Patkányharapással orvoshoz kell fordulni? (tudásbázis)
Ez a sulitól való eltiltás érthetetlen számomra, én is az ÁNTSZ-nél dolgozom és nem szoktunk közösségből ilyesmiért kitiltani senkit... Mondjuk pl. ha valakinek salmonellás fertőzöttsége van és már nem beteg, de ürítő, a székletében ott van a baktérium, akkor nem dolgozhat bizonyos helyeken pl. büfében, ő kap munkaköri eltiltást határozattal, és csak akkor kap róla feloldó végzést, ha negatív a széklete. De miért tiltanak el valakit patkányharapás miatt? Nekem ilyen esetem még nem volt. Milyen fertőzése volt a patkánynak, lehet tudni? Szakmai kíváncsiság, írhatod privátban is,ha nem akarod ide.
A szurisorozat a veszettség ellen van, az 5 oltásból áll.
A kérdés többtényezős:
1.: Tetanus: egyfajta baktérium által okozott sebfertőzés, ha kapott ellene oltást egy hónapja, akkor védett (gyerekkorban még véd a folyamatos korhoz kötött oltás a Di-Per-Te (Diftéria=torokgyík, Pertussis= szamárköhögés és Tetanusz)
DE::::
2.: a patkány terjesztője lehet a VESZETTSÉG VÍRUSÁNAK!!!!! (Lyssa) ezért kell elmenni a lakóhely szerinti illetékes ÁNTSZ-hez. Mivel (gondolom) nincs meg az állat, hogy hatósági állatorvos megviszgálja és szakvéleményt adjon róla, hogy fertőzött-e, ezért veszettség elleni oltást fognak felajánlani. Ez pénzbe nem kerül, és ezesetben ajánlom, ez nem egy lakásban tarott öleb, hanem egy patkány, ami minden szemetet, dögöt stb. megjár-megrág!!!
Tünetet ne várjatok, amíg el nem jut az agyba, és nem kötődik a megfelelő receptorokhoz, addig teljesen tünetmentes (a seb gyulladásos stb. tüneteit egyéb kórokozók okozhatják) de ha már kötődött az agyban, akkor már leválaszthatatlan, gyógyíthatatlan, halálos...
Szerintem nem játék.
Ha kérdésed van, írj privit, járványügyis vagyok és ezen a szakterületen is dolgozom.
Rokonomnak fiatal korában a kantár csatja sértette fel az ujját, ott is kötelező a tetanusz, nem gyógyult meg neki teljesen...
Pedig a ló is tiszta állat és a kantár se a lócitromban volt tárolva...
Vannak még egyéb finomságok a neten, csak beütöttem a google-ba, hogy patkányharapás.
Az egér tiszta állat (nem tudom, ez mennyire köztudott), de a patkány nem. És ha az egér is okozhat fertőzést, a patkány még inkább.
Ajánlom a férjed figyelmébe:
"Közismert, hogy a patkányok az ember (különösen a védtelen csecse-mők és a 12 éven aluli gyermekek) végtagjait gyakran megharapják.
A harapás alkalmával a sebbe különféle, a patkány nyálmirigyében élő kórokozók (Spirillum minus, Streptobacillus moniliformis) kerülhetnek, amelyek kb. 10 napos lappangási idő után (a sebzés begyógyulását kö-vetően) az influenzához hasonló lázas megbetegedést idézhetnek elő. Mivel a sebzésen keresztül a tetanusz kórokozója (Clostridium tetani) is a szervezetbe kerülhet, ezért patkányharapás esetén minden esetben orvoshoz kell fordulni."
Kérlek!
Mebjetek orvoshoz.Ez nagyon nagy veszélyt rejt magában.
Engem egyszer egy idegen kiscica harapott meg. Tetanuszt kaptam azonnal es aztan az ANTSZ-hez is el kellett mennem bejelenteni a dolgot. "Karanten"-ba helyeztek a macskat, megfigyelesre. Viszont patkany esteben ezt nem lehet megtenni, mert nincs nallatok az allat (gondolom). Viszont 1 tetanusz a minimum.
Egyszer hallottam egy lanyrol, akit eger harapott meg es nagyon komoly betegseget kapott el tole, de azt sajnos nem tudom megmondani hogy mit. Egy patkany a szemetben leledzik naphosszat is akar, ott meg tenyesznek a bacik dogivel!!!
AZONNALI ORVOSI KIVIZSGALAST JAVASLOK!
hobbiállat-patkány vagy csatornapatkány?
egyébként irgalmatlan nagy ostobaság volt a férjed részéről, hogy nem ment azonnal orvoshoz!
Azonnali tetanusz! Nekem is volt egy csoporttársam, akit megharapott egy patkány, aki az utcán eg ybokorból rontott neki. Tetanusz a minimum!!!
Bár nem tudom azon kívűl van-e ellenszer a lehetséges fertőtlenítésre?
Betadin helyileg, de belsőleg???
Szia!
Szerintem sürgősen doki, akármilyen állat harapta meg, nem ártana tetanusz injekció.
További ajánlott fórumok:
- Milyen orvoshoz kell fordulni gyomorproblémákkal?
- Ilyen fájdalom esetén sürgősen orvoshoz kell fordulni?
- Férfi betegségekkel milyen orvoshoz kell fordulni?
- Ájulás esetén orvoshoz kell fordulni?
- Missed ab. után meddig normális a vérezgetés és mikor kell orvoshoz fordulni, ha nem múlik?
- Ha a tejfogak romlasnak indulnak, orvosi kezelest igenyel, vagy csak a maradando fogaknal kell orvoshoz fordulni?