Rizstej, zabtej, mandulatej stb (beszélgetés)
Szia!
Én többfélét váltogatva készítek, nekünk nagyon beváltak, de persze nem vagyunk egyformák, van aki csak a tehéntejet issza meg, a gabonatejeket nem.
Ha érdekel, én tudok recepteket küldeni, amiket én készítek.
Sziasztok!
Próbálnám feléleszteni a témát...
Van valóban iható receptetek rizstej készítésére? A neten keringő hideg és meleg változat sem nyerte el a tetszésemet és szerintem nem vagyok egyedül. ( [link]
Próbálkozom olykor, de még semmi eredménye...
Miert adnak magyaorszagon a gyerekeknek rizstjet?
Nyugat europaban evekkel ezelott betiltottak 4 es fel eves kor elott nem adhato sem tapszer vagy tehen tej helyett. Ugyanis a rizsfoldek meg a bio riszfoldek is arzennal szennyezettek, es sulyos tumoros megbetegedeseket okoz, foleg gyerekeknel. Arrol nem is beszelve nincs feherje, calcium es zsirtartalma. Ami fontos a gyermek csontjainak a fejlodesehez. Mi ez a hulyeseg,hogy gyerekek nem ihatnak rendes tehen tejet? Itt Angliaban 1 eves kortol nem tapszereznek csak ritkan. Mindenki rendes tejet ad a gyerekenek kiveve ha valami sulyos alargiaja van.Remelem ez valami rovid eletu divat otthon.
Szia @nett!
Ha még érdekel: "Tej helyett rizs-, szója- vagy zabtej
A rizslisztből készült tejpótló szer színe és állaga az eredeti tehéntejre emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy sokkal krémesebb az íze. További előnye ennek a tejnek, hogy a tehéntejre allergiások is fogyaszthatják. A rizstej tárolása felbontott állapotban sem igényel hűtést, ha egy-két nap alatt elfogy, de hűtőben akár egy hétig is eltartható.
A szójatej szójababból készül, állaga zsírszegény tejre emlékeztet. Zsírosabb és nehezebb a rizstejnél, hűtést igényel. A zabból előállított zabtej állaga a rizstejhez hasonló."
Üdv: Mater4
“BIO-KAKAÓ” - CAROB-ALMOND MILK (CAROB-os magtej)
- Hozzávalók:
Alapanyag:
• 1/4 l mandulatej, rizstej, zabtej,
• 1 evk. szentjánoskenyér por (CAROB-por)
Édesítő:
• 1 evk. agavészirup (juharszirup, rizsmaláta, maltex, sztivia, stb.)
Ízesítő:
• késhegynyi Bourbon vanília
- Elkészítése:
A magtejet a CAROB-porral, a juharsziruppal és a Bourbon vaníliával tegyük a turmixgépbe, jól keverjük össze.
- Fogyasztása:
Azonnal fogyasztható, kiváló reggeli ital.
DIÓ-TEJ házilag
- Hozzávalók:
Alapanyag:
• 5 dkg dióbél (frissen törve, esetleg darálva)
• 4 csésze víz (desztilált vagy szűrt)
Édesítő:
• 1 evk. agavészirup (juharszirup, rizsmaláta, maltex, sztivia, stb.)
Ízesítő:
• Bourbon vanília
- Elkészítése:
Felmelegítjük a vizet, a hozzávalókat összeturmixoljuk, 5 percig állni hagyjuk, majd finom szűrőn leszűrjük. (A szűrőben megmaradt sűrűjét ne dobjuk ki.)
- Fogyasztása:
Azonnal felhasználható illetve fogyasztható.
Szia!
Rizstej házilag
1 kg barnarizs
1 kg rizst kb. 2,5-szeres vízzel felteszünk főni. Amikor a víz tejszerű állagú lesz (kellően sűrű, fehéres-barnás színű), akkor leöntjük a rizsről, és új vizet öntünk a rizsre, majd továbbfőzzük. Mindezt addig ismételjük, míg a rizs „ad tejet”. Egy kiló rizsről 3 óra alatt körülbelül 3-4-szer tudunk vizet cserélni, és összesen körülbelül 1,5-2 liter rizstej nyerhető így. A végén a rizst szitán átnyomkodhatjuk, és ezzel is nyerhetünk még egy kis sűrű rizstejet.
A megmaradó rizs sokféle célra felhasználható, kiváló alapanyag például pudinghoz!
Szia !
Tudok egy forgalmazót: VitalKop Kft 9023 Győr, Lehel u. 2. Telefon: (96) 527 933
Mandulatej:
10 dkg mandulát le kell darálni diódarálón, 2 dl meleg vizet hozzáönteni, leszűrni, majd megint vizet önteni hozzá, de csak 1 dl-t, ezt is leszűrni. A 2 dl és az 1 dl szűrt tejet össze kell önteni. Az átszűrt mandulát meg lehet enni magában vagy sütiben elkészítve, a tej pedig egy napig eláll a hűtőben.
Szia!
Köszönöm a tippet, ki fogom próbálni.
Üdv, g
Szójatej:
3 csésze sárga szójababot megmosunk, majd 6 dl vízben áztatunk 12 órán át. Utána leöntjük az áztatóvizet, és a babot jól átöblítjük. A 3 csésze babot turmixgépben 6-7 csésze forró vízzel addig keverjük, amíg sűrű püré lesz belőle. Utána nagy méretű fazékban közepes lángon, állandó kevergetés mellett felfőzzük, majd 10-15 percen keresztül forraljuk lassú tűzön. Utána átszűrjük, és jól kinyomkodjuk a maradék masszát. A leszűrt szójatejet hirtelen lehűtjük, majd hűtőszekrénybe tesszük. Kb. 4 napig őrzi meg frissességét.
Sziasztok!
Szójatejhez nem tudtok egy receptet?
Szia!
Ez nagyon jól hangzik! Milyen íze lesz és milyen állaga?? Ez még nem is drága, nem úgy, mint a boltban kapható változatok!
Zabtejre van egy receptem. Szerintem érdemes elhagyni a tehén tejet.
Íme a recept:
Zabtej
Hozzávalók:
-3 evőkanál zabpehely
-1 csipet tengeri só
-1 evőkanál méz
-1/2 liter víz
Elkészítés:
Zabpelyhet szárazon megprirítjuk és hozzáadjuk a forrásban lévő vizet. Megsózzuk, mézzel ízesítjük. 5-10percet főni hagyjuk és végül az egészet összeturmixoljuk.
További ajánlott fórumok:
- Gyerekem tejallergiás születése óta, azt mondta a doki, adjak neki szója vagy rizstejet, hol lehet ilyet venni?
- Van aki rendszeresen iszik rizstejet, szójatejet vagy kókusztejet?
- Hol lehet kapni mandulatejet?
- Szójatejet vagy rizstejet lehet inni candida diéta alatt?
- Adhatunk rizstejet a csecsemőnek?
- Mikortól lehet rizstejet adni a babának?