Pikáns borjúsült recept
100 perc
A Pikáns borjúsült hozzávalói:
80 dkg borjúcomb
1-1 vörös és sárga húsú grépfrút
1-1 narancs és citrom
6 zsályalevél
1 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
5 dl fehérbor
4 ek liszt
3 evőkanál olaj
1 darabka csípős pirospaprika
só
A Pikáns borjúsült elkészítési módja:
Az alaposan megmosott narancsot és citromot meghámozzuk, és a héjat apró darabkákra vágjuk. A húst éles késsel több helyen megszurkáljuk, a nyílásokba nyomjuk a narancs- és citromhéj harmadát. A húst cérnával átkötözzük, hogy sütés közben is megtartsa a formáját, majd lisztbe forgatjuk. 2 dkg vajat megolvasztunk, és egy tűzálló tálban összekeverjük az olajjal, majd a forró zsiradékban a hús minden oldalát elősütjük. Ráöntjük a bort, és fél óráig fedő alatt pároljuk, közben megszórjuk 3 finomra vágott zsályalevéllel, a zúzott fokhagymával, a felaprított pirospaprikával, narancs- és citromhéjdarabkákkal. Végül megsózzuk, és 1 órára közepesen forró sütőbe toljuk. Meghámozzuk a grépfrútokat, a húsukat felszeleteljük, a levüket felfogjuk. A szeleteket a maradék felforrósított vajban átpirítjuk, majd levesszük a tűzről, és meleg helyre félretesszük. Amikor a hús már puha, kivesszük a sütőből, kissé hűlni hagyjuk, majd kivesszük a sütőedényből is. A visszamaradt levébe keverjük a grépfrútok levét, közepes lángon pár perc alatt összeforraljuk, és hozzáadjuk a párolt grépfrútokat. A húsról levágjuk a cérnát, tálalótálra helyezzük, mellérendezzük a gyümölcsöket, és a levével meglocsoljuk.
Bármilyen körettel fogyasztható.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: cirmesitompika, 2008. okt. 4. 12:54
A pikáns borjúsült elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.