Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » LAKHATÁSi dilemma fórum

LAKHATÁSi dilemma (beszélgetés)

22. birebora (válaszként erre: 12. - Fórumnyitó (anonim))
ma 12:50
Régen is hitelből vettek az emberek lakást. Valahol el kell kezdeni. Ha eü. akkor lesz munkahelye mindig. Tanuljon, képezze magát. De ez bármelyik területre érvényes. Biztos nem az albérletet választanám. Minden hónappal és évvel közelebb kerül, hogy a sajátja legyen. Az albiból bármikor kitehetik és gyerekkel nem egyszerű továbbállni és másik megfelelőt találni. Kidobott pénz. Ha csak 180-as albit nézünk az évi 2 160 ezer + a rezsi és bármikor emelheti a tulaj. Bizonytalan és drága, akkor már a sajátomra fizetek amivel azt teszek amit akarok és a gyerekem örökölheti.
21. Enissa (válaszként erre: 19. - Globus)
ma 12:39
Lehet a férfi ingatlanában éltek.
20. Tai (válaszként erre: 14. - Cilabogyó)
ma 12:27
Pontosan, a legnagyobb Fiam szolgálati lakásban lakik, nagyon jól keres, de ahol él ott 80 millánál kezdődik egy normálisabb ingatlan. Egyenlőre nem mer belevágni a hitelbe, pedig "úgymond" nyugdíjas munkahelye van. A középső gyermekem még velem lakik, mert gépkezelő egy cégnél, de siralmas a fizetése nagyon kis városban élünk az ország egyik legszegényebb régiójában. A legkisebb még kiskorú Övé lesz majd az ingatlan ahol ma lakunk. ( A két fiúnak már Apjuk hagyott ingatlant )
19. globus (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ma 12:22
Hogyhogy csak 8 M-t kap válás után? Ott nem bolt lakás? Gyerek van?
18. Tai (válaszként erre: 15. - Fórumnyitó (anonim))
ma 12:18
Értem, azt gondolom ez egy felelősség teljes döntés, amit neki kell meghoznia!
17. Enissa (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ma 12:18

Szinte egyforma összeg a hitel és az albérlet.

Akkor a hitel.

Ha bármi történik a lakást eltudja adni, de amennyiben valami történne vele, ha bérel, ki kell költöznie, és se pénz, se fedél.

2 kolléganőm is az átmeneti gondjait, úgy oldotta meg, hogy kiadtak diáknak egy szobát.

A törlesztésük szinte fedezve lett.

Én sajátja teszem le a voksom.

16. Amaunet (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ma 12:15

"reméli, hogy tudja fizetni a 180ezer/hó törlesztőrészletet."

Gondolom, ez az első fészek valahol vidéken lenne, mert nagyvárosokban 28 millióért már csak sufnit, garázst vehetne.

Reméli... mai munkaviszonyok mellett, ha alkalmazott, egyáltalán nem biztos, hogy onnan megy majd nyugdíjba.

Ha vállalkozó, addig még felszinen kell maradni.

Jól meg kell gondolni, hogy hol vásárol ingatlant, hogy hol fogja tölteni az élete B oldalát. Közlekedés, szociális ellátások, csökkenő lakosság, bűnözési statisztikák.

15. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 5. - Tai)
ma 12:12

("Legyen az Ő gondja")

Közeli, kedves ismerősöm és nem tudom, hogy mivel bátorítsam vagy figyelmeztessem, ezért dilemmázom a témán.

14. cilabogyó (válaszként erre: 13. - Tai)
ma 12:11
Igen, minden élethelyzet más. Ezt látom a gyerekeimen is. Mi is hitelből csináltunk régen mindent, de volt biztos munkánk, jövedelmünk.
13. Tai (válaszként erre: 11. - Borian)
ma 12:09
Értelek, én csak magamról tudok nyilatkozni, nekem is volt anno lakáshitelem, de akkor még járt a "szocpol" és államilag támogatott nagyon kedvező lakáshitel. Vissza tudtam fizetni, de ma már nem mernék belevágni. De nyilván mindenki maga tudja az életét.
12. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 6. - Lady Lavender)
ma 12:04

Egészségügyben dolgozik az alacsony és magas beosztás között. Elvileg hosszútávra tervezhet, ha ugyan nem lesz teljes rombolás.

A hozzászólásod 2. mondatát nem értem. Mi az az IT?

11. Borian (válaszként erre: 5. - Tai)
ma 12:01

Én nem értem ezt a hiteltől való félelmet.

A devizahitelnél, amikor beomlott a forint és kis önerővel történt a vásárlás, előfordult, hogy a hitel annyira felértékelődött, hogy meghaladta az ingatlan értékét.

Forinthitel esetében, ráadásul ilyen inflációs helyzetben még ha el is kellene adni, az önerőt biztosan visszakapja, sőt, annál többet is (sokan azér tekintik a legobb befektetésnek az ingatlant, mert nagyobb az értéknövekedés, mint bármilyen állampapír, befektetési jehy, kamatról nem is beszélve) és jó esetben a hitelt is részben törleszti addig, ezért több pénzzel szállhat ki belőle.

Az albi esetén jó, ha a 8 milla reálértékét megőrzi plusz kifizetett egy rakat pénzt a semmire.

ma 11:53
Ingatlan az egyik legjobb befektetés. Házat/lakást kevés ember tud készpénzért venni, nincs a kölcsönnel semmi probléma.
ma 11:51
En nem kotnem le magam egy hitellel.
8. Lady Lavender (válaszként erre: 6. - Lady Lavender)
ma 11:50
Egy ev mulva meg vissszakoltoxott.
7. cilabogyó (válaszként erre: 4. - Kacsahercegno)
ma 11:49
Szerintem is azon múlik, hogy ki mit választ, hogy van-e biztos munkahelye, fix jövedelme, érdemes-e letelepedni azon a helyen, úgy, hogy hitelt vegyen fel. Ha nem biztos, hogy a hitel lejártáig ott tud majd dolgozni, netán költözni kell újra a munka miatt, akkor meggondolandó a hitel. Az albérlet viszont soha nem lesz az övé. Megjegyzem, mind 3 gyermekem albérletben lakik, mert még harminc egynéhány évesen sem egyértelmű, hogy bele merjen-e vágni egy hitelbe, ott fog-e még dolgozni, ahol most.
ma 11:49

Mit dolgozik?

A Macskam rabeszeltem, hogy ne mondjon fel, mert IT-s volt otthonrol, es igy elkoltozott masik orszagba, folytatta a munkajat.

5. Tai (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ma 11:34
Tény,hogy mindkét variációhoz biztos munkahely és jövedelem kell, ami valljuk be ebben a világban senkinek sem garantált. Nyilván a saját lakás lehet opció, én csodálom azokat, akik be mernek vállalni bármilyen hitelt is. Bár nem értem te miért dilemmázol ezen? Legyen az Ő gondja...
ma 11:22
Ésszerűbb nem ablakon kidobálásként tekinteni egyikre sem, mindkettőnek megvannak az előnyei és kap valamit cserébe érte. Bérleményben nem állna benne az egész pénze ami miatt mobilisabb lehet, talán könnyebb másik albiba költözni, mint egy ingatlancsere, a hitellel viszont a sajátjában lakhat végig, és nem kell a bérlemény miatt aggódni, már ha aggódós fajta. Ezt mindenki a saját élethelyzetében tudja eldönteni, mennyi bevétele, megtakarítása van, mennyire látja be a 10-20 éves futamidőt, hogy tudja kezelni ha beüt valami stb.
3. Sirga (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
ma 11:21
Az albérlet sokkal inkább pénzkidobás, mert - ahogy Birebora is írta - abból neki soha nem lesz sajátja. Szerencsés esetben a hitelezettből igen.
ma 11:19

Az albérlet az igazi kidobálás.

A kamatoknál a sajátját fizeti. Ha albiba megy, soha nem lesz saját tulajdona és még a pénze is elfogy. Most legalább van önerő a kezébe. Nem is értem a kérdést, számomra ez egyértelmű. Már albérlet sem nagyon van 180 alatt.

46 éves ismerősöm a válás utáni 8 milliójával saját lakást szeretne végre. Ezért 7%-os kamatra 20 millió ft kölcsönt vesz fel. 1 gyerekkel.

Úgy érzi, h jutányosan veheti meg az első fészkét; így tudja megőrizni a pénze értékét; reméli, hogy tudja fizetni a 180ezer/hó törlesztőrészletet.

Melyik lehet az ésszerűbb:

- ablakon kidobálni egy lakás bérlésére a pénzt vagy

- ablakon kidobálni a felvett kölcsön kamataira a pénzt?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook