LAKHATÁSi dilemma (beszélgetés)
Szinte egyforma összeg a hitel és az albérlet.
Akkor a hitel.
Ha bármi történik a lakást eltudja adni, de amennyiben valami történne vele, ha bérel, ki kell költöznie, és se pénz, se fedél.
2 kolléganőm is az átmeneti gondjait, úgy oldotta meg, hogy kiadtak diáknak egy szobát.
A törlesztésük szinte fedezve lett.
Én sajátja teszem le a voksom.
"reméli, hogy tudja fizetni a 180ezer/hó törlesztőrészletet."
Gondolom, ez az első fészek valahol vidéken lenne, mert nagyvárosokban 28 millióért már csak sufnit, garázst vehetne.
Reméli... mai munkaviszonyok mellett, ha alkalmazott, egyáltalán nem biztos, hogy onnan megy majd nyugdíjba.
Ha vállalkozó, addig még felszinen kell maradni.
Jól meg kell gondolni, hogy hol vásárol ingatlant, hogy hol fogja tölteni az élete B oldalát. Közlekedés, szociális ellátások, csökkenő lakosság, bűnözési statisztikák.
("Legyen az Ő gondja")
Közeli, kedves ismerősöm és nem tudom, hogy mivel bátorítsam vagy figyelmeztessem, ezért dilemmázom a témán.
Egészségügyben dolgozik az alacsony és magas beosztás között. Elvileg hosszútávra tervezhet, ha ugyan nem lesz teljes rombolás.
A hozzászólásod 2. mondatát nem értem. Mi az az IT?
Én nem értem ezt a hiteltől való félelmet.
A devizahitelnél, amikor beomlott a forint és kis önerővel történt a vásárlás, előfordult, hogy a hitel annyira felértékelődött, hogy meghaladta az ingatlan értékét.
Forinthitel esetében, ráadásul ilyen inflációs helyzetben még ha el is kellene adni, az önerőt biztosan visszakapja, sőt, annál többet is (sokan azér tekintik a legobb befektetésnek az ingatlant, mert nagyobb az értéknövekedés, mint bármilyen állampapír, befektetési jehy, kamatról nem is beszélve) és jó esetben a hitelt is részben törleszti addig, ezért több pénzzel szállhat ki belőle.
Az albi esetén jó, ha a 8 milla reálértékét megőrzi plusz kifizetett egy rakat pénzt a semmire.
Mit dolgozik?
A Macskam rabeszeltem, hogy ne mondjon fel, mert IT-s volt otthonrol, es igy elkoltozott masik orszagba, folytatta a munkajat.
Az albérlet az igazi kidobálás.
A kamatoknál a sajátját fizeti. Ha albiba megy, soha nem lesz saját tulajdona és még a pénze is elfogy. Most legalább van önerő a kezébe. Nem is értem a kérdést, számomra ez egyértelmű. Már albérlet sem nagyon van 180 alatt.
46 éves ismerősöm a válás utáni 8 milliójával saját lakást szeretne végre. Ezért 7%-os kamatra 20 millió ft kölcsönt vesz fel. 1 gyerekkel.
Úgy érzi, h jutányosan veheti meg az első fészkét; így tudja megőrizni a pénze értékét; reméli, hogy tudja fizetni a 180ezer/hó törlesztőrészletet.
Melyik lehet az ésszerűbb:
- ablakon kidobálni egy lakás bérlésére a pénzt vagy
- ablakon kidobálni a felvett kölcsön kamataira a pénzt?
További ajánlott fórumok:
- A "nagy dilemma"
- Ha csak a lakóhelyemtől távol találok munkahelyet, akkor a cég köteles lakhatási lehetőséget biztosítani, és fizetni?
- Segitsetek ötletekkel lakhatási lehetőségekre!
- Önkormányzati lakást ki lehet adni albérletbe, ha a lakhatási jogot megvásároltam?
- Van köztetek olyan aki megigényelte a lakhatási támogatást?
- Albérleti, illetve lakhatási támogatást vett valaki igénybe?