Mikortól lehet rizstejet adni a babának? (tudásbázis)
Rizstej készítése
Hozzávalók:
•1/2 kg barna rizs,
•víz.
Az elkészítés menete:
A fél kiló rizst feltesszük főni, körülbelül 2-3 szoros mennyiségű vízzel takarék lángon, hiszen az a cél, hogy a rizst jól elfőzzük, és jó sok leve maradjon. Néha megkavarjuk, ellenőrizzük, hogy nem ragad-e le véletlenül.
Amikor a víz kellően fehéres-világosbarnás színű, tejszerű állagú, akkor a rizsről leöntjük a kész rizstejet, újra felöntjük a főtt rizst 2-3 szoros vízzel, és tovább főzzük. Ezt addig ismételjük, amíg csak tudjuk. Nekem max 4 alkalommal sikerült még eddig tejet leönteni a rizsről.
Fél kiló rizsből 3-4 óra alatt körülbelül 2 liter rizstej főzhető, ha a végén megmaradó nagyon puha rizst is hozzányomkodjuk sűrű szitán (én össze szoktam turmixolni.), de ha ezt nem tesszük, akkor kiváló puding főzhető belőle.
Az ilyen módon kapott rizsital szuper alapja a kelt tésztáknak, habarásoknak, mártásoknak, főzelékeknek, de önálló italként is nagyszerű. A növényi kalcium tartalma igen magas, ezért tejérzékenyeknek fokozottan ajánlott.
További ajánlott fórumok:
- Mikortól kell, hogy a babának napirendje legyen?
- Mikortól lehet gombát enni a babának?
- Igaz, hogy a mazsolában sok a vas? Mikortól lehet a babának adni, és milyen formában?
- Danonino-t mikortól lehet adni babának?
- Mikortól lehet babának bolti felvágottat adni?
- Mikortól lehet adni a babának tésztát és milyet?