Pöti mézeskalácsa recept
A Pöti mézeskalácsa hozzávalói:- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 dl porcukor
- 1,5 dl méz
- 1 kk szódabikarbóna
- 2 kk mézeskalács fűszer vagy 1 kk őrölt fahéj és 1 kk őrölt szegfűszeg
A Pöti mézeskalácsa elkészítési módja:
A liszt kivételével a hozzávalókat tűzön felmelegítjük és simára keverjük. A tűzről levéve apránként hozzákeverjük a lisztet, és jól összegyúrjuk. 1 éjszakát pihentetjük a hűtőben. Másnap 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, (tenyerünkkel a lisztet lesöpörjük róla, ezáltal szép fényes lesz a felülete és nem kell kenegetni tojássárgájával) és különfélére formázzuk. Kivajazott tepsibe ritkán rakjuk és közép meleg sütőben kb. 5 - 10- perc alatt aranysárgára sütjük. Cukormáz: 1 tojásfehérjét habbá felverünk és 10 dkg szitált porcukorral sűrűre keverjük. Nylonzacskóba töltjük és a sarkát kicsit kivágva díszítjük a már kész formákat.
Ez a mézeskalács először kemény, de kb. 2 hét alatt finomra puhul. Finom is, szép is, eltartható is, akár több hónapig, mindenkinek szeretettel ajánlom !
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: panna77, 2009. dec. 12. 09:42
A pöti mézeskalácsa elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.