Pavlik kengyel (beszélgetés)
Sziasztok! Jó régen érkezett ide hozzászólás, de azért megírom kislányom történetét, hátha valakinek tudok vele reményt adni. Vicuska egy hetes korában vette észre az orthopédus, hogy laza mindkét csípője. Innen 4 hét volt a terpeszpelus, majd rákerült a kengyel. Szóval 5 hetes kora óta rajta van, csak este vehetjük le fürdetésnél fél-egy órára. Jövőhéten lesz 5 hónapos, lehet, hogy két hét múlva leveszik, ha jó lesz a röntgen. A szívünk megszakad érte....
Amíg másnak természetes, hogy megöleli a gyermekét, te mindenhol akadályba ütközöl. Ott van az a ... szíj. De erős leszel, ott van benned, hogy ezt a bébiért kibírod, mert hidd el, neki ez semmi.
Én hordtam. Jó régen volt. Csípőficammal születtem, a jobb combcsontom nem illeszkedett rendesen. A kórházból már így hoztak haza és énrajtam nagyon sokáig rajtam volt, 6 hónapig biztosan.
Azután sok torna következett, hogy karban tartsák az ízületeket, izmokat. Teljesen normális gyerekkorom volt, gyógytornára jártam, meg sokat tornáztam. 9 évesen hosszútáv futó lettem, napi 10 km-eket, később a dupláját futottam. Igazából nagyobb problémám sosem volt a csípőficamom miatt. Két fiút szültem, spontán, hüvelyi úton - ez is zavartalan volt és könnyű.
A lényeg az, hogy tornáztatva legyen a lába, azok a csípőmozgások, amiket majd megmutatnak az orvosok mindennap legyenek elvégezve. Fontos neki, főleg azután, hogy így le van szíjazva szegényke.
Későbbiekben javaslom az úszást (már akkor is, ha leveszik róla a kengyelt), az nekem is nagyon sokat segített Tehermentesíti a gerincet és teljesebb értékű csípőmozgást eredményez.
Sziasztok!
Nekünk két és fél hónapos kora óta kell hordani, mert a bal csípőnél szintén a tok nem volt elég erős.Most lassan már öt hónapos lesz, még egy vagy két hónapot mondott az orvos és remélhetőleg teljesen megjavul. Nem tud szegény semmit csinálni csak a lábát emelgeti, hasra sem lehet tenni ebben, de hát ez van :( majd csak lekerül egyszer.
Szia!
A nagyobbik lányom hordott ilyet, kb. 2 és fél hónapos korától 1 hónapon keresztül. Kötött volt a bal csípője, de a kengyel használatával ez megszűnt. Mikor levették, teljesen egészségesnek nyilvánították, és azóta sem volt semmi gond. Szépen fejlődött a mozgása, nem volt semmi visszamaradás. 8 hónaposan felállt, 11 hónaposan már önállóan tudott járni. Ma már 4 éves elmúlt, balettozni tanul. Szóval semmi hátránya nem származott belőle.
Nektek miért kell hordani?
Sziasztok!
Szeretnék olyan anyukákkal beszélgetni, akiknek a babája pavlik kengyelt hord vagy hordott. Kérdéseim, hogy pontosan miért került rá, meddig hordta, amikor levették teljesen meggyógyult-e és hogyan fejlődött a mozgása utána a babának? Az én kislányom kb.két hónapja hordja.
Köszönöm válaszaitokat!