Sajtlepény recept
A Sajtlepény hozzávalói:Hozzávalók a tésztához: 200g liszt
100 g vaj/marg.
1 tojássárgája
2 ek viz
csipetnyi só
hozzávalók a töltelékhez: 30 g vaj
40 g liszt
400 ml tej
120 g sajt
2 tojás
A Sajtlepény elkészítési módja:
Vajas tésztát készitünk: a liszthez hozzáadjuk a puha vajat/margarint, egy tojássárgáját, csipetnyi sót és kevés vizet, majd összegyúrjuk. Az igy kapott massziv tésztát cipó alakúra formázzuk, és egy órán át alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben pihentetjük. Előmelegitjük a sütőt 180 fokra. Pihentetés után a tésztát kivajazott, enyhén kilisztezett formába tesszük, majd ujjal egyenletesen eloszlatjuk, az eéőmelegiett sütőben 6-8 perc alatt elősütjük. A sütés után ne kapcsoljuk ki a sütőt, szükségünk lesz még rá! Eközebn előkészitjük a tölteléket. A besamelmártáshoz a serpenyőben felolvasztott vajra szórjuk a lisztet, elkeverjük, azután-folyamatos kavarás mellett, hogy ne csomósodjon-felöntjük tejjel.Amikor puding sűrűségűre fő össze, hozzáadjuk a reszelt sajtot és 2 tojássárgáját. Összerottyantjuk. Amikor a mártás kihűlt, lazán hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjét. Az elősütött tésztára kanalazzuk, egyenletesen eloszlatva, tiz perc alatt készre sütjük.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: RLindi, 2008. jan. 14. 13:21
A sajtlepény elkészítési módja és hozzávalói.