Penészesedik a mennyezet, hogyan lehetne megoldani? (tudásbázis)
Utána hívj ki egy enregetikai szakmérnököt, aki vállal hőkamerás felmérést. Nem szakkit, mérnököt. Beméri a házat, valamint tanácsot ad arra, hogyan előzhető meg ténylegesen a penész visszatérése.
Szerencsére most nyár van, lesz ideje kiszellőzni az érintett területnek.
Szerintem ez pillanatnyi megoldás lenne. De valahol el kell kezdeni.
Én a palatetőt is lecserélném.
Először is, hívj ki egy energetikai szakmérnököt, aki hőkamerával beméri, hogy hol vannak hőhidak. Nem generálost! Ő megoldási javaslattal is szolgál majd.
Az ilyen hiba azt jelenti, hogy a plafonod hőhidas, azaz hideg. A pára ott csapódik le, ahol hideg a felület és kész a penész, amit a hungarocellel jól be is zártatok oda.
Szigetelni sosem szabad belülről!
Mindemellett segíthez a napi 3-4 alkalommal végzett pár perces huzatos szellőztetés (nem résnyire nyitvahagyott ablakok hosszan), mert az a párát kiviszi, de a felületet tartósan nem hűti le, esetleg páraelszívó folyamatos működetetése. Viszont mindez csak átmeneti megoldásként szolgálhat, a hiba okát, a szigetelési/hőhida problémát kell megszüntetni.
A penész nagyon veszélyes az egészségre! Amikor eltávolítják a hungarocellt, maszkot kell viselni (nem rongyot a száj elé, hanem FFP2), a felületet megfelelően kezelni penész ellen, kiszárítani. A padlást pedig szigetelni megfelelő módon a szoba felett.
Sajnálom, ez nem lesz egyszerű menet.
"Probléma és valahogy meg kellene oldani? Vagy hagyjam?"
Ha neked probbléma akkor meg kellene oldani. Vagy hagyod.
Nem csak kukucskálnék, hanem leszedném az egészet, mert fel kell deríteni az okát és még az elején orvosolni. A penész a levegőt mérgezi és a lakók egészségére ártalmas lehet.
Az egyik szobában hungarocell van a plafonra ragasztva kb 5 éve. Most láttam, hogy az illesztés nem mindenhol pontos, vannak néhol kis, néhány mm-es rések. Ezekbe a résekbe belevilágítottam vakuval és kicsit penészesnek tűnik a mennyezet. Elgondolkodtam mitől lehet ez.
Probléma és valahogy meg kellene oldani? Vagy hagyjam?
További ajánlott fórumok:
- Esküvői autó kérdést hogy lehetne megoldani?
- Macska farka vege megserült. Hogyan lehetne megoldani, hogy ne erjen oda piszkalni?
- Hogyan lehetne megoldani?
- Hogyan lehetne ezt a problémát megoldani?
- Egy .vob kiterjesztésű fájt szeretnék .avi-ba konvertálni, milyen programmal lehetne a legkönnyebben ezt megoldani?
- Hogy lehetne megoldani az egy hónapos munkaviszonyt januárig?