Piskóta sütés "tuti" módszere (beszélgetés)
A lisztet ne cseréld le teljes őrlésűre, mert
nem lesz olyan finom(én kóstoltam már olyat, hát..nem ízlett)Több cikket is olvastam,hogy a teljes kiőrlésű liszt és a belőle készült termékek
rosszabbak(egészségügyileg)mint a sokat szidott fehér liszt.(lényege: a teljes kiőrlésnél több káros anyag,permetezőszer,penészek,gombák kerül ki a külső héjből)Szóval nehéz manapság eligazodni..
Nálam is púpozott kanál a liszt. :-) Cukor egyre kevesebb, de van amikor teljesen édesítőre cserélem.
A lisztet is le kellene cserélnem teljeskiőrlésűre, de azzal még nem próbáltam, nem tudom nem lenne-e túl nehéz tőle a tészta.
Tökéletes!!
Én is így tanultam. Még esetleg annyit, hogy a piskótához grízes-lisztet és nem a fehér-finom lisztet használtam. Illetve amikor a lisztet adagoltam a tojáshoz, akkor púpozott evőkanál, a cukornál csapott evőkanállal mértem. A sok cukor ugyanis "lefelé húzza" a tésztát.
Mindig tökéletes piskóta lesz így belőle!!!
ahány tojás, annyi kanál cukor és liszt, csak én a tojássárgáját külön kikeverem a cukorral és a sütőporral és úgy teszem a fehérjébe, óvatosan keverem össze,
a sütés elején a sütőt nem nyitogatjuk, végén tűpróba
mindig jó lesz,
14 évesen sütöttem az elsőt és azóta sem tudom elrontani, ez a legegyszerűbb sütemény
Én úgy szoktam, hogy pl.: 6 tojás, 6 ek kristálycukor, 6 ek liszt, 1 cs.sütőpor,pici só.
- felverem a tojásfehérjét a pici sóval
- egyenként adagolom hozzá a sárgákat
-leveszem a robotgépről, kanalanként hozzákeverem a lisztet,de óvatosan, nehogy a hab összetörjön.
- kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntöm, előmelegített sütőbe teszem.
Én akkor szoktam késznek nyilvánítani, amikor már érezni az illatát és elválik a széle a tepsitől.
Ennyi :)
En eleinte letakarom alufoliaval, kulonben megegne -az en sitomben tuti.
Kb.20 perc mx. Utana leveszem
Nalam is ugyanez,ami bevalt :) ha kakaosat akarok, akkor csokkentek picit a lisztbol es kakaoport hasznalok...
Sok sikert!
Köszönöm Nektek, majd megírom mi lett az eredmény :)
További szép estét kívánok Mindenkinek!
A sütésnél van a lényeg: jól fel kell melegíteni a sütőt, majd azon a magas hőfokon 10-15 percig kell sütni. A magas hő szépen felhúzza a tésztát, és akkor vissza lehet venni 150-160 fokra, így a felmagasodott tészta ráér szépen átsülni.
Amíg ezt nem mondták nekem, addig csinálhattam bármilyen recept szerint, sosem volt jó. Vagy szalonnás, vagy sületlen, vagy fullasztó volt.
A recept nálam is, mint Vikycinél, ahány tojás annyi kanál cukor és liszt, csipet só a tojásfehérjéhez.
A tojásokat óvatosan kell szétválasztani, nehogy sárgája is hozzá keveredjen, mert akkor nem verődik fel. Én a tojásfehérjét verem fel először, amikor már jól habosodik, hozzáadagolom kanalanként a cukrot. Utána hozzákeverem egyenként a sárgákat, majd a lisztet. Előmelegített sütőben kb 160 fokon kb 30 percig (tűpróbáig) sütöm. Nekem így eddig mindig sikerült.
Sok sikert! Majd áruld el, neked melyik recept jött be :D
Szia!
Az én modszerem a felvert tojásfehérje, ( hideg viz ), cukor, tojássárgája és liszt.
Az arányok például 6 tojás, 12 evökanál viz, 12 evökanál cukor és 12 evökanál liszt. Nekem ez vált be ;)
De lehet pici sütöport is hozzáteni ha valaki biztosra akar meni.
Én így szoktam:
ahány tojás, annyi kanál cukor és liszt.
Tojás szétválasztva, sárgájába bele a cukor, habverővel kihabosítom, majd felverem a habot is, összeöntöm, bele a liszt és pici sütőpor. Óvatosan összeforgatom (tálat forgatom, fakanállal alá-alá nyúlok).
Sütőpapíros tepsiben sütöm, először magas hőfokon, aztán alacsonyabban. Akkor van kész, ha megnyomva nem "recseg"
Az én receptem, nekem így szokott sikerülni. Közepes tepsihez: 4 tojás (külön a sárgája, külön a fehérje), 12 dkg cukor, 8 ek. víz, 12 dkg liszt, fél csomag (6 gramm) sütőpor
Sárgájához: víz, cukor és ezt habosra keverni (míg szépen ki nem fehéredik, nem tudom másképp megfogalmazni)
A liszthez keverni a sütőport, majd ezt a tojássárgájához adni és fakanállal elkeverni.
A legvégén a tojásfehérje habot beleforgatni a masszába.
Előmelegített sütőbe kb. 180 fokon tűpróbáig sütni. 10 percig nem szabad kinyitni a sütőajtót, hogy nehogy megfázzon.
Mindig így csinálom. 5 tojásnál - 16 dkg liszt, cukor, 6 tojásnál: 24 dkg liszt,cukor
Viszont, ha tömörebb tésztát szeretnék, pl. gyümölcstorta, akkor 3 tojás - 9 dkg liszt, cukor, 6 ek. víz. :)
Az előbbi lukacsosabb lazább tészta lesz a második módszer a babapiskótához hasonló tésztát eredményez. Mindkettő jó, ez attól függ milyen a végcél :)
Én ha ilyen piskóta szerűt csinálok akkor a habot utoljára teszem bele, nem szabad gyorsan kavarni és szigorúan tilos ütögetni a kanalat az edény széléhez vagy magát az edényt. Ekkor a buborékokat szednénk ki.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék Tőletek kérni, kinek milyen módon sikerült jó piskótát sütni. Több oldalon olvastam, hogyan kell, de inkább egymásnak ellenmondó recepteket találtam. Egyik szerint tojássárgája, cukor, liszt és a felvert fehérje. A másik szerint tojássárgája, cukor, felvert fehérje és a liszt. Ekkor nem törik nagyon össze a hab? Nem éppen az a lényeg, hogy minél több levegő maradjon benne?
Köszönöm annak aki megosztja velem neki melyik sikerült.
Üdv. Aileron
További ajánlott fórumok:
- Tuti fogyási módszerek, lusta embereknek
- Miért esik össze a piskótám sütés közben?
- Gyógyszerek helyett módszerek – 10+1 tuti tipp fejfájás ellen!
- Piskóta sütés
- Carole Maggio arctorna! Arcfiatalítás tuti módszere.
- Írnátok nekem, tuti KIPRÓBÁLT és bevált tojásmentes piskóta tészta receptet, illetve tejmentes torta tölteléket és bevonatot?