Sopron és környéke, lakásbérlés, osztrák munkavállalással kapcsolatban szeretnénk információkat (beszélgetés)
Német nyelv nélkül a földet lehet túrni kint,mást nem.
A legegyszerűbb szobalány aki a vécéket takarítja is beszéli a németet, muszáj.
Attól, hogy a határ szélére költözöl nem nagyon tudod javítani a nyelvtudásod. Itt Sopronban max. sok a német nyelvű felirat, vagy esetleg átmehetsz vásárolni, kimehetsz a bolhapiacra stb. Ennyi.
Albérletet nagyon nehéz találni. Már sokszor a hirdetési újság megjelenése előtt elkelnek. 80 ezer +rezsitől indulnak (panel)+ 2 havi kaució. A környező falvakban is hasonló a helyzet.
Ausztriába nehéz kijutni, túltelített a piac. Persze nem mondom, hogy lehetetlen, de sokan azt hiszik, hogy idejönnek és 2-3 héten belül kint fognak dolgozni. Sopronban is egyre kevesebb a munkalehetőség, fizuk olyanok mint máshol az országban (és itt most nem a budapesti fizukra gondolok). Szóval csak megfelelő tartalékkal érdemes belevágni.
A1, A2 = alapfok;
B1, B2 = középfok;
C1, C2 = felsöfok.
A tiéd (elmondásod szerint) A2+-nak felel meg. Ilyen is van - bár én mondjuk kihagytam; A2 után a B1-et céloztam meg.
Ha itt jársz tanfolyamra, az alap- de még a középfokú vizsgát is nevetve megcsinálod. Az elsö vizsgám elött még azt gondoltam, hogy hegyeket kell majd megmozgatnom ahhoz, hogy sikerüljön; ehelyett majdnem hangosan felnevettem a teszteket látva, és a szóbeli végeztével: "Das war's! / Ennyi volt!" Nem kell félned töle. (Csak tanulni kell - amit a B1-nél már érdemes elkezdeni.) ;)
A felsőfokú nyelvvizsgával is van mit tanulni bőven, hisz minden régióban más a nyelvezetük, van ahol értelmetlenné válik.
Nővérkém kint élve tanulta meg a burgenlandi paraszti nyelvet, most már 'bécsiül" is tud. :))
Szia!
Ok,köszi,azt gondoltam,hogy mivel Sopront Ausztria eléggé körülveszi,így a mindennapi életben is jobban használják a németet,a határ mellett így könnyebb tanulni...ha vásárol az ember osztrák területen,akkor is használja a németet ha vesz valamit,tudnia kell mit jelent amit vesz...lehet a környéken Burgenlandban telítetta munkaőpiac,de távolabbi lehetőség is érdekel,pl:Tirol,Vorarlberg ha jól tudom a gyógymasszőrők keresettek,de a németet kellene javítani,viszont rövid távon nem tudom,hogy találok-e lakást általában min. 1 év kell,ha jól tudom.
További ajánlott fórumok:
- Honlap működésével kapcsolatos információk
- A véleményetekre lennék kíváncsi lakásbérleti szerződéssel kapcsolatban
- Olaszországgal kapcsolatos információk érdekelnének, mert szeretnék kiköltözni
- Használják a netet a szülők információért a gyerkőc tanulási problémáival kapcsolatban?
- Tudja valaki hogy ha rendőr szeretnék lenni mik a feltételek, mennyi a díjja és minden információ érdekel ezzel kapcsolatban
- Alkalmi munkavállalással kapcsolatban kérdeznék APEH-ostól vagy aki járatos a témában! Tud valaki segíteni?