Rozmaringos becsinált leves (eredeti erdélyi recept)
A Rozmaringos becsinált leves (eredeti erdélyi recept) hozzávalói:(4 személy részére)
1 kisebb feldarabolt csirke,
50 dkg leveszöldség:
(1 kisebb karalabé, vagy 1 szelet, hajastól
1 kicsi fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kicsi vagy egy szelet zeller,
sárgarépa,
petrezselyem gyökér)
nyáron 1 egész zöldpaprika,
1 egész paradicsom,
1 kiskanál szárított rozmaring (de finomabb a friss, zöld ágacska)
1 mokkáskanál pirospaprika,
pár szem fekete bors,
1 púposkanál liszt,
1/2 dl olaj,
1 dl tejföl,
citromlé, citromsó a savanyításhoz,
só,
csipet cukor,
delikát
A Rozmaringos becsinált leves (eredeti erdélyi recept) elkészítési módja:
Egyszerre, fűszerek nélkül rakjuk a fazékba a hozzávalókat, felöntjük befedésig vízzel, szemes borsot szórunk közzé, habzásig felfőzzük, letisztítjuk, kicsi lángon kolytortatjuk. Mikor készre puhultak sóval, delikáttal, cukorral ízesítjük, levesszük a tűzről. Az olajon, a liszttel vékony rántást készítünk( én csak habarok), beleforgatjuk a rozmaringot, (nem égetjük, mert keserű lesz), felengedjük egy pici hideg vízzel. Közben leszűrjük a levesünket, visszarakjuk a tűzre, felengedjük az átszűrt rántással, nyakon cserdítjük 1 dl tejföllel, ízlés szerint savanyítjuk, fedő nélkül felfőzzük, majd lefedve vagy 15 percig érleljük az ízeket
(Az érdekes, Erdélyben használt kifejezéseket direkt hagytam bent. Gondolom, ez nem teszi elkészíthetetlenné...)
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: Rozália, 2016. febr. 9. 12:44
A rozmaringos becsinált leves (eredeti erdélyi recept) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.