Padlizsánpaprikás recept
50 perc
Szénhidrátszegény
A Padlizsánpaprikás hozzávalói:
1 nagyobb (40 dkg-nyi) padlizsán,
1 nagy fej vöröshagyma,
10 dkg füstölt mangalica szalonna,
1 pohár tejföl,
2 paradicsom,
1 zöldpaprika,
2 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál piros fűszerpaprika (aki szereti a csípőset, tegyen bele egy keveset),
ízlés szerint só.
A Padlizsánpaprikás elkészítési módja:
A padlizsánt megmossuk, száras végét levágjuk, majd ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A karikákat kis kockákra daraboljuk, mintha sertéspörköltet készítenénk. Jó erősen besózzuk, és legalább 20 percig hagyjuk állni, addigra keserű levét kiengedi. Közben a füstölt mangalica szalonnát nagyon apróra vágjuk, zsírját kisütjük, és megfonnyasztjuk rajta a megtisztított és apróra metélt vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 2 evőkanál vizet. A padlizsánkockákat szűrőbe rakjuk, és a sós levet leöblítve jól lecsöpögtetjük, majd rátesszük a hagymás szaftra. Erős lángon kevergetve pirítjuk néhány percig, ezután ráöntünk félpohárnyi vizet és megsózzuk. Végül a zúzott fokhagymát is belerakjuk. Fedő alatt, kis lángon, ügyelve arra, hogy a padlizsán szét ne főjön, addig pároljuk, amíg még nem esik össze, de már puha. Ha már majdnem készen van, belekeverjük a vékony szeletekre vágott paradicsomot és a tejfölt. Éppen csak egyet forralunk rajta, máris lehúzzuk a tűzről.
Nokedlivel , esetleg sós vízben főtt burgonyával tálaljuk. Veresék masnistésztával szeretik.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: vereskati, 2008. jún. 27. 07:56
A padlizsánpaprikás elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.