Szalontüdő hagyományosan recept
120 perc
A Szalontüdő hagyományosan hozzávalói:
1 kg sertéstüdő
sertésszív és sertésnyelv vegyesen
20 dkg vöröshagyma
15 dkg sárgarépa
2 evőkanál finomliszt
2 dl tejföl
fél citrom
2 db babérlevél
Ízlés szerint cukor
mustár
olaj
őrölt bors és só
A Szalontüdő hagyományosan elkészítési módja:
A nyers tüdőről és szívről, a letisztítjuk a hártyákat, a porcos részeket és a zsírt.Megtisztítjuk a sertésnyelvet is, majd megmossuk, lecsöpögtetjük. Annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük kb. 1 és fél - 2 óra alatt. Ha megfőtt leszűrjük. A nyelvet megszabadítjuk a főzés után könnyen lehámozható, levakarható felső érdes fehér rétegétől. A megfőtt tüdőt, szívet, nyelvet csíkokra szeleteljük. A vöröshagymát finomra vágjuk és a forró zsiradékban megdinszteljük. Ezt követően beletesszük, és világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadunk 1 evőkanálnyi cukrot, és együtt pirítjuk tovább addig, amíg a cukor karamellizálódik a rántásban, Ezután azonnal felöntjük a tüdő főzőlevével. Ízesítjük sóval, beletesszük a babért, a kockára vágott sárgarépát és megfőzzük. Amikor puha, kivesszük a babért, és botmixerrel teljesen simára pépesítjük a mártást. Ezután beletesszük az összevágott húscsíkokat, majd citromlével, mustárral és őrölt borssal pikánsra ízesítjük. Jól kiforraljuk, végül elkeverjük benne a tejfölt, és pár pillanatig forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk.
Ez a régi magyar étel kissé munkaigényes,ezért is érdemes nagyobb adagot főzni belőle, mert jól fagyasztható. Ízlés szerinti tésztakörettel vagy burgonyával tálaljuk.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2016. szept. 12. 08:01
A szalontüdő hagyományosan elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.