. Nem árt, ha valakinek saját pénze is van, - ha házas ha nem házas. Mint azt a mellékelt ábra is mutatja. :-)
De tény, hogy 46 évesen most ott áll "fedél nélkül" egy gyerekkel, és bizony eléggé szerény lehetőségekkel az újrakezdéshez.
Bizony mindenre kell gondolni. Az okos ember, bizalom ide, bizalmatlanság oda legyen óvatos. Ha nem teszi el, még ennyije sincs.
Egy házasság vagy bármiféle barátság, emberi kapcsolat zátonyra futhat.
Ha házat újíttatok fel, mindig elteszem a számlákat. Függetlenül attól, hogy kinek a nevére szól.
Miért is spórol több milliót a hölgy?
Igaz, hogy beköltözött a férje lakásába, közös gyerekük lett, de évekig abba az ingatlanba tette a pénzét, az idejét.
Elképzeltem azt a szitut, hogy - miközben házat újíttatok fel közösen a házastársammal - gondosan elteszem, megőrzöm a mindig az én nevemre szóló számlákat.
Egyrészt ott van a bizalom a közös jövőben, másrészt ott van a bizalmatlanság is? És mindeközben még többmilliót spórol is a hölgy.
Elég sajátságos.
28milláért hol kap élhető lakást egy gyerekkel, és talán egy új házastárssal?
Élni pár m2-en is lehet, de...
Még ennyit sem kapott.
A férjéé volt a ház. Amennyit számlával bizonyított, hogy ő járult hozzá a felújításhoz, azt kapta + a másik felét már maga spórolta hozzá.
Egy gyerek van. Hogy ő hordta ki, szoptatta, gondozta és ezalatt nem teljes fizetést kapott, az nem kapott díjazást - sajnos.
Szinte egyforma összeg a hitel és az albérlet.
Akkor a hitel.
Ha bármi történik a lakást eltudja adni, de amennyiben valami történne vele, ha bérel, ki kell költöznie, és se pénz, se fedél.
2 kolléganőm is az átmeneti gondjait, úgy oldotta meg, hogy kiadtak diáknak egy szobát.
A törlesztésük szinte fedezve lett.
Én sajátja teszem le a voksom.
"reméli, hogy tudja fizetni a 180ezer/hó törlesztőrészletet."
Gondolom, ez az első fészek valahol vidéken lenne, mert nagyvárosokban 28 millióért már csak sufnit, garázst vehetne.
Reméli... mai munkaviszonyok mellett, ha alkalmazott, egyáltalán nem biztos, hogy onnan megy majd nyugdíjba.
Ha vállalkozó, addig még felszinen kell maradni.
Jól meg kell gondolni, hogy hol vásárol ingatlant, hogy hol fogja tölteni az élete B oldalát. Közlekedés, szociális ellátások, csökkenő lakosság, bűnözési statisztikák.
("Legyen az Ő gondja")
Közeli, kedves ismerősöm és nem tudom, hogy mivel bátorítsam vagy figyelmeztessem, ezért dilemmázom a témán.
Egészségügyben dolgozik az alacsony és magas beosztás között. Elvileg hosszútávra tervezhet, ha ugyan nem lesz teljes rombolás.
A hozzászólásod 2. mondatát nem értem. Mi az az IT?
Én nem értem ezt a hiteltől való félelmet.
A devizahitelnél, amikor beomlott a forint és kis önerővel történt a vásárlás, előfordult, hogy a hitel annyira felértékelődött, hogy meghaladta az ingatlan értékét.
Forinthitel esetében, ráadásul ilyen inflációs helyzetben még ha el is kellene adni, az önerőt biztosan visszakapja, sőt, annál többet is (sokan azér tekintik a legobb befektetésnek az ingatlant, mert nagyobb az értéknövekedés, mint bármilyen állampapír, befektetési jehy, kamatról nem is beszélve) és jó esetben a hitelt is részben törleszti addig, ezért több pénzzel szállhat ki belőle.
Az albi esetén jó, ha a 8 milla reálértékét megőrzi plusz kifizetett egy rakat pénzt a semmire.
További ajánlott fórumok:
- A "nagy dilemma"
- Ha csak a lakóhelyemtől távol találok munkahelyet, akkor a cég köteles lakhatási lehetőséget biztosítani, és fizetni?
- Segitsetek ötletekkel lakhatási lehetőségekre!
- Önkormányzati lakást ki lehet adni albérletbe, ha a lakhatási jogot megvásároltam?
- Van köztetek olyan aki megigényelte a lakhatási támogatást?
- Albérleti, illetve lakhatási támogatást vett valaki igénybe?